Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Sefa Bulut Bolu'da Meksika domatesi olarak da bilinen tomatillo adlı sebzeyi yetiştirdi.

Dr. Bulut konu ile yaptığı açıklamada; ‘Yaptığım yurtdışı seyahatlerde mutlaka hem Türkiye'den meyve çekirdeklerini yabancı arkadaşlarıma hediye ederim hem de oradan bazı tohum ve çekirdekler getiririm. Dört yıl önce Meksika'ya yaptığım geziden de bir sebze tohumu getirmiştim. Adı tomatillo. Ayrıca Aztek domatesi, kaz domatesi, yeşil domates adları ile de biliniyor. Altın çilek meyvesine çok benziyor, incecik bir kabuğun içinden yeşilden mora kadar giden renklerde domatese benzeyen bir meyve çıkıyor. Meksika'nın meşhur soslarının yapımında kullanıldığı gibi turşu yapımında veya taze olarak salatalarda da kullanılabiliyor. Tadı sanki baharat ekilmiş olgunlaşmamış domatesi andırıyor. Bizim güveç yemeklerine ve zeytinyağlılara çok değişik bir lezzet katıyor. Ülkemizde sadece beş yıldızlı otellerde veya Güney Amerika-Meksika yemekleri yapılan yerlerde tüketiliyor.

Yaptığımız yetiştirme denemesi çok başarılı oldu diyebilirim. Şubat ayında saksıda büyüterek 10 cm uzunluğa kadar yetiştirdiğimiz fideleri Aşağısoku'daki bir bahçeye Mayıs ayında diktik. Her kökten 1-1.5 kg kadar bir meyve aldık. Hala çiçek ve meyve gelişimi devam ediyor. Döllenme özelliğinden dolayı fidelerin en az iki adet dikilmesi gerekiyor. Bolu şartlarında sera gerektirmeden yetiştiğini gördük gelecek yıl daha fazla miktarda ekim yapıp daha fazla ürün almayı planlıyoruz.