Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, basın mensupları ile bir araya gelerek ‘Bolu Köroğlu Markasının Tescillenmesi' ve ‘Köroğlu'nun UNESCO Kültür Miras listesine alınması' konuları ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Belediyesi'nin girişimleri sonucu tamamlanan Bolu Köroğlu Markasının Tescillenmesi' ve ‘Köroğlu'nun UNESCO Kültür Miras listesine alınması' konuları ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. Bolu Belediyesi İmarethane Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Yılmaz şu ifadelerde bulundu:

“KÖROĞLU DÜNYA MİRASI OLDU”

“Köroğlu tüm Türk dünyasını birleştiren çok önemli bir ortak değer. Köroğlu'nun Anadolu'dan Türkmenistan'a, Azerbaycan'dan Kazakistan'a Kırgızistan'dan Özbekistan'a Türklerin bulunduğu her coğrafyada destanlaşan bir şair, bir halk ozanıdır. Destan anlatıcılarının repertuvarlarının ‘başyapıtı' olan Köroğlu, kahramandır, şairdir, aşıktır, yiğittir ama her şeyden önce bir onur abidesidir. Mazlumlar için kılıç vururken, sazıyla hayatı bir bütün olarak yaşamayı başarmıştır. İdeali uğruna savaşanların aynı zamanda sanatla beslenen ince ruhların dünyadaki en önemli temsilcilerindendir. Türk dünyasının ortak kahramanıdır! Köroğlu, güçlülerin, zalimlerin karşısında haksızlığa uğrayan bütün insanların ortak ideali ve ülküsüdür. Köroğlu, bu özellikleriyle Robin Hood'tan daha üstün niteliklere sahip olmasına rağmen maalesef yeterince tanınmıyor. Robin Hood sadece yaşadığı bölgede benimsenmesine, sadece İngiliz hikaye kültüründe yer almasına rağmen tüm dünya onu tanıyor. Köroğlu taşıdığı niteliklerle Robin Hood'tan daha ünlü bir kahraman olmayı hak ediyor. Biz adaletin ve yiğitliğin simgesi Köroğlu'nu dünyaya anlatmak, bu efsaneyi Bolu'dan tüm dünyaya duyurmak için yola çıktık. Bu yol uzun ve çok emek istiyor. Adım adım ilerliyoruz. Köroğlu Türk dünyasının ortak dilidir. Çok uzun zamandır TÜRKSOY önderliğinde Köroğlu'nun tüm Türk dünyasının ortak mirası olarak, UNESCO kültür mirası listesine alınması için ortak bir çaba yürütüyoruz. İlk müjdemizi aldık.

“Namibya'dan gelen müjde, tüm Türk Dünyası için büyük bir adım”

UNESCO'nun Namibya'da yapılan 10. Hükûmetler arası Toplantısında Türkmenistan'ın sunduğu dosya kabul edildi ve Köroğlu, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne alındı. Türkmen kardeşlerimizi de gönülden kutluyoruz. Köroğlu efsanesini, tüm Türk dünyasının ortak değerini dünyaya tanıtmak için çok önemli bir adım atıldı. Somut olmayan kültürel miras listesi, elle tutulamayan ancak bir ülkenin kültüründe önemli rol oynayan gelenekleri korumayı amaçlıyor. UNESCO, verdiği kararla, Köroğlu destanını yaratıcılığı ve sanat becerilerini geliştirdiğini, insanlara güçlü bir sosyal ve kültürel aidiyet duygusu verdiğini ilan etti.

“Şimdi sıra dünya mirasımız Köroğlu'nu ‘Çok Uluslu' hale getirmek”

“Bundan sonraki adımımız TÜRKSOY önderliğinde, TÜRKSOY üyesi UNESCO Milli Komiteleri işbirliği ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan gibi Köroğlu mirasının, destanının yaşadığı ülkelerin de katılımıyla ‘Çok uluslu' hâle getirilmesini sağlamak. Türk dünyasının ortak simgesi olarak ilan edilmesi için çok uluslu ortak başvuru dosyası oluşturuldu. Hedef, Köroğlu'nu tüm Türk dünyasının ortak mirası olarak kabul ettirmek! Namibya'da yapılan UNESCO toplantısında da Türkiye olarak bu görüşümüzü tekrar dile getirdik. Bu konuda da bir süre sonra tüm Türk dünyasını mutlu edecek bir karar çıkacağına inanıyoruz ve bunun için girişimlerimiz sürüyor. Bizler değerlerimize sahip çıkmalıyız ki gelecek nesillere bu değerleri gururla aktarabilelim”

