Alışveriş merkezi inşaatı için tarihi arasta çarşısının yıkılmak istenmesine karşı tavır koyan Bolu Mimarlar Odası bu kez de yayımladığı dergi ile tarihi dokunun korunması gerektiğine dikkat çekti.
Bolu'nun tarihi değerlerini gündeme getirerek, bunlara sahip çıkılması için kamuoyu yaratmaya çalışan Mimarlar Odası Bolu Temsilciliği, bu kez Gerede'de bulunan Arasta Çarşısı'na dikkatleri çekti.
Gerede'de yapılmak istenen alışveriş merkezi inşaatı için tarihi arasta çarşısının yıkılmak istenmesine karşı tavır koyan Bolu Mimarlar Odası, geçtiğimiz aylarda açtığı resim sergisinin ardından bu kez de yayımladığı dergi ile tarihi dokunun korunması gerektiğine dikkati çekti.
Gerede'de Tarihi Arasta Çarşısı'nın Kentsel Dönüşüm Projesi adı altında, yıkılarak yerine alışveriş merkezi yapılmak istendiğini kaydeden Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Semih Dimicioğlu, Gerede'de bir kültürün yok edileceği endişesini yayımladıkları dergi üzerinden kamuoyu ile paylaştı.
İlk olarak Arastayı yıkmak vebaldir” diyerek Bolu Dağı'nda konuyla ilgili görsellere yer veren resim sergisi açan Mimarlar Odası, bu kez de geçtiğimiz günlerde piyasaya sürdüğü dergi ile endişelerini dile getirdi.
“Sebilci” isimli dergi ile bir kez daha dikkatleri Arastaya çeken Dimicioğlu yönetimindeki dergide; Kentsel dönüşüm adı altında yıkılmak istenen tarihi Gerede Arastası” ve Gerede Arastası etrafındaki tescilli yapılar” ile Gerede Arastası yıkıldıktan sonra yerine yapılacak AVM” başlıklarındaki yazılar resimlerle de desteklenmiş.
Gerede belediye başkanı Ömer Baygın'a da üstü kapalı göndermede bulunulan dergide; Geçmişini ve kültürünü koruyamayan insanların geleceklerini planlama ve imar etme konusunda pek fazla şansları yoktur” ifadelerine yer verildi.
“Gerede Arastası asla yıkılmamalıdır,” denilen dergide; Orijinal yapısına uygun olarak restore etmeli, aralarına sonradan yapılan binalar yıkılmalı veya çevresiyle uyumlu hale getirilmelidir,” önerisi aktarıldı.
Arasta kültürünün yeniden canlandırılması gerekliliği vurgulanan dergide; Arastalarımız zamanın şahitleri gibidirler. Bize atalarımızı anlatır. Onlar bize bugün unuttuğumuz değerleri, sıcak insan ilişkilerini, dostlukları anlatır. Sabah namazı dualarla dükkân açıp, komşusunun rızkını da düşünerek, kimsenin hakkını yemeden kimseye kötü söz söylemeden nasıl helal para kazandıklarını anlatır. Arastalar sosyalleşmenin, çıkar hesabı olmaksızın örgütlenebilmenin, en saf en temiz haliyle esnaf dayanışmasının öyküsünü anlatırlar. Bu halleriyle arastalar sadece ata yadigârı eserler değil, bizi eğiten, öğreten, terbiye eden, bize örnek olan eğitmenlerimizdir. Arastalarımızı gözden çıkartırsak sadece bir eseri, bir kültürü değil, çok önemli bir eğitmeni de kaybetmiş oluruz” denildi.