Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün gerçekleştirmiş olduğu 2013-1-TR1-LE002-50Î70 numaralı Genç Sağlık Çalışanlarına (Hemşire V.S.) Halk Sağlığı Konusunda AB Ülkelerinde Uygulanan EQAVET Kalite Güvence Sistemi Mesleki Eğitimi Vermek” isimli Avrupa Birliği Projesi kapanış toplantısı yapıldı. Toplantı sonunda Bolu Valiliği tarafından ilimizdeki başarılı çalışmalarından dolayı başarı belgesine layık görülen sağlık yöneticileri ve çalışanlarına belgeleri takdim edildi.
Kapanış toplantısında belge takdim töreni öncesi konuşmalar yapıldı. Halk Sağlığı Müdürü Hamdi Dudak yaptığı konuşmada şunları kaydetti: AB projesi kapsamında yaptığımız çalışmanın kapanışı için bir araya geldik. Ben bu vesile ile bu projenin bizim için öneminden bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz sağlık hizmeti önemli bir hizmet ama önemli olduğu kadar da zor bir hizmet. Çünkü insanla uğraşıyoruz. Çalışmamız sırasında yaptığımız ufak bir hatanın çok ciddi sonuçları olabiliyor. Dolayısı ile böyle bir çalışmayı yürütürken devamlı kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Kalitemizi arttırmamız gerekiyor. Fakat ideal sağlık hizmeti teorik olarak var ama pratikte biz ne kadar çalışırsak çalışalım bu sağlık sorunu ortadan kaldırmamız mümkün değil. Hastalıkları azaltmamız belki mümkün ama sonuçta yine hastalıklar ve ölüm var olacak. Dolayısı ile hedefimizde ideal bir sağlık hizmeti var. Ona elimizden geldiği kadar ulaşmamız lazım veya elimizdeki imkânlarla en iyisini yapmamız lazım. Burada ne yapacağız; bunu belirlemede de diğer ülkelerin tecrübelerinden istifade etmekte çok önemli çünkü Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Bu konuda büyük bir eksiğimiz vardı. Biliyorsunuz son yıllarda sağlık alanında son yıllarda çok güzel gelişmeler oldu. Kalitemiz arttı. Hizmet standartlarımızı yükselttik. Özellikle bizim müdürlüğümüz çalışma alanı ile alakalı olarak yani birinci basamak sağlık aile hekimliği modeline geçtik. Bu aile hekimliği modeline geçmeden önce bakanlıkta çeşitli ekipler özellikle Avrupa ülkelerinde, bazı dünya ülkelerinde de olmak üzere tüm sağlık sistemleri incelendi ve sonucunda ülkemize özgü bir aile hekimi modeli geliştirdik.
“ÇALIŞANLARIMIZ DÜNYADAKİ UYGULAMALARI GÖRDÜ”
Bu çalışmalar sırasında tabii ki merkez kadronun dünyadaki uygulamalarla ilgili tecrübesi oldu. Fakat Bolu'da da diğer 81 ilde olduğu gibi burada çalışan arkadaşlar diğer hekimlerin, ebe, hemşirelerin dünyadaki olan biten hakkında sadece duyduğumuz bilgiler vardı. Böyle bir eksiğimiz vardı. işte bu proje ile bu konuda eksiğimizi giderdik. Dünya ülkelerindeki, Avrupa ülkelerindeki uygulamaları yerinde görme imkânımız oldu. 40 civarında arkadaşımız, genç sağlık çalışanları ağırlıklı olarak ebe, hemşireler bir miktar sağlık memuru da var. Bu arkadaşlarımızı 3 ülkeye yolladık. Almanya Belçika ve Macaristan. Başlarına da ekip başkanı olarak birkaç kıdemli arkadaşımızı koyduk. Gerçekten bu yönde eksiğimizi tamamlama yönünde ciddi bir adım atıldığını düşünüyorum. Nitekim toplantılarımızda hemen fark etti. Toplantılar yaptığımız zaman baktık ki bu arkadaşlarımızın kendine güveni daha da artmış. Eskiden biz böyle idarecilerimizden, büyüklerimizden veya hocalarımızdan dinlerdik Avrupa da şöyle yapılıyor diye. Şimdi bu genç arkadaşlarımızdan duymaya başladık. Gerçekten vizyonlarının geliştiğini fark etmemiz söz konusu oldu. İnşallah bundan sonra bu tip çalışmaları daha da arttırarak devam ettirme niyetindeyiz. Bu çalışmalarda emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
“SON DERECE YARARLI BİR ÇALIŞMA”
Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: Bugün Hayat Boyu Öğrenim projesi kapsamında Leonardo Da Vinci hareketlilik projesinin ilimizde kapanış toplantısında birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bilindiği gibi ülkemizde 40 yıldan fazla AB girmek konusunda çok önemli çalışmalar gerçekleştiril