“BOLU KÖROĞLU MARKASI İLE BÜTÜNLEŞTİ”

“Köroğlu deyince akla Bolu gelir. Benden selam olsun Bolu Beyi'ne dizeleri gelir. Köroğlu bir marka ve biz bu markayı Bolu'yla bütünleştirerek tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Bolu Belediyesi olarak Bolu Köroğlu” markasının ‘Marka tescilini' yaptırdık. Türk Patent Enstitüsü geçtiğimiz günlerde bu süreci tamamladı. Bu müjdeyi de tüm Bolulularla paylaşmak istiyorum. Artık ‘Köroğlu' markası Türkiye'de sadece Bolu'ya ait”

“BOLU, KÖROĞLU İLE BİR DÜNYA KENTİ OLACAK”

“Bolu Belediyesi olarak, Köroğlu ile ilgili daha yapacak çok şeyimiz var. Köroğlu Müzesi, Köroğlu Evi, Köroğlu efsanesinin yaşandığı Türk dünyası ülkeleriyle birlikte gerçekleştirilecek Köroğlu Parkı, Köroğlu Araştırma Merkezi, Bolu Beyi için simgesel mezar bu projelerden bazıları. Dörtdivan'ın Sayık Köyü'nde Köroğlu'nun torunlarından kalan bir köy konağını Dörtdivan Belediyesi ile birlikte dönemi ve efsaneyi canlandıran bir müzeye dönüştüreceğiz. Köroğlu efsanesini Bolu'da canlandırmaya, Bolu'dan tüm dünyaya ulaştırmaya kararlıyız. Şehrimizde Köroğlu'nun izlerini taşıyan çok sayıda gün yüzüne çıkmayan hazine var. Gelecek kuşaklar ve tüm dünya bu kahramanlık destanını öğrenmeli. Bolu, bir Köroğlu şehri haline gelecek. Efsane Bolu'dan tüm dünyaya uzanacak”

“SIRADA NEVRUZ VAR”

Türk halklarının sahip olduğu zengin kültürel mirasın ortak yönlerini ortaya çıkaran TÜRKSOY tüm Türk dünyasına ortak değerleri için çalışıyor. TÜRKSOY'un yürüttüğü kültür diplomasisi sayesinde Sovyetler Birliği döneminde yasaklanan ve Türkiye'de siyasallaştırılan Nevruz, gerçek niteliğine kavuşturuldu. Nevruz, Türk halkları arasındaki kucaklaşmanın adı ve Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasının markası oldu. Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından Nevruz, bu ülkelerde devlet düzeyinde resmi olarak kutlanmaya başlandı. Bu gelişme Türkiye'de siyasallaştırılmış ve halk kültürü olarak unutulmaya yüz tutmuş olan Nevruz'un yeniden canlanmasına imkan sağladı. TÜRKSOY, Nevruz'a ilişkin yapmış olduğu yayınlarla, düzenlediği Türk dünyası Nevruz şölenleriyle hem Nevruz'a ilişkin yanlış algılamaları değiştirmiş hem de Türk dünyasının ortak bayramını insanlığa mal etmiştir. TÜRKSOY ile birlikte Nevruz ve Hıdırellez'in dünya kültürel miras listesinde, tüm Türk dünyasının ortak mirası olarak yer alması için uğraşıyoruz.

“NEVRUZ BAYRAMI'NI BOLU'DA ULUSLARARASI DÜZEYDE KUTLAYACAĞIZ”

“Tüm Türk dünyasında sadece bir tane ‘Nevruz Tepesi' var. O da Seben'in Alpagut Köyünde. Bu tepede yüzyıllardır kudret ateşi yakılıyor. Hedeflerimizden biri de Nevruz'u Bolu ile bütünleştirmek. Nevruz Projemizle, her yıl tüm Türk dünyasının Nevruz Bayramı'nı, Bolu'da kutlamak istiyoruz. Bunun için de TÜRKSOY'la ortak bir çalışma yürütüyoruz. Türk dünyasını her fırsatta bir araya getirmek için Bolu'yu önemli bir durak noktası yapmak istiyoruz. Türk dünyasının Kültür Bakanları Zirvesi'ni, Başbakanlarının katılacağı bir zirveyi de Bolu'da gerçekleştirmek istiyoruz. Bolu gibi Köroğlu efsanesinin olduğu Türk Cumhuriyetlerinin şehirleriyle ‘Köroğlu Kardeşliği' oluşturmayı, bu şehirlerle birlikte hareket etmeyi arzu ediyoruz” Haber Merkezi