Turizm Haftası nedeniyle Vali İbrahim Özçimen Bolu'nun turizmini değerlendirerek açıklamalarda bulundu.
İlin turizmini değerlendiren Vali Özçimen, "Toplumda turizm bilincini geliştirmek ve turizmi canlandırmak amacı ile bu yıl 37'ncisi düzenlenen Turizm Haftası”, halkımızın katılımı ve amacına uygun etkinliklerle, 15-22 Nisan tarihleri arasında ilimizde de kutlanmaya başlanmıştır.
Turizm sektörü, ekonominin can simidi olmasından dolayı bacasız sanayi olarak da adlandırılmaktadır. Turizm, insanlar arasına çizilen sınırları ortadan kaldırarak insanları bir araya getirip, birbirleriyle etkileşim kurmalarını sağlar. Bu şekilde farklı kültürler birbirlerini tanıyarak kaynaşır. Bu haliyle turizm ekonomik getirisinin yanında insanlar arasında bir paylaşım da sağlamaktadır.
Ülkemiz, her geçen gün gelişen, değişen ve çeşitlenen turizm faaliyetleriyle birçok turist tarafından ziyaret edilmekte, bu sayede doğal ve kültürel zenginliklerimiz daha çok insana ulaşmaktadır.
Ülkemizin en önemli metropollerinin ortasında, topraklarının %63'ü ormanlarla kaplı doğa harikası bir il olan Bolu, zengin bitki örtüsü, doğal, tarihi ve turistik değerleri, gölleri, yaz ve kış sporları için elverişli dinlenme tesisleri ile yerli ve yabancı turistler için oldukça çekici bir İldir.
Bolu'da deniz turizmi haricindeki tüm turizm çeşitleri yapılabilir. İlimizde başta doğa turizmi olmak üzere kış turizmi, sağlık ve termal turizm, kültür ve inanç turizmi, yayla turizmi, av, spor ve gençlik turizmi ile toplantı ve kongre turizmi potansiyeli mevcuttur.
İlimizde turizm potansiyeli ve aktivitelerinin analizinin yapılması, turizm ve tanıtımda istenen hedefin belirlenip planlamanın yapılarak turizmden hak edilen payın alınabilmesi amacıyla başta Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve turizm işletmeleri ile işbirliği halinde çalışmalara devam edilmektedir.
İl genelinde 16 olan belgeli tesis sayısı son yıllarda açılan tesislerle 19'a, belgeli yatak sayısı da 3550'ye ulaşmıştır.
İlimizin çeşitli yerlerinde yatırım halinde olan 7 tesis tamamlandığında ilave 902 adet yatak kapasitesi daha sağlanmış olacaktır.
Bunların dışında İlimiz genelinde mahalli idarelerden belgeli konaklama tesisleri de 64'ten 76'ya yükselerek toplam 3800 yatağa ulaşılmıştır.
Altyapı yatırımı olarak İlimizin en önemli turistik merkezlerinden olan Bolu-Yedigöller yolunun yapımına başlanmış, önceki yıl başlanan Abant – Taşkesti yolu için de Bakanlıktan ödenek talebinde bulunulmuştur. Mudurnu- Göynük arasındaki yolun tamamlanması için çalışmalara da devam edilmektedir. Ayrıca İlimiz genelinde yerel yönetimlerin turistik amaçlı altyapı yatırımlarına destek olunmaktadır.
İlimize önemli turistik değer katacak olan Taşlıyayla göleti önceki yıl tamamlanmış, göl çevresinin planlı olarak turizme açılması amacıyla çalışmalara başlanmıştır.
İlimizde termal turizme önceki yıllarda çok küçük kapasiteyle hizmet veren Mudurnu Sarot Kaplıcası çevresinde modern ve yüksek kapasiteli turistik tesisler ve devre mülk tesisleri yapılarak hizmete açılmış, bölgede yeni tesislerin yapımına başlanmış olup, diğer yatırımcıların da İlimize olan ilgisi son yıllarda artmıştır. Bu doğrultuda Bolu Karacasu Mevkii ile Mudurnu'nun 2 değişik yerinde turizm amaçlı tesislerin yapımı planlanmaktadır.
Bolu il genelinde tarihi tescilli 390 adet konut bulunmakta olup, bugüne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 120 adedinin restorasyonu yapılmış, Mudurnu ilçemizde tarihi bir sokakta sokak sağlıklaştırma projesi” t