Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, Bizim mantarımız 30 lira ederken, elin gavuru bu mantarı 500 ile 800 TL arasında dünya borsa merkezinde bu mantarı satmamalı" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, Bizim mantarımız 30 lira ederken, elin gavuru bu mantarı 500 ile 800 TL arasında dünya borsa merkezinde bu mantarı satmamalı" dedi.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) işbirliğiyle düzenlenen "Bolu Ormanlarında Yetişen Doğal Mantar Türleri" konulu eğitim programı Bolu İzzet Baysal Turizm Otelcilik Meslek Lisesi'nde yapıldı. Eğitim programına Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Beyhan Kibar ile mantar üreticileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, ormanlarda var olan biyolojik kaynakların korunması başlığı altında, biyolojik çeşitliliğe çok büyük katkı sağlayan mantarla, yosunlar ve dikenler gibi organizmaların orman içerisinde varlıklarını devam ettirmelerini ve bunlardan faydalanma konusunda çalışmaları olduğunu ifade etti.

Bolu ve çevresinde biyolojik çeşitliliğin en önemli parçalarından ve unsurlarından birini oluşturan mantarlar üzerinde bir proje düzenleyerek toplumun bilinçlendirilmesini düşündüklerini belirten Şahin, "Bu bağlamda da bölge müdürlüğümüzdeki proje takımı ile düzenlenen projede bölgemizde bulunan mantarların teşhisi toplanması ve ekonomisi üzerine bir proje hazırlandı. Bu proje kapsamında da bir eğitim toplantısı düzenlendi. Burada amaçladığımız mevcut olan mantarları tanımak, tahrip etmeden toplamak ve bunlardan faydalanmak, ekonomiye kazandırmak. Kırsal kalkınmada çok önemli rol alacağını düşünmüş olduğumuz bu hedefin umarım ilimize ülkemize ve milletimize faydalı olur" şeklinde konuştu.

Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ömer Naci Kaya ise, Bolu'da ciddi bir mantar toplayıcı potansiyeli olduğunu ifade ederek, bunun resmiyete intikal etmese de ciddi manada bir girdi sağlandığını söyledi. Bolu ve bölgesinde yaşayan vatandaşların ve köylülerin topladığı mantarı satarak belli bir gelir elde ettiğini de anlatan Kaya, "Fakat vatandaşlar, olması gereken paraların, olması gereken rantın belki binde biri gibi bir kar elde edebiliyor. Bunun birinci sebebi, toplama yanlışlıkları. Mantarları, geleceğe yönelik ciddi manada riskler ve tehlikeler oluşturacak şekilde bilinçsizce topluyoruz. İkincisi ise, tanınmayan bit sürü mantar var. İlçelerimizde de bu toplantıları yaptığımız zaman gösterdiğimi mantarların 3 veya 4 tanesini ya da 5 tanesini değerlendiriyoruz. Yiyoruz ya da satıyoruz diyen insanlarımız belki onlarca mantarı tanımadıklarını yemediklerini ve toplamadıklarını gördük" diye konuştu.

Kaya, Bolu'da toplanan bir mantarın 25-30 liraya satılırken, İspanya'da 500 ila 800 liraya alıcı bulduğunu da sözlerine ekleyerek, "Bizim mantarımız 30 lira ederken, elin gavuru bu mantarı 500 ile 800 TL arasında dünya borsa merkezi edip bu mantarı satmamalı.O borsa merkezine biz de girmeliyiz. Bu potansiyel bizdeyse eğer bizim bunu değerlendirip resmileştirip, rant oranını arttırıp ve onların devamlılığını sağlayacak şekilde üretim yapıp dünya liderliğine soyunmamız lazım" dedi. Türkiye'nin mantar konusunda dünyanın sayılı 4-5 ülkesi arasında olduğunu vurgulayan Kaya, aromatik mantarların hepsinin Türkiye''de bulunduğunu ifade ederek, dünya pazarında değerli olan fakat, Türk insanlarının bilmediği, yemediği, zehirli sanarak attığı birçok mantar çeşidi olduğuna dikkat çekti. Haber Merkezi