Bolu İl Özel İdaresi bütçe görüşmeleri devam ediyor. Projelerini tanıtan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ilimizde bulunan 16 bin civarındaki sokak köpeklerini belli bir program dahilinde kısırlaştırmak için 480 bin TL bütçe istedi. Meclis Başkanı Yaşar Yüceer ise önlem alınmazsa önümüzdeki yıl Bolu'daki köpeklerin sayısının 50 binlere ulaşabileceğini belirtti.

Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, Bolu İl Özel İdaresinde gerçekleştirdiği sunumda Belediye ve diğer kurumlarla iş birliği yapılarak sokak köpeklerini belli bir program dahilinde kısırlaştırma ve aşılama hizmeti sunup bu sayede bölgedeki sokak köpeklerinin nüfus kontrolünü sağlamak, ısırık vakalarını azaltmak ve köpekler tarafından taşınan hastalıkların önüne geçebilmek için bütçe talep etti.


Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün hazırlamış olduğu projeye göre 2016 yılında Bolu gebelinde faaliyet gösteren toplamda 57 veteriner hekim tarafından 4000 köpek kısırlaştırılacak ve her yıl 4000 köpek kısırlaştırılmak kaydıyla bu işlem 4 yıl sürecek. Bu proje için de yıllık 480 bin TL bütçe istendi.


”CİDDİ BİR PROJE YAPILMASI LAZIM”
Konu ile ilgili fikirlerini beyan eden Bolu İl Özel İdaresi Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Bu sunum içerisinde şahsen en önemsediğim konu köpekler konusu. Bu konu ciddi bir konu ve Bolu'nun geleceği açısından çok büyük problem. Çünkü Bolu kanatlı sektöründe en önde gelen illerden bir tanesi, ilçe bazında da Göynük'te, Mudurnu'da, Mengen'de, Gerede'de var kanatlı sektörümüz ve belki de insanlarımızın kolayına geldiği için ölü hayvanları bir dereye atıyorlar. Orada da köpekler konuşlanmış ve orada yaşamlarını devam ettiriyorlar. Köpekler çoğalma noktasında hayvanlar arasında en hızlı çoğalabilme özelliğine sahip. Dolayısıyla bugün 16 bin köpek varsa belki bununla ilgili ciddi bir proje yapılması lazım. Önlem almazsak önümüzdeki yıl bunu konuşurken belki 50 bin köpekten bahsedebiliriz” dedi.

“DOĞRU BİR POLİTİKA DEĞİL”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün konu ile ilgili projesinin daha kapsamlı hazırlanması gerektiğini, yılda 4 bin köpek kısırlaştırılmasının problemi çözmeyeceğini ifade eden Yaşar Yüceer, 16 bin köpeğin ne kadarı dişidir, ne kadarı erkektir, sadece dişiler mi kısırlaştırılacak gibi konuların ayrıntılı çalışılması gerekiyor. 16 bin köpek yaklaşık 2 Milyon civarında bir bütçe oluşturularak 4 yılda kısırlaştırılması ön görülüyor. Ama bence bu doğru bir politika değil 4 bin tanesinin kısırlaştırmış olmamız amacına ulaşmaz çünkü sürekli üremeye devam edecek bu hayvanlar. Dolayısı ile bununla ilgili biz daha ciddi bir çalışma yapmalıyız. Milletvekillerimizle görüşerek, bununla ilgili müdürlükler varsa, Milli Parklarla vs. görüşerek ciddi önlemler almamız lazım. Bu konuyu yerel bazda çözmemizin mümkün olmadığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki süreçte projeye para ayrılıp ayrılmaması henüz bilinmemekle birlikte bu konu ile ilgili çalışmalara Bolu Valisi Aydın Baruş'un ve Bolu Belediyesi'nin de destek vermesi bekleniyor. Özel Haber: Emrah ÖGET