Geçen sene vefat eden Bolulu iş adamı Yekta Palazoğlu'nun kurucusu olduğu ve Tokadi Hayreddin mesire alanının bakımını ve hayır işlerini yürüten Tokadı Hayrettin, Sürmeli Muhiddin, Ahmed Bolevi Tasavvuf Yolu Derneği ( TOKHAYDER ) İstanbul'da dev bir organizasyon gerçekleştiriyor.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 741. Ölüm yıldönümü ‘Şeb-i Arus' bu yıl da İstanbul'da anılacak. 13 Aralık'ta Sinan Erdem Spor Salonu'nun ev sahipliğinde ilk kez Avrupa yakasına taşınan Şeb-i Arus törenine 7 tır ve 500 kişilik ekiple hazırlanılıyor.

Şeb-i Arus İstanbul merasiminde Taşkın Sabah orkestrası eşliğinde Yavuz Bingöl, Mustafa Ceceli, Alişan, Yusuf Güney ve Sami Özer” semazen gösterilerine ilahilerle eşlik edecek. Bu büyülü atmosferi yaşamak için yurtdışından ziyaretçiler de İstanbul Şeb-i Arus” törenleri için kente akın ediyor.

Yavuz Bingöl bu gece için özel olarak bestelediği Mevlana'nın etme parçasını seslendirecek.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, siyaset ve spor camiasının önde gelen isimleri ile beraber dünyanın dört bir yanından da önemli siyaset adamları katılacak. Karadağ'dan Başbakan Yardımcısı RAFET HÜSOVİÇ, Meclis Başkanı, Makedonya, Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan'dan da milletvekili, belediye başkanı, din adamı gibi çok sayıda kişi hoşgörünün temsilcisi Mevla'nın vuslat gecesinde bir araya gelecek. İstanbul'un her yerinde organizasyona ait görseller dikkat çekiyor. Katılım gösterecek sanatçılar sosyal medya hesaplarından etkinliğin tanıtımlarını yapıyorlar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Bolulu iş adamı Muhittin Palazoğlu'nun şirketi AdStation” tarafından organize edilen tören, Konya dışındaki tek Şeb-i Arus töreni olma özelliği taşıyor. Bu yıl 13 Aralık Cumartesi akşamı Ataköy'deki Sinan Erdem Spor Salonu'nda kutlanacak gecede, Taşkın Sabah orkestrası eşliğinde Yavuz Bingöl, Mustafa Ceceli, Alişan, Yusuf Güney ve Sami Özer semazen gösterilerine ilahilerle eşlik edecek. Taşkın Sabah'ın orkestrasıyla katılacağı gecenin sunuculuğunu Ertem Şener yapacak. Gecede, Mevlana'nın "Etme" şiirini ise Yavuz Bingöl okuyacak.

Dünyaca ünlü sahne ekibiyle hazırlık

Yurt dışından gelen önemli isimlerin sahnelerini hazırlayan ekip bu gece için iş başında. İstanbul'daki Şeb-i Arus töreninde; 7 TIR ekipman, 500 kişilik ekip, 500 metre truss, 350 ışık robotu, alan içi görüntü yansıtma sistemi, 105 metre led teknik ekipman kullanılacak. Bu gece için zemini semazenler için özel olarak yeniden döşenen, ses ve ışık sistemi ile birlikte bütün alanları gecenin havasına uygun şekilde hazırlanan Sinan Erdem Spor Salonu'nda, İstanbul'un o eşsiz silueti bir tennurenin eteğinde gökyüzüyle buluşacak.

İstanbul'da Biletler Tükeniyor

Organizasyonu düzenleyen AdStation şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Palazoğlu, törene dair yaptığı açıklamada, Mevlana'ya gösterilen yoğun ilgi dolayısıyla Konya'nın yanında artık İstanbul'da da tören düzenlendiğini söyledi.

Konya'daki etkinliğin sınırlı olduğunu, biletlerin hızla tükendiğini vurgulayan Palazoğlu, "Bu işin başkenti Konya. Yoğun ilgi var. Biletler tükendiği için insanlar yeteri kadar faydalanamıyor. Mevlana zaten Konya'ya değil, dünyaya mal olmuş bir şahsiyet. Konya'ya alternatif İstanbul'da düzenlediğimiz Mevlana'yı anma etkinliğine de yurt içi ve dışından yoğun ilgi var" dedi.

Yurt dışından da yoğun ilgi var

Palazoğlu, Ataşehir'deki Ülker Sports Arena'da düzenlenen ve ilk yıl 15 bin, geçen yıl da 13 bin kişinin katıldığı etkinliğe geçen yıl katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl da programa davet edildiğini ve kendilerinin katılım göstereceğini belirtti. Bu yıl etkinliğe yurt dışından da büyük ilgi olduğunu belirten Palazoğlu, Karadağ'dan Başbakan Yardımcısı Rafet Hüsoviç'in yanı sıra Meclis Başkanı, Makedonya, Kosova, Bulgaristan ve Yunanistan'dan da milletvekili, belediye başkanı, din adamı gibi çok sayıda kişinin de katılmasını beklediklerini söyledi. Engelliler için özel anlatı. Palazoğlu, Görme ve İşitme Engelliler Derneği ile işbirliği yaparak, 200 kişilik yer ayırdıklarını belirterek, görme engellilere kulaklıklarla etkinliğin anlatılacağını, işitme engelliler için de çevirmen olacağını söyledi. Gecenin biletlerinin, www.biletix.com ve http://www.sebiarusistanbul.com adreslerinden satışına devam ediliyor.

Şeb-i Arus Hakkında:

1273 yılında Konya'da bir çağrı. Zaman ikindi, günlerden 17 Aralık'tır. Hasta yatağındaki bir kutlu zatın, takatsiz bedenine rağmen Hz.Azrail'e seslenmesidir bu ağrı. ‘ Piştera piştera can-ı men, Peyk-i der-i Hazret-i sultan men' der. ‘Beri gel, biraz daha beri gel. Ey benim canımı hakiki sevgiliye götürecek olan sevgili, daha beri gel.' Ve bir güvercin uçar gökyüzüne bembeyaz kanatlarıyla, sevgiliye, en sevgiliye kavuşmak heyecanıyla.

Bedeni bir zindan, gönül kuşunu hapseden bir kafes olarak gören, Hz. Azrail'i bu dünyadan O'nun hakiki sevgiliye götürmek için bir elçi olarak kabul eden Hz. Mevlana, ölümü bir vuslat, Sevgiliye kavuşmak olarak kabul etmiş, bugünü ise ‘düğün' olarak nitelendirmiştir. Bizlere düşen ise, bunu bir anma olarak görmekten çok, O'nu anlamaya çalışmak başlı başına. Sevmenin yolunda olduğunu anlamak. Mevlana'yı sevmek ise O'nu anlamaktan geçiyor. Anmanın bir vesile, anlamanın bir gaye olması gerekiyor. Şeb-i Arus, O'nu anlamaya çalışmak. Bunun yolu, eserlerine ve sözlerine bakmaktan geçer. Bunun için aşk lazımdır. Bu gece de Hz.Pîr'in aşk gecesidir. Şeb-i Arus etkinlikleri de hem Hz. Mevlana'yı hem de yolun ta kendisini anlamak için bir vesiledir.

Haber Merkezi