Bolu'da son 3 yılda vatandaşların telefon dolandırıcılarına 459 bin lira kaptırdığı, 760 bin liranın ise şüphelilere ulaşmasının polis tarafından son anda önlendiği bildirildi.

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü, son yıllarda artış gösteren telefon dolandırıcılığına karşı halkı bilinçlendirmek amacıyla sivil toplum kuruluşları, esnaf kuruluşlarının temsilcileri ve banka yöneticilerini bir araya getirdi. Bolu Dağı'nda bulunan Polisevi'nde düzenlenen, 'İletişim Yoluyla Dolandırıcılık Suçu ve Bu Suçları Önleme Yöntemleri' konulu toplantıya Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya da katıldı.

Toplantıda, Emniyet Genel Müdürlüğü'nce iletişim yoluyla dolandırıcılık konusuda hazırlanan video izlendi. Asayiş Şubesi Dolandırıcılık Büro Amiri Komiser Yardımcısı Bahattin Öztürk de dolandırıcıların vatandaşları kandırma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Son 3 yılda artan telefon dolandırıcılığıyla ilgili rakamlar da veren Öztürk, şöyle konuştu: "2013 yılında 41 dolandırıcılık olayı meydana gelirken, maddi kayıp 108 bin lira. Tarafımızdan yapılan önleme faaliyetlerinde 130 bin liranın şüphelilere ulaşması engellendi. 2014 yılında ise 37 telefon dolandırıcılığı olayı meydana geldi. Bu olaylarda 30 bin lira maddi kayıp meydana gelirken 107 bin liranın banka ve ATM'lerden havale yoluyla gönderilmesini önlemiş bulunmaktayız. Bu yılın verilerine bakıldığında ise aynı yöntemlerle 59 olay yaşanmış. 321 bin lira maddi kayıp oluşmuş. Vatandaşların 523 bin lirayı şüphelilere göndermesini ise engelledik. 3 yılda toplam kayıp 459 bin, önlenen miktar ise 760 bin. Vatandaşlarımız telefonla arayarak kendilerini asker, polis, hakim ve savcı olarak tanıtanlara itibar etmesinler."

Şüphelilerin, dolandırdıkları kişilerle ilgili sosyal medya hesaplarından bilgiler edindiklerini belirten Öztürk, "Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde hesabı bulunan vatandaşlar profillerinde kısıtlamalara giderek adres, iletişim, sosyal statü, eğitim, meslek, doğum tarihi gibi kimlik bilgileri ve araç bilgileri gibi kişisel bilgileri bütün herkesin görebileceği şekilde paylaşmasınlar. Sanal ortamlarda internet üzerinden yapılan alışverişlerin güvenilir sitelerden yapılmasına dikkat edilmeli ve sanal klavye modülü kullanılmalı" diye konuştu. DHA