Cansu KORKUT'un sunumuyla ekranlara gelen BOLUDA TARIM, 2015 yılının ilk programında Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş'ı konuk etti.

2014'ün değerlendirmesi ve 2015 hedeflerinin yer aldığı programda söz alan Gıda arım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, programda ilginç tespitlerde bulundu. Taş şu ifadeleri kullandı;

4000 DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Özellikle son 10-15 gündür devam eden kar yağışının tarımsal üretimi müspet etkileyeceğini düşünerek 2015'in verimi ve kazancı bol bir yıl olması temennilerimle sözlerime başlamak istiyorum. Bilindiği üzere kurumumuz üretimin ilk safhasından sofralarımıza ulaşıncaya kadar geçen oldukça geniş bir yelpazeye sahip. 2014 kurum adına oldukça verimli ve başarılı bir yıl oldu. Brucella, şap, kuduz, vb. hayvandan insana geçen hastalıkların kontrolü için rekor sayıda aşı, yine gıda ve yem işletmelerine 4000 gibi rekor sayıda denetim gerçekleşmiştir. 2400 gıda işletmesi olan ilimizde 4000 denetim gerçekleşmiş bu da her işletmeye hemen hemen iki kez denetim uygulandığı anlamına gelmektedir. Denetimlerin sevindirici olan yanı ise denetimler artmasına rağmen işletmelere kesilen cezalarda düşüş gözlenmektedir ki buda işletmelerimizin bakanlığımızın getirdiği kriterlere riayet ettiğini göstermektedir.

23 MİLYON 500 BİN HİBE YARDIMI YAPILDI

Gübre-ilaç bayileri, makine ekipman, arazi kontrolleri, gece eğitimleri ki 2014'te merkezde 26 köyde 600, ilçelerle beraber 1000 üreticimize eğitim verilmiş olup bunu 2015 şubat döneminde başlayarak daha fazla çiftçimize ulaşmayı hedeflemekteyiz. Son 10 yılda bakanlığımız Bolu'muza 198 milyon gibi bir hibe gerçekleştirmiş olup özellikle 2014 yılında değişik konularda 24.000 çiftçimize 23,5 milyon gibi hatırı sayılır tamamı hibe olmak üzere destekte bulunmuştur. Bunun yanında teknolojik anlamda çiftçimize destek olmak amacıyla 257 çiftçimize 1.2 milyon makine ekipman destek vermiştir. Ekonomik yatırımlar bazında 7 yıl zarfında 38 işletmemize 5 milyonun üzerinde hibe verildi. Ayrıca ilimizde gerçekleşen ortak akıl toplantısı sayesinde özellikle kümes ve kanatlı sektörü bakımından Bolu ve 39 il için bakanlık bütçesi kapsamında destekleme gerçekleştirme kararı alınmıştır. Ve şu ana kadar 100'ün üzerinde rekor denebilecek sayıda başvuru olmuştur. 23 Ocak'ta son buluyor özellikle çiftçilerimizin bu tarihe kadar internetten başvurup bu konuda mağdur olmamalarını rica ediyoruz. Evrak dosya kısmını eksiksiz tamamlamak koşuluyla kabul oranı %100'e varacaktır. Ayrıca tarımsal danışmanlık hizmetlerinde kanatlı sektörü yoktu buda kapsam alanına girdi. Sayın valimizin siyasilerimizin desteği bu önemli kararların alınmasında vesile oldu.

TEKNOLOJİK İMKANLARA AĞIRLIK VERİLDİ

2014 yılında kolay hizmet bürosu gibi bir uygulama ile üreticimizin vatandaşımızın bir odada bütün işlemlerini en kısa sürede bitirmesini hedeflenmiş ve 98.000 gibi bir işlem ile önemli bir başarıya ulaşmıştır. Bunun yanında teknolojik imkanları maksimum düzeyde kullanarak vatandaşımızı bilgilendirme bilinçlendirme açısından ilgili kişilere kurumlara en kısa sürede SMS, Mail, Web gibi toplu haberleşme araçları aracılığıyla ulaşım sağlanmaktadır.

5 YIL DA ÜRETİM 5 KAT ARTACAK

Sayın valimizin bu konuda himayeleri ile Bolu ilinde 30.000 civarı mevcut ağacı ile yıllık ortalama 900-1000 ton ceviz üretimi gerçekleşmekte idi. Özellikle ilimizin ceviz üretimine müsait bir iklimi var bu anlamda kurumlarla ortaklaşa projeler yaptık. Orman bölge Müdürlüğümüz vasıflı orman ürünü kapsamında 40.000 civarı ceviz ağacı dikimi gerçekleştirmiştir. Bizde aşılı sertifikalı ceviz fidanlarını burada talebi alınmış çiftçilerimize dağıtımını gerçekleştirdik. Bunun yanında belediyemizin, özel idaremizin destekleri ile temin edilen ceviz fidanlarının dağıtımı gerçekleşecektir. Hedefimiz beş yılda şu anki ceviz üretiminin en az 5 katı üretim ve sayı değerine sahip olabilmektir.

HİZMETİ VATANDAŞIMIZIN İSTEDİĞİ ŞEKİLDE YAPMAYI HEDEFLEMEKTEYİZ

Vatandaş memnuniyeti anketleri düzenleyerek vatandaşımızın hizmet noktasında taleplerini incelemek ve aynada kendi yüzümüzü net görebilmek adına çalışmalar yapılmıştır. 500 çiftçimizle birebir görüşülerek ve birliklerimize bizzat giderek hizmet verdiğimiz sektörün bizden ne istediğini bilmek adına çalışmalar yaptık. Hizmet anlamında %80'lere varan memnuniyete sahip olmamıza rağmen amacımız bunu %100 olmasa da yakın değerlere taşıyarak hizmeti maksimum düzeyde vatandaşımızın istediği şekilde yapmayı hedeflemekteyiz. Haber Merkezi