CUMHURİYET FAZİLETTİR

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler İcra Kurulu, Bolu Güçsüzlere ve Kimsesizlere Yardım Vakfı, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Sebenli Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı, Türkiye Yardımsevenler Derneği, Türk Kızılayı Bolu Şubesi Kadın Kolları, Dağkent Engelliler Spor Kulübü, Bolu El İşi Hatıraları Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Bolu Sağlık Spor Kulübü Derneği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Kadın Kollarından oluşan Bolu Kadın Dayanışması tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde bir açıklama yapıldı.

Bolu Kadın Dayanışması adına açıklamayı yapan Sebenli Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Resmiye Kahruman açıklamasında şu ifadeleri kullandı; Bugün; imkânsız gibi görünen çetin bir mücadelenin ardından kazanılmış ve millete armağan edilen en büyük hediyelerden birisi olan Cumhuriyetin ilan edilişinin 92. yıldönümünü milletçe gurur ve coşku içerisinde kutluyoruz. Aziz şehitlerin acılarını, kahraman gazilerimizin fedakârlıklarını da yüreğimizde hissediyor, bu kahramanlıkların neticesi olarak Türkiye Cumhuriyeti"nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak ilelebet yaşayacağını biliyoruz” dedi.

“Cumhuriyet fazilettir”

Kahruman, Ulu Önder Atatürk "Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır" demiştir. Korku ve tehdide dayalı idarelerin yerini alan Cumhuriyet fazilettir. Cumhuriyeti ve demokrasileri yaşatan siyasi fazilettir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda esas alınan ilkeler, çağdaş bir yaşam biçiminin de çerçevesidir. Büyük lider Atatürk'ün yüce milletimize miras bıraktığı Cumhuriyet zor koşullar altında ilan edildi. Kurtuluş savaşından yıpranmış şekilde çıkan Türk milleti için en ideal yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğuna kanaat getiren M. Kemal ve arkadaşları, Cumhuriyetin ilanı için hazırlıklara başlamış ve Meclis'te yapılan oylamada hazır bulunan 158 milletvekilinin oybirliği ile 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir” şeklinde konuştu.

“Ulusumuz her zaman Cumhuriyeti korumuştur ve korumaya devam edecektir”

Ulusun her zaman Cumhuriyeti koruduğunu ve korumaya devam edeceğini belirten Kahruman, Türkiye Cumhuriyetinin en önemli tarihi günü olan 29 Ekim günü, 19 Nisan 1925'te çıkarılan 628 sayılı kanunla milli bayram olarak kabul edilmiştir. Türk Milleti, Cumhuriyetin şanlı geçmişini bilerek onu koruyup aydınlık geleceğine sımsıkı sarılacaktır. İçten ve dıştan gelen gerici, bölücü ve yıkıcı tehlikelere karşı ulusumuz her zaman Cumhuriyeti korumuştur ve korumaya devam edecektir. Atatürk'ün önderliğinde büyük Türk Milleti'nin kanı, canı ve sonsuz emekleriyle kurulan Cumhuriyet'in, tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatılmasının herkesin vazgeçilmez ortak sorumluluğudur. Bizler Bolu Kadın Dayanışması bileşenleri olarak sevgili Atatürk'ümüzün bizlere emanet ettiği Cumhuriyetin yıldönümünü olabildiğince geniş bir katılımla ve coşku içinde kutlayabilmeyi daima görev bildik” diye konuştu.

“92 yıl önce yaşananlar, bizlere bugünümüzü armağan edenlerin zaferiydi”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasında Sebenli Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Resmiye Kahruman, Cumhuriyet her şeyden önce barışın ve huzurun gölgesinde büyüyen demokrasi ağacıdır. Bu millet sahip olduğu değerlere her ne koşul altında olursa olsun sahip çıkan, kardeşliği din, dil, ırk, mezhep gibi bölücü unsurlara feda etmemeye yeminli bir millettir. 92 yıl önce yaşananlar, bizlere bugünümüzü armağan edenlerin zaferiydi. Hem bizden öncekilere hem de bizden sonrakilere karşı taşıdığımız sorumluluk ağır ancak, bir o kadar da gurur verici. Bu bilinçle her gün bir basamak daha yükselmek için neler yapabileceğimizin hesabını yapmalı, emanetçisi olduğumuz mirası bizden sonrakilere çok daha iyi koşullar altında teslim etmeliyiz. Milletçe duygu birliğimizin büyük bir coşkuyla tezahür ettiği bugün, Cumhuriyetimiz için ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme milli birlik ve beraberliğimizi gösterme günüdür. Bugün, bizi millet yapan yüksek değerlerimizin daha gür sesle yüceltileceği, geçmişte olduğu gibi tek yürek olarak haykırılacağı, el ele, gönül gönüle geleceğe daha bir güvenle bakılacağı gündür. Din, dil, ırk, sosyal statü ve toplumsal köken farkı gözetmeksizin birbirimizi kucaklamalıyız. Sevmek, insan olmanın, erdem sahibi olmanın eseridir. Sevgi, yaşamın amacı, tüm insanlığın özüdür” dedi.

“Sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz”

Son olarak sözlerini bir şiirle bitiren Kahruman, Vereni gururlandırmayan, alanı da asla utandırmayan yegane olgu sevgidir. Yanlış yapanlar olsa bile, bir gün gerçekleri göreceklerini düşünerek, onlara da hoşgörü ile yaklaşabilmektir sevmek. Yunus Emre'nin dediği gibi "Sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz". Tüm insanlara bir şiirle seslenmek istiyorum; "Kavgayı, yaprakların üzerine yazmak isterdim, sonbahar gelsin yapraklar dökülüp dağılsın diye, Nefreti, karların üzerine yazmak isterdim, ilkbahar gelsin karlar erisin, dağılıp gitsin diye, Kini, bulutların üzerine yazmak isterdim, rüzgar essin bulutlan dağıtsın diye, Peki, peki ya sevgiyi? Sevgiyi yeni doğmuş bebeklerin kalplerine yazmak isterdim, onlarla büyüsün tüm dünyayı sarsın diye..." İnanıyoruz ki; Ülkemiz çağdaşlaşma hedefleri doğrultusunda, insanımız bilimde, sanayide, eğitimde ve diğer bütün alanlarda büyük bir mesafe kat edecek, elde edilen bu başarılarla Cumhuriyetimizi hep birlikte taçlandıracağız. Cumhuriyetin 92. yıl dönümü vesilesiyle birlik ve beraberliğimizin timsali olan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi gönül borcu ve saygıyla anıyor, saygıdeğer yurttaşlarımızın Cumhuriyet Bayramını Bolu Kadın Dayanışması adına kutluyorum” ifadelerine yer verdi. Haber Merkezi