Köroğlu Ana Haber'e konuk olan AİBÜ Diş Hekimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran Bolu'nun diş sağlığına özen göstermediğini söyledi. Bilimsel bir çalışma yapılmasa da Diş Fakültesi'ne gelen hastalardan bu sonuca ulaştıklarını söyleyen Duran, özellikle gençlerin diş fırçalamayı sevmediklerini belirtti.

AİBÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran Köroğlu TV Ana Haber Bülteni'nin canlı yayın konuğu oldu.

21-27 Kasım Tarihleri arasında kutlanan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve Diş Hekimleri Günü nedeniyle Ana Haber'de Gazeteci Arzu Sarı'nın konuğu olan Duran, Sarı'nın sorularını da cevaplandırdı.

DİŞ FIRÇALAMANIN ÖNEMİ

Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olabilmek için neler yapılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Duran, diş fırçalamanın önemine değindi. Diş fırçalamayı alışkanlık haline getiren bir kişinin ağzında ve dişlerinde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda hemen fark edebileceğini söyleyen Duran, doğru diş fırçalamanın nasıl olacağını da anlattı. Duran, 8 saatte bir dişlerin fırçalanması gerektiğini söyleyerek, sabah kalkıldığında da mutlaka diş fırçalamak gerektiğini söyledi.

BOLU DİŞ SAĞLIĞINA NE KADAR ÖNEM VERİYOR?

Ana Haber'de Bolu'nun diş sağlığına karşı duyarlılığı hakkında da konuşan Duran, özellikle gençlerin diş fırçalamyı sevmediğini söyledi. Duran, Bilimsel bir çalışma olmasa da ilk geldiğim zamanlarda özellikle de gençlerin çok fazla duyarlı olmadığını gördüm. Ama şuan ya yapılan farkındalık çalışmalarının başarılı olması ya fakültenin yeni açılmasından da kaynaklanıyor olabilir. Biraz daha bakıma dikkat etmeye başladılar. Bir de fakültemizin açılmasından beri biz doğru fırçalamanın nasıl yapılması gerektiğini her hastaya tek tek anlatıyoruz. Bir hastaya anlatınca o, ailesine de anlattığı için ulaştığımız kişi sayısı otomatikman artıyor. Ben Bolululardan ağız bakımlarına biraz daha etmeleri gerektiğini kendi sistemik sağlıkları için ağız bakımına dikkat etmeleri gerektiğini söylemek istiyorum”

AİBÜ Gölköy Kampüsü'nde bulunan Diş Hekimliği Fakültesi, eş zamanlı yapılan başka illerin diş fakültelerini geçerek çoktan hizmete açıldı bile. Teknik olarak eksikliklerinin bulunmadığını söyleyen Duran, protez diş ölçümünde ve yapımında son derece önem arz eden Cad-Cam adlı cihazı fakülteye kazandıracaklarını söyledi.

CAD-CAM AİBÜ'DE

“Böyle bir organizasyonun içinde böyle bir ailenin içinde bulunmaktan son derece memnunum. Bu bir ekip işidir. Ama alt tarafta bizim akademik idari ekip biz çok iyi kenetlendik. Binanın yapılması, içine yerleşmemiz ve eksiklikleri gidermemiz ekip olarak kardeşlik ruhuyla çalıştık. Zorlukları kenetlenerek aştık. Türkiye'de örneği yok denilecek kadar azdır. Bizimle birlikte yapılmaya başlayan fakülteler hala hizmete başlayamadılar. Binayı yapmakla bitmiyor. İçini doldururken en son teknolojiyi takip etmek gerekiyor. Şuanda implantta en son teknoloji neyse biz onu kullanıyoruz, lazeri kullanıyoruz. Merkezi sterilizasyon ünitemiz çalışıyor. Şuanda alma aşamasında olduğumuz Cad-Cam diye bir cihazımız var. Bu da diş hekimliğinde çok önemli bir parça. Bu herhangi bir köprü veya kaplama yapmak için ya da implantın üzerindeki protezi yapmak için önceden ölçü alınırdı. Bu cihaz sayesinde bilgisayarda tarıyoruz, bilgisayara yönlendiriyoruz bilgisayar taramış olduğu forma uygun dişi yapıp bize veriyor. Bu çok kısa bir sürede oluyor. Sabah geldiğinizde öğlene dişi takıp yolcu ediyoruz. Birkaç büyük merkezde var bu cihazdan biz de alam aşamasındayız. Tek sıkıntımız doktor kadrosu olarak sayımız yeteri kadar değil. Bu anlamda randevularımızı biraz ötelemek zorunda kalıyoruz. Teknik olarak değil ama doktor sayısı olarak biraz sıkıntı çekiyoruz. Bunu da gidermeye çalışıyoruz” Köroğlu Gazetesi