TEM otoyolunun Bolu Dağı geçişindeki viyadükte mahsur kalan araçlar nedeniyle ulaşım sağlanamadı.

Bolu Dağı geçişinde 5 kilometrelik kuyruk TEM otoyolunun Bolu Dağı geçişindeki viyadükte mahsur kalan araçlar nedeniyle ulaşım sağlanamadı. Otoyolun İstanbul yönünde araç kuyruğu 5 kilometreye yaklaştı.

Dün sabah saatlerinde ulaşıma kapanan D-100 karayolu ile TEM otoyolunun Ankara yönünün ardından, 4'üncü viyadükte mahsur kalan tırlar yüzünden otoyolun İstanbul yönünde de trafik akışı durdu. Otoyolun İstanbul yönünde araç kuyruğu 5 kilometreye yaklaştı. Trafik ve Karayolları ekipleri, yolda kalan tırların kurtarılması için uzun uğraşlar verdi.

Öte yandan, Düzce'nin Gümüşova mevkiinde de kar kalınlığının bir metreye ulaşması yüzünden D-100 karayolunda ulaşım sağlanamadı. Çarşamba gecesinden beri Gümüşova gişelerinde bekleyen tır sürücüleri, yolun açılmasını bekledi. Tır sürücüsü Selim Yahya yaptığı açıklamada, dün(Çarşamba) akşamdan bu yana yolda olduklarını belirterek, "Bu çilemiz niye? Bu kadar insan mağdur. Açız, suyumuz, yemeğimiz yok. Bu yükleri bekleyenler var. Bu yüke bir şey olsa bunun tazminatını nasıl ödeyeceğim? Bize sahip çıkılsın" diye konuştu.

Bu arada, Vali Ahmet Zahteroğulları, ağır kış şartlarının yaşandığı Bolu Dağı'nda kış lastiği ve zinciri bulunmayan araçların geçişine izin verilmeyeceğini söyledi. Zahteroğulları, kar yağışıyla buzlanmanın arttığını kaydederek, Karayolları, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile trafik ekiplerinin dinlenmeden ve uyumadan çalışmaya devam ettiğini vurguladı. Düzce Valiliğiyle gelişmeleri yakından takip ettiklerini aktaran Zahteroğulları, Karayolları yetkililerinin otoyoldaki olumsuzluklara anında müdahalede bulunduğunu getirdi. Zahteroğulları, kar temizleme çalışmalarının sürdüğü bilgisini vererek, "Sürücülerimizin iki tutumu ya da hatası işimizi zorlaştırıyor. Bu zor şartlarda Bolu Dağı gibi bir geçidi geçmeye uğraşıyorlar ama araçlarında ne zincir ne de kar lastiği var. İkincisi ise 'sollama yapmayın' ikazlarımıza rağmen, bilhassa da tır sürücüleri sollama yapıyor. Sollama yaptığı takdirde de yolu tıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Otoyolun Ankara istikametinin 3 tırın birbirini sollaması nedeniyle tıkandığını anımsatan Zahteroğulları, şunları söyledi: "3 tır birbirini sollamaya çalıştı. Sonuçta 3'ü de yolda kalarak tıkanmaya neden oldu. Bu 3 tırın çekilerek yoldan kaldırılması 6-7 saatimizi aldı. Bunları kurtarırken, arkada konvoy oluşuyor, bu sürede 50-60 santimetre kar birikiyor. Her aracı teker teker çekerek yola kavuşturmamız gerekti. Belki vatandaşlarımız görmüyor ama karayollarımızın her bir metresinde karla mücadele çalışmamız sürüyor. Trafiğin tıkandığı yerlerde, araçların kaydığı ya da devrildiği yerlerde çalışmalar var. Dolayısıyla konvoyun sonundaki vatandaşlarımız kimseyi görmeyince çalışma yok zannediyorlar.”

Zahteroğulları, mahsur kalanlara AFAD ve Türk Kızılayı ekiplerinin su, çay ve gıda verdiğini, birçok sürücünün dinlenme tesislerine gittiğini anlattı.

“Zinciri olmayan araçlara geçit vermiyoruz”

Zahteroğulları, ulaşımın daha güvenli ve kolay sağlanabilmesi için tırların geçişini belli süre durdurdukları bilgisini paylaştı. "Tırları belli yerlerde depoladık" diyen Zahteroğulları, "Sürücülerimizi tekrar uyarıyorum. Lütfen araçlarının tekerleri uygun değilse en yakın tesiste beklesinler. Yaz lastikleriyle ve zincirsiz Bolu Dağı'nı geçmeleri mümkün değil. Zinciri olmayan araçlara geçit vermiyoruz. Ağır kış şartlarının yaşandığı Bolu Dağı'ndan kış lastiği ve zinciri olmayan araçların geçişine izin verilmeyecek. İkincisi ise kesinlikle sollama yapmasınlar. Kendilerinin önünde bulunan araçları takip ederek, güvenli şekilde yollarına devam etsinler. Bunu yaptığımız takdirde sorun yaşamayacağız" ifadesini kullandı.

Yolda kalan veya arızalanan araçlar nedeniyle ulaşımı sağlamakta güçlük çektiklerine dikkati çeken Zahteroğulları, Yol, araçların durması nedeniyle kapanıyor. Şimdi bir tır daha arızalandı. Tırın frenlerindeki hava akımı donmuş. Şimdi tamir ekibi Düzce'den geldi. Tamir edilince yol ulaşıma açılacak. Ondan sonra başka bir araç yolu tıkamadığı sürece problem yok" ifadesini kullandı. Öte yandan, AFAD ekipleri, yolda mahsur kalanlara içecek ve bisküvi ikram etti. AA