Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın 2015 yılı mali destek programları açıklandı. Proje başvuruları 15 Ocak tarihi itibari ile alınmaya başlanacak. Hazırlanan programlarla ilgili proje eğitimlerin verileceğini belirten Bolu Yatırım Destek Ofis Koordinatörü Tolga Kaya, Beklentimiz Bolu'dan mümkün olduğunca çok projenin çıkması ve kaynaklardan maksimum seviyede istifade edilmesi” dedi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) Bolu Yatırım Destek Ofis Koordinatörü Tolga Kaya yaptığı açıklamada, 2015 yılı mali destek programları hakkında bilgi verdi.

MARKA'nın 2015 yılında açılan mali destek programlarının Makina İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı, Temiz Üretim Mali Destek Programı, Turizm Mali Destek Programının işletmelere yönelik programlar olduğunu belirten Kaya, kamu kurumlarının müracaat edebileceği programında Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı olduğunu söyledi.

Başvuruların internet üzerinden www.marka.org.tr adresinden alındığını ifade eden Kaya, "Başvurular için son tarih 27 Mart 2015" dedi.

400 BİN LİRALIK HİBE FİNANSMAN İÇİN 800 BİN LİRALIK YATIRIM YAPMAK GEREKİYOR

Programlar için MARKA'nın toplam 13 buçuk milyonluk liralık bütçemiz ayırdığını kaydeden Kaya, programlara ayrılan bütçeler ve programların özellikleri hakkında şu bilgileri verdi;

Makina İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programın bütçesi 3 buçuk milyonluk lira. Burada maksimum destek tutarımız işletme başına 400 bin lira ve destekleme oranımız %50. Kalkınma Ajansından 400 bin liralık hibe finansman sağlayabilmek için yaklaşık 800 bin liralık bir yatırım yapmak gerekiyor. Yatırımcılar yatırım tutarları 400 bin lira ise bizden 200 bin lira talep edebiliyorlar. Yapılacak yatırım 1 milyon ve üstü ise bizim üst sınırımız olan 400 bin liralık destek sağlayabiliyoruz.Projelerimizin maksimum süresi 12 ay. En az 6 aylık süreye hitaben proje yazabiliyorsunuz. İnşaat maliyetlerini karşılamıyoruz. Hammadde alım maliyetlerini karşılamıyoruz. Bunun dışında proje koordinatörü olmak üzere insan kaynağı, belge alma, belge almak için danışmanlık alma, yurt içi yurt dışı fuarlara gitme, dışarıdan alacağınız her türlü danışmanlık hizmeti ve eğitim faaliyetini, makine ekipman alımı kalemlerini proje kapsamında destekliyoruz.

FOTOVOLTAİK TESİSLERİ KENDİ FİRMALARINA KAZANDIRARAK ÜRETİMDE KULLANMAK İSTİYORLAR

Temiz Üretim Maliyeti Programı için 3 milyon mali destek ayrıldı. Azami destek tutarımız 400 bin lira. Makine imalat sektörü için geçerli olan koşullar burada da geçerli. Programın öncelikleri firmalarda çıkan atıkların kaynağında azaltılması, üretilen ürünün özelliklerinin değiştirilerek çevre dostu ürünlerin üretilmesi veya tasarlanması, yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimde kullanılması ki Bolu'da bu en güncel olan konulardan bir tanesi. Herkesin şöyle bir talebi var, güneşten elektrik üreten fotovoltaik tesisleri kendi firmalarına kazandırarak üretimlerinde kullanmak istiyorlar. Bu şekilde üretimde harcadıkları elektrik maliyetlerini düşürmek istiyorlar. Atıklardan yüksek katma değerli ürün yada enerji üretimi ve endüstriyel sembiyoz uygulamalarında ise bir firmadan çıkan atığın diğer firmada hammadde olarak kullanılması ve ürüne dönüştürülmesi. Yani firmalar arasında atıkların bertarafı ile ilgili işbirliği veya ortaklık kurulması gibi düşünülebilir.

BU PROGRAMDA ORTA BOY İŞLETME DEĞİL KÜÇÜK İŞLETMELER DESTEKLENİYOR

Turizm Mali Destek Programında toplam ayırdığımız finansman kaynağı 3.5 milyon lira. Azami destek tutarımız 300 bin lira. Bu programda orta boy işletme değil küçük işletme destekliyoruz. İşletmenin en az 1 en fazla 50 kişi çalıştırması lazım. Turizm işletmelerinin sertifikalarının alınması, turizm işletmelerinde yenilikçi hizmet sunumu ve teknolojik çözümlerin yaygınlaştırılması, turizm işletmelerinde kültür, sanat, spor faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve insan kaynakları kalitesinin yükseltilmesiyle ilgili faaliyetlere bu destek programı kapsamında finanse edebiliyoruz.

PROGRAM KAPSAMINDA KAMU KURUMLARININ İNŞAAT FAALİYETLERİ FİNANSE EDİLEBİLİYOR

Kültür Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programında ayırdığımız bütçe 3.5 milyon lira. Azami tutarımız 700 bin lira. Bu programda destekleme tutarımız yüzde 75. Kamu kurumlarına yönelik bir mali destekleme programı olduğu için valilikler, kültür turizm müdürlükleri, belediyeler, özel idareler, birlik ve odalar başvurabilir. Projelerin en az 12 ay en fazla 24 ay süreli hazırlanması gerekiyor. Tarihi, doğal, kültürel mirasın korunmasına yönelik faaliyetler ve bu mirasın değerlendirilmesini sağlayacak alt yapı yatırımları, turizm çeşitlerinin arttırılması, tesis ve hizmet alt yapısının iyileştirilmesiyle ilgili alt yapı yatırımları, yenilikçi turizm yönetiminin sağlanmasıyla ilgili alt yapı yatırımlarını destekleyebiliyoruz. Bu programa sadece kamu kurumları başvurabiliyor. Diğer programlarda bina ve inşaat faaliyetleri desteklenmezken bu program kapsamında kamu kurumlarının inşaat faaliyetlerini finanse edebiliyoruz. Gerekirse projenin tamamı inşaat faaliyeti olabilir."

BOLU YATIRIM DESTEK OFİSİNE GELEREK BİLGİ ALABİLİRSİNİZ

Programlarla ilgili proje hazırlama eğitimlerinin düzenleneceğini sözlerine ekleyen Kaya, "Ajansa başvurmak için hazırlanması gereken projelerin nasıl olacağıyla alakalı eğitimlerimiz olacak. Eğitimlerimize isteyen herkes katılabilir. Proje hazırlama süresi boyunca her türlü soru işaretini ve akıllarına yatmayan konuları, öğrenmek istedikleri hususları Bolu Yatırım Destek Ofisine gelerek öğrenebilirler. Projelerini bize teslim edene kadar biz her türlü rehberlik ve yardımı sağlamakta serbestiz. Beklentimiz Bolu'dan mümkün olduğunca çok projenin çıkması ve kaynaklardan maksimum seviyede istifade edilmesi " şeklinde konuştu. Haber Merkezi