Bolu'da faaliyet gösteren çeşitli dernek, vakıf ve kurullarda görev yapan kadın temsilcilerin oluşturduğu Bolu Kadın Dayanışması grubu çok özel işlere imza atmaya devam ediyor.Birlik ve beraberliklerini her zaman gösteren kadınlar özel günlere olan hassasiyetlerini de her zaman dile getiriyorlar.

Bolu Kadın Dayanışması grubu üyeleri 5 Aralık günü kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişi ile ilgili bir basın açıklaması yaptılar. Köroğlu Otelde yapılan basın açıklamada, 5 Aralık'ın Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81'inci yıl dönümü olduğu anımsatılarak, Tüm ulusumuza kadınlarımıza kutlu olsun. 81yıl önce biz kadınlara seçme ve seçilme hakkını çağının en ileri görüşlü önderi Mustafa Kemal Atatürk vermiştir .Yüzyıllarca ezilmiş biz kadınları ikinci sınıf vatandaş olmaktan kurtarıp özgür yaşama atlatan Ulu Önder Atatürk e çok borcumuz var çok. Atatürk e bağlılık ve onun toplumumuzu çağdaşlaştırma hareketine en önlerde saf tutmak her kadının kendi benliğine saygısının bir gereğidir Pek çok uygar ülkeden de önce söke söke değil ama emeksiz de diyemeyeceğimiz bir şekilde bu hakkın ötelenmesine ya da baskılamasana izin veremeyiz” ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin kurtuluşunda cumhuriyetin kuruluşunda Küre Dağlarından aşarak cephane taşıyan kadınların unutulmadığına dikkat çekilerek, Kemal Atatürk onları ödüllendirdi. Onun için söke söke olmasa da emeksiz de değil demek istiyoruz. Gelenek ve göreneklerine bağlı ataerkil aile yapısından sıyrılamayan ve de karar düzeneklerini ellerinde tutanlar kadınlarımızın bu haklarını mani olamazlar. Önümüze set çekemezler. Seçme ve seçilme hakkı demokrasi ve özgürlüğün başta gelen koşul olduğu gibi gereğince kullanıldığında bu hak ekonomik ve sosyal hakları geliştirmenin de en etkili aracıdır. İskandinav ülkeleri sosyal adaletin en ileri ölçüde gerçekleştirildiği ve demokrasinin en iyi işlediği ülkelerdir. O ülkelerde karar organlarının yaklaşık yarısını kadınlar oluşturuyor.Yine o ülkelerde kadınlar STK'larda ve meslek kuruluşlarında ağırlıklı bir biçimde temsil ediliyorlar.Demokrasinin gelişmesi sosyal adaletin kökleşmesi için karar organlarında kadın adının olması gerekiyor” denildi.

“Seçme gibi yurttaşlık hak ve görevi varsa bunu kadınların lehine kullanmaktan kimse alıkoyamaz denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: Seçilmek gibi onurlu bir hakkımız varsa arzu etmek talip olmak gibi istençlerimizi korkmadan harekete geçirip bu hakkımızı kullanma çabası göstermeliyiz ve de kullanmalıyız. Biraz cesaret. Biraz yüreklilik. Ama hemcinslerimizden tam destek. Karşı cinsle kavga değil sahip olduğumuz hakları koruma kullanma adına destek. Bu bilinçle laik ve demokratik cumhuriyetimizin sonsuza dek yaşaması adına mücadele.Ulusumuzun çağdaş uluslar arasında hak ettiği yeri alabilmesi adına çaba.Eşitsizliğe bayrak açmak her kadının atasına karşı görevi boynunun borcudur diye düşünüyoruz. Önümüze engeller koyarlarında bu ayıptan bir an önce kurtulmaları için buradan sesleniyoruz.Gelin hak ve özgürlüklerde ve de karar organlarında eşitliği koruyalım. Kavga değil barış ve sevgi içinde yaşayalım. Türk kadını ana olmasını bildiği kadar uygarlık dünyasının her kademesinde yetenekleriyle uzman olacak kadar çalışır.Gayretlidir. Adımız Kadın biz bu ülkenin yarısıyız. Öyleyse her yerde biz de varız.Koşulsuz olmalıyız. Umut Bolu Kadın Dayanışması olarak sesimiz duyulur.Türkiyenin geleceğine yansır.Tarih boyu yaşatır.” Haber Merkezi