Bolu İl Emniyet Müdürlüğü ve Kent Konseyi'nin birlikte organize ettiği oturumda Bolu'daki yabancılar konusu hakkında açıklamalarda bulunuldu. Oturumda konuşan İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya, Bolu'da bulunan Suriyeli, Iraklı, İranlı ve Afganistanlıların durumu hakkında bilgiler verdi. Kızılkaya bilinenin aksine Bolu'da en fazla Suriyeli değil, Iraklı olduğunu kaydetti.

Bolu İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya ve Kent Konseyi Başkanı Nadir Garipoğlu Belediye Meclis Salonu'nda Bolu'da bulunan yabancı uyruklu şahıslar hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürü İlker Selçuk da konuya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Bolu'da bulunan sığınmacı ve mülteci sayılarının açıklanması ile başlayan sunum, yabancıların suça iştirak oranları hakkında bilgilerle devam etti.

Bolu İl Emniyet Müdürü Kızılkaya, Bolu Kent Konseyi'nin organize ettiği, Yabancıların Bolu'daki durumu konulu oturumda, yaptığı açıklamada, Bolu'da bulunan sığınmacı ve mülteci sayılarını açıklayarak, yabancıların suça iştirak oranları hakkında bilgiler verdi.

Kızılkaya, Birleşmiş Milletlerin yönlendirmesi ile Bolu'ya yerleşen sığınmacı statüsündeki yabancıların büyük çoğunluğunun Irak uyruklu olduğunu bilinenin aksine sadece 154 tane Suriyeli sığınmacı olduğunu söyledi.

Bolu kent Konseyi'nin yeni yönetimi çalışmalara hızlı başladı. Önceki gün İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal ile bir araya gelerek İzzet Baysal Şükran Günleri” hakkında görüş alışverişinde bulunan Kent Konseyi dünde Bolu'da yaşayan mülteciler hakkında bilgi almak için İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya ile toplantı yaptı. Toplantıda, Bolu'da yaşayan mülteci sayısı, onların yaşam ve gelir durumları ile suça iştirak oranları ele alındı.

Genel olarak soru cevap şeklinde gerçekleşen toplantıda konuşan Bolu İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya, Bolu'da şu anda çoğunluğu Iraklı olmak üzere, İran, Afganistan ve Suriye'li mültecilerden oluşan 4 bine yakın mültecinin bulunduğunu ifade etti. Bin 632 Iraklı, 140 İranlı, 125 Afgan ve 154 Suriyelinin Bolu'da oturma izni alan mülteciler olduğunu belirten Kızılkaya, geri kalan 1949 mültecinin ise, Bolu'da oturma izni alabilmek için Birleşmiş Milletler yetkilileri ile görüşme sırası beklediğini söyledi. Kızılkaya, bu mültecilerin belirli bir süre Bolu'da kaldıktan sonra 3'üncü ülkelere gönderildiğini sözlerine ekledi.

Vatandaşların mülteciler konusunda bazı yanlış bilgilere sahip olduğunu da aktaran Kızılkaya, Bilindiğinin aksine ilimizdeki mülteciler Suriyeli değil. Suriyelilerin sayısı çok az. Genel itibari ile Iraklı misafirlerimiz var. Bu gelen misafirlerimizin yüzde 75'i ülkelerini politik nedenlerle terk ederken yüzde 25'i de diğer sebeplerden terk etmiş. Bunların yüzde 50'si ilkokul mezunu yüzde 30'u lise ve yüzde 20'si ise üniversite mezunu. Bunlardan yüzde 60'ı evli yüzde 40'ı bekar. Evli olanlardan yüzde 60'ı iki ve ya daha fazla çocuk sahibi” diye konuştu.

Bolu'da bulunan mültecilerin yüzde 70'inin kayıt yaptırırken maddi durumunu düşük gösterdiğini de dile getiren Kızılkaya, Buna rağmen İlimizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yardım alan aile sayısı çok az. Bildiğim kadarı ile yaklaşık 4 bin mülteciden sadece 30 civarında kişi yardım alıyor. Bu yardımlar ise, 100 ile 300 lira ve gıda, giyecek ve kömür şeklinde. Bizim tespitlerimize göre, ülkemize giriş yapan mültecilerin büyük çoğunluğu asıl gelir miktarını gizleyerek kendini güvence altına almak istiyor” dedi.

Diğer taraftan Bolu'da yaşayan mültecilerin suça karışma oranları hakkında da bilgi veren Kızılkaya, Ülkelerindeki zorlu durumdan kaçarak Bolu'ya yerleşen mültecilerin şu ana kadar suç işlemediğini aktararak,”İlimiz genelinde 92 yabancı uyruklu şahıs hakkında çeşitli suçlardan müşteki ve şüpheli olarak adli soruşturma yürütülmüş. Bu şahıslardan 7'si adli merciler tarafından tutuklanırken bir şahsa ise sınır dışı işlemi uygulanmıştır. Adli olaylara karışan şahısların genel tasnifine bakıldığında 51 Irak uyruklu, 9 Suriye uyruklu, 12 Gürcistan uyruklu, 3 İran uyruklu 17 farklı ülkelere ait yabancılar olduğu belirlendi. Bunların ülkemizdeki pozisyonlarına bakıldığında ise, çoğunluğunun ülkemize turist olarak girdiği görülmekte. Mülteci olarak ilimize gelen ve hakkında işlem yapılanlar da var. Ama onlar sadece aile içi tartışmalar ve küçük çaplı tartışmalara karışmış” ifadesini kullandı.

Kızılkaya, yabancı uyruklu vatandaşların Bolu'da birer misafir olduğuna vurgu yaparak, Yabancı uyruklu vatandaşlarımızın ilimizdeki ticaret ve ekonomi açısından önemi de çok iyi. Birçok mülteci bizden daha çok alış veriş yaparak para harcıyor. Bu da ilimizdeki ekonomiyi hareketlendiriyor” dedi