1954 yılında kapatılan Köy Enstitüleri belgeseli hazırlanıyor. Hazırlanan belgesel hakkında açıklamalarda bulunan CHP Merkez İlçe Başkanı Faruk İyigün, Bolulu Köy Enstitüleri mezunları ve vefat eden enstitü mezunlarının çocukları ve eşleriyle birebir konuşarak bir belgesel hazırladıklarını söyledi.
1940 yılından başlayarak, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Ensititüleri açılmıştı. Türkiye'de seçilen şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere açılmıştı. Öğretmenler köylülere hem örgün eğitim verecek, okuma yazma ve temel bilgileri kazandıracak hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretecekti. Öğretmenler gittiği yörelerde bilinmeyen tarım türlerini de köylülere öğretecekti. Kitaba deftere dayalı öğretim yerine iş için, iş içinde eğitim ilkesi tatbik ediliyordu. Her köy enstitüsünün kendisine ait tarlaları, bağları, arı kovanları, besi hayvanları, atölyeleri vardı. Derslerin yüzde 50'lik bölümü temel örgün eğitim konularını içeriyordu. Geri kalanı ise uygulamalı eğitimdi. 1940-1946 arasında köy enstitülerinde 15.000 dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilmiş ve üretim yapılmıştı. Aynı dönemde 750.000 yeni fidan dikilmişti. Oluşturulan bağların miktarı ise 1.200 dönümdü. Ayrıca 150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santralı, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 3 balıkhane, 100 km. yol yapılmıştı. Sulama kanalları oluşturularak enstitü öğrencilerinin uygulamalı eğitim gördüğü çiftliklere sulama suyu öğrenciler tarafından getirilmişti.
Köy Enstitüleri hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra Köy Enstitülerinden mezun olan Bolulu öğretmenler ve içlerinden vefat edenlerin çocukları ve eşleriyle yapılan röportajlardan oluşan bir belgeseli yakında kamuoyuna sunacaklarını açıklayan Faruk İyigün, Türkiye Cumhuriyeti tarihin kanlı savaşlarından biri olan 1. Dünya Savaşı'ndan büyük yaralar alarak çıkmış, toprakları zamanın emperyal devletleri tarafından bölüştürülmüş, halk yıllarca baskı altında yokluk içinde yaşamıştır. Büyük Önder Gazi Mustafa kemal Atatürk'ün yaktığı bağımsızlık ateşiyle kurtuluşunu sağlayan Türkiye Cumhuriyeti ilk iş olarak halkını bilinçlendirerek yükselişini yine halkın elleriyle gerçekleştirmek amacını gütmüştür. Bu amaç doğrultusunda, halkının daha bilinçli yapılar kurması, daha verimli tarım yapması, temel yaşamsal gereksinimini kendi elleriyle ve çok daha kaliteli şekilde sağlaması için Köy Enstitüleri kurulmuştu. Köylü milletin efendisi olacaktır sözünden yola çıkılarak önce köylüyü eğitmek, elbette ki köy ağalarına, çıkar odaklarına ve halkın bilinçlenmesini istemeyen sözüm ona kanaat önderlerine, şeyhlere ve bunlardan beslenen çevrelere ciddi engeller yarattı. İsmet İnönü, Haşan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve birçok memleket sevdalısı insanın önderliğinde kurulan Köy enstitüleri, döneminde ve sonrasında dünyaya örnek olan bir proje olarak gelişim gösterirken, başta Demokrat Parti ve az önce belirttiğimiz odaklar tarafından mesnetsiz suçlamalarla 27 Ocak 1954'te kapatılmıştır. Biz de Köy Enstitülü yurtsever insanların izindeki CHP'liler olarak, CHP Bolu Merkez İlçe Eğitim Birimimizin organizasyonuyla, Bolulu Köy Enstitüsü mezunları ve vefat eden enstitülülerin çocukları ve eşleriyle, Köy Enstitülerinin kapatılışına dair bir belgesel hazırladık” ifadelerini kullandı.
Belgesele dair detaylı bilgiyi Merkez İlçe Eğitim Sekreteri Çağlar Akay verdi. Akay belgeselin 11 Şubat'ta Köroğlu Otel'de sunumunun yapılacağını söyledi.