Bolu Dağı AŞ Genel Müdürü Hasan Umur, ‘Mutlu Alışveriş Merkezi' olmayı hedeflediklerini kaydetti. AVM hakkında bilgiler veren Umur, 2013 yılı programı, Karadeniz bölgesi AVM'leri gibi birçok soruya yanıt verdi.
Bolu Dağı AŞ Genel Müdürü Hasan Umur ile yapılan röportaj şu şekilde;
AVM'niz hakkında bilgi verir misiniz?
Alışveriş Merkezimiz, İstanbul ve Ankara'nın tam orta noktasında Bolu, Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesine hitap eden, Avrupa'nın en büyük Otoyol üzeri alışveriş merkezidir. Bir yönü Anadolu Otoyoluna diğer yönü D-100 Karayoluna hitap eden alışveriş merkezimiz hem otoyoldan hem de D-100'den ziyaretçi kabul edebilen bölgede ki tek alışveriş merkezidir. Toplamda 630.000 m² alan üzerine kurulu olan Highway, 77.000 m² kapalı alanı ve 3750 araçlık otoparkları ile bölgenin de en büyüğüdür. İçerisinde 111 ulusal ve uluslararası markayı barındıran merkezimiz, Bowlingden otele, spor merkezinden balo salonuna kadar bir çok farklı hizmeti sunarak ziyaretçileri için "Mutlu Yaşam Merkezi" olmayı hedeflemektedir. Alışveriş Merkezimiz tek katlı oluşu, açılır tavanları, içerisinde bol bol bulunan havuzları ile alışverişi keyifli, rahat bir ortamda yapmayı sunmaktadır.
2013 yılında düzenleyeceğiniz etkinliklerden kısaca bahseder misiniz? Ne sıklıkla düzenliyorsunuz?
Müşteri yoğunluğuna nasıl yansıyor?
2013 yılı pazarlama planlamamızda etkinlikler önemli bir yere sahiptir. Perakendenin lokomotifi olan Sevgililer Günü, Anneler Günü gibi özel günlerin yanı sıra, Milli ve Dini Bayramlarımız, Türk gelenek göreneklerini yaşatmaya yönelik etkinliklerimiz, Bölge kültürüne yönelik hazırladığımız festivaller, çeşitli meslek gruplarına yönelik etkinlikler, Highway Card projemiz ve bununla beraber yürüttüğümüz ve yürüteceğimiz bir çok sosyal sorumluluk projemiz bulunmaktadır. Buna ek olarak, bölgede ki kültürel ve sanatsal faaliyetleri arttırmak adına Alışveriş merkezimizde bulunan sanat galerimizi ticari gelir beklemeyen tüm kurumlara ücretsiz sunmaktayız. Alışveriş Merkezimizde her hafta mutlaka iki veya daha fazla etkinlik düzenliyoruz. Müşterilerimiz etkinliklerimize yoğun ilgi gösteriyor. özellikle çocuklara yönelik düzenlediğimiz tiyatro veya atölye etkinlikleri ciddi kitlelere ulaşıyor. Bunun yanı sıra düzenlediğimiz meslek gruplarına yönelik Öğretmenler Günü Yemeği, Tıp Bayramı Kutlama Balosu gibi etkinliklerde de bölgemizde bulunan meslek mensupları yoğun ilgi gösteriyorlