Orman ve Su İşleri Bakanlığı, halkın sağlığını korumak, yaşam kalitesini yükseltmek ve ilaç kullanımını azaltmak için Bolu'da, C vitamini açısından zengin aronya bitkisini yetiştirmek için orman oluşturacak - Orman Genel Müdürü Üzmez: - "İlk etapta 2 bin dekarlık alanda oluşturulacak olan aronya ormanı, daha sonra Türkiye'nin aynı ekosistem özelliğini taşıyan değişik bölgelerinde de tesis edilecek

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, C vitamini deposu aronya bitkisinin yetiştirileceği bir orman kurulacağını söyledi. İsmail Üzmez, yaptığı açıklamada, dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere yönelimin her geçen gün arttığını, dünya nüfusunun yüzde 80'inin sağlık için geleneksel tıbbi ve aromatik bitkileri kullandığını anlattı. Gelişmiş ülkelerin, koruyucu tıpta ve hastalıkların tedavisinde bitkisel kaynaklara yöneldiğine dikkati çeken Üzmez, ilaçların önemli bir kısmını doğal kaynaklı ilaçların oluşturduğunu söyledi. Üzmez, doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranının, gelişmiş ülkelerde yüzde 60, gelişmekte olan ülkelerde de yüzde 40 civarında bulunduğunu aktardı. Ülkelerin sağlık açısından gelişmişliğinin, ürettiği C vitamini ile ölçüldüğünü belirten Üzmez, sağlıklı bir nesil yetiştirmek için C vitamininin oldukça önem taşıdığını, bu vitaminin yoğun kullanıldığı ülkelerde daha az hastalıklara rastlandığını dile getirdi.

C vitamini deposu aronya bitkisi

Üzmez, ana vatanı Kuzey Amerika olan ve antioksidan açısından zengin aronya bitkisinin, Avrupa'da da Polonya başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkelerinde yoğun bir şekilde yetiştirildiğini söyledi.

Aronyanın kullanım alanları ve yararları bakımından önemli bir nitelik taşıdığını aktaran Üzmez, bu bitkiyi kullanan ülkelerde ilaç kullanımında önemli miktarda tasarruf sağlandığını belirtti.

İsmail Üzmez, kanser tedavisinde kullanımı çeşitli yayınlarda yer alan aronyanın, bağışıklık sistemini güçlendirdiğinin, kalp ve damarları koruduğunun, damar sertliği ile yüksek tansiyonda etkili olduğunun bilindiğini ifade etti.

Üzmez, soğuk algınlığında antiviral etkisi bulunan ve idrar yolları enfeksiyonuna da yararlı aronyanın, ağır metallerin ve radyoaktif maddelerden bazılarının vücuttan atılmasını sağladığını da kaydetti.

Orman Genel Müdürü Üzmez, halkın sağlığını korumak, yaşam kalitesini yükseltmek ve ilaç kullanımında tasarrufa gitmek amacıyla Bolu'da, aronya bitkisinin yetiştirileceği bir ormanı kurulacağını aktardı. Üzmez, "İlk etapta 2 bin dekarlık alanda oluşturulacak olan aronya ormanı, daha sonra Türkiye'nin aynı ekosistem özelliğini taşıyan değişik bölgelerinde de tesis edilecek" dedi. AA