Her ayın ilk haftası Bolu'da tarımın nabzını tutan ‘Bolu'da Tarım'ın bu ay ki programına Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürümüz Alpaslan Akpınar ile Veteriner Hekim Erkan Karaoğlu ve Veteriner Hekim Mustafa Turhan konuk oldular.

Son zamanlarda gündemi oluşturan LSD (Lumpy Skin Disease) hastalığı hakkında vatandaşımıza önemli bilgilen veren Sayın Alpaslan AKPINAR, bu hastalığın 2012 yılında Mısır ve Suriye üzerinden ülkemize geldiğini ve buradan da tüm ülkemize yayıldığını belirtti. İlimizde henüz vuku bulmayan bu hastalık için gerekli aşılama çalışmalarının da 2015 yılı Mayıs sonu Haziran başı itibariyle ilimizde yapılacağını söyledi. Bunun yanı sıra özellikle insan sağlığı açısından kuduz hastalığının da önemine değinerek meydana gelen vakalardan ötürü hayvanlara kuduz aşılarının yılda en az bir kez yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Şap hastalığı hakkında detaylı bilgiler veren Sayın Karaoğlu da bu hastalığın yurdumuzda ne kadar yaygın olduğunu belirterek etkenin bulunduğu bölgeden 100 km çapında hava yoluyla taşınabileceğini söyleyerek bu hastalığın ne kadar kolay yayılabileceğine dikkat çekti. Hastalık vuku bulan işletmelerde ise verim kaybı ve tedavi maliyetlerinin de yüksek olması nedeniyle çok büyük zararlar ortaya koyacağının ve sonuç olarak hem işletme sahibine hem de ülke ekonomisine verdiği zararı anlatarak bu hastalıktan korunmanın en etkili yolunun da aşılama olduğunu vurguladı.

İlimiz geneli bulaşıcı hastalıklardan korunmada aşılamanın önemini anlatan Sayın Turhan ise bu aşılamalarda yaşanılan zorlukları, aşılamaların hangi hayvanlara yapılması gerektiğini ve aşılama yapan personelimize vatandaşımızın da yardımcı olması gerektiğini belirtti. Aşılama sonrası hayvanlarda alerjik reaksiyonlar görülebileceğini ve bu konuda vatandaşımızın tereddüte düşmemesi gerektiğini söyleyerek; aşılamadan kaynaklı hayvan kayıplarında oluşacak zararın tutanaklarla tespit edilmesi durumunda bakanlıkça zararın karşılanabileceğini söyledi. Haber Merkezi