AİBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Bolu'da ve bölgede bir ilke imza attı. Fakülte'nin Kardiyoloji Bölümünde ilk defa bir hastanın tıkanan kalp damarına eriyebilen stent takıldı. Bu başarılı operasyon Bolu F Tipi Cezaevi'nde 19 yıldır yatmakta olan müebbet hapse mahkûm olan vatandaşa yapıldı.
Kalbi besleyen kroner damarların tıkanması durumunda uygulanan stent ameliyatlarının Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde yapıldığı biliniyor. Üstelik Türkiye'de 1-2 yıldır uygulanmaya başlayan ve devletin karşılamaması nedeniyle hastaların kendilerinin ücretini ödeyerek temin etmek durumunda kaldıkları damarda eriyen stentler çok daha uzman hekimler tarafından hastalara uygulanabiliyor.
Bolu'da AİBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Kardiyoloji Bölümünde gerçekleşen bir operasyon, fakültenin sadece Bolu'da değil, bölgede de başarıya imza attığının bir göstergesi oldu. Fakültenin Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Mehmet Yazıcı tarafından F Tipi Cezaevi'nde yatmakta olan siyasi bir suçlunun tıkanan kalp damarına kendi kendine eriyebilen stent takıldı.
MAHKÛM HASTANIN TERCİHİ ERİYEN STENT OLDU
AİBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, F Tipi Cezaevi'nde kalan A.K isimli örgüt mensubu hastanın göğüs ağrıları nedeniyle çıktığı revirden anjiyografi çekilmesi talebiyle kendilerine gönderildiğini belirtti. Yazıcı, mahkum hastanın son derece bilinçli olduğunu ve stent çeşitlerini sorarak, eriyebilen stentin kalp damarına takılmasını istediğini belirtti. Yazıcı, Hasta göğüs ağrısı nedeniyle aslında bulunduğu yerde yani hapishanede göğüs ağrısı sebebiyle revire çıkmış, revirden de bize anjiyografisi yapılması istemiyle yollanmış. Kroner Anjiyografi yaptığımızda bir damarda darlık tespit ettik. Hasta oldukça bilinçli bir hasta olduğundan stent seçeneklerini öğrenmek istedi. İşin doğrusu bizi de şaşırtacak şekilde bilgiye sahipti. Eriyen stentleri söyledi nasıl temin edileceğinden ve kendisine onların takılmasını istediğini söyledi. Biz de izlenecek yolu anlattık. Kendisi stenti temin etti bize aracı firmayla temin edip teslim etti ve biz de işlemi yaptık. Hastanın da talebi üzerine ilk defa Bolu'da ve AİBÜ'de eriyen stent taktık” diye konuştu.
F Tipi Cezaevi'nde kalmakta olan müebbet hapse mahkûm A.K isimli örgüt mensubu hastanın tıkanan kalp damarına takılan stentin özelliğini ise Prof. Dr. Yazıcı şöyle açıkladı:
HASTA ÜCRETİNİ KENDİ KARŞILIYOR
“Rutinde yaptığımız bir işlem olan stent uygulama işlemini yaptık. Fakat burada kullanılan stent eriyen stentti. Özelliği de bu. Eriyen stent diğer metalden yapılmış stentlere göre farklı yapıda. Son birkaç yıldır kullanılmakta. Ülkemizde de son 1-2 yıldır yaygın kullanıma girdi. Diğer stentlere nispeten bu stent uzun vadede daha fazla açık kalma oranı ve vücuda alerjik reaksiyon göstermemesi sebebiyle diğerlerine göre daha avantajlı. Şuan için stentin herkese uygulanamıyor olması, ücret uygulaması sebebi en önemli kısıtlayıcı sorun olarak görülüyor. Zira hastalar bunu kurumlarından temin edemiyorlar. Yani devlet karşılamıyor. Hasta kendisi ücret vererek temin edebiliyor. Şuan için bunu tek firma temin ediyor Türkiye'de. Onun da kabaca rakam vermek gerekirse 6 bin tl civarında fiyatı var. Diğer metal ve ilaç kaplı stentleri devlet karşılıyor ve her hastaya kurumumuz kolayca uygulayabilmekte. Fakat bu stentti hasta kendisi temin etmek zorunda”
HAPİSHANEYE GERİ DÖNDÜ
F Tipi Cezaevi'nde kaldığı sırada göğüs ağrıları çektiği için AİBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirilerek ameliyata alınan A.K isimli mahkûm hasta, operasyon sonrası sağlığına kavuşarak hapishaneye geri gönderildi. Yazıc