Bolu'da İl Halk Kütüphanesi'ni kullanan okuyucu sayısı son bir yıl içerisinde 6 bin 993 kişi artarak, 83 bin 174 kişiye yükseldi.
Türkiye'de okuma oranlarının her yıl giderek arttığı gözlemlenirken, Bolu'da da hem okuma hem de Halk Kütüphanelerini kullanma oranı yükseldi. 2012 yılında 52 bin 593 kitapla okuyuculara hizmet veren İl Halk Kütüphanesi, 2013 yılında ise kitap sayısını artırarak 53 bin 591'e yükseltti. Kütüphanede güncel kitap sayısı arttıkça, okuyucu sayısı da yükselmeye başladı. Önceki yıl 76 bin 181 olan okuyucu sayısı, 2013 yılında 83 bin 174'e çıktı. Üye sayısı 4 bin 590 kişiden 4 bin 465'ye gerilerken, ödünç verilen kitap sayısı ise 32 bin 568'den 43 bin 388'e yükseldi. İlçelerde de kitap okuma oranlarını ve kitap sayısının yüzde 100 arttığı gözlemlendi.
Türkiye'de 1 milyon kitap satıldığını söyleyen Bolu İl Halk Kütüphanesi Müdürü Cemil Şahiner, Sizin aracılığınızla bütün kitapseverlerin geçmiş Kütüphane Haftası'nı kutluyorum. 50 yılı geride bıraktık. 50 yıldır bu haftayı kutlayabilmek son derece önemlidir. Türkiye'nin genel gelişmesi çerçevesi içerisinde okuma oranları hızla yükseliyor. Bir panelde konuşmacımız kitap satılma oranlarını açıkladı. Panelistimizin verilerine göre Türkiye'de bandrollü, belgeli ve bilgili olarak 500 milyon kitap satılıyor. En az bunun bir katı kadar da korsanın satıldığı bir gerçektir. Bunu hiç kimse inkar edemiyor. 1 milyar kitap satılmış durumda. 70 milyon insan için 1 milyon kitap satılmış durumda. Bu çok önemli bir orandır” diye konuştu.
Halk Kütüphanelerinin güncelliğini koruması durumunda okuma oranlarında asla ve asla sorun yaşanmayacağını belirten Şahiner, Halk Kütüphanelerinde son yıllarda çok yoğun bir okuyucu kitlesi yer almaya başladı. İnsanlar kütüphaneleri sadece gelip gitmek ya da bir şeyler almak için kullanmıyorlar. Kütüphaneler şuandaki konforlarıyla, sağladıkları ortamlarla insanların çok farklı amaçlar için çalışma mekanları olarak da kullanılıyor. Bugün kendileri için kütüphaneyi seçenler, yarın doğal olarak bu ortamdan etkileniyorlar. Gazete, dergi ve hobi olarak kitap okuma ihtiyacı bile hissedebiliyorlar. Kütüphaneler de bu konuda onların ihtiyaçlarını karşılıyor. Kütüphaneler güncelliğini koruduğu sürece okuma oranlarında asla sıkıntı yaşanmayacaktır” şeklinde konuştu.
Kütüphanelerin sadece öğrenciler değil yetişkinler tarafından da kullanıldığını belirten Cemil Şahiner, Kütüphane ve okumak denince öğrenciyle özdeşleşmiş gibi görünüyor. İşin doğrusunda okumak öyle değil. Okumayı ben üç sınıfa ayırıyorum. Okur-yazar olmak, belge uğruna okumak ve hobi için okumak diyorum. Yetişkinlerimiz de kendilerini geliştirmek, çevrelerine faydalı olabilmek için hobi okuması yapıyor” diye konuştu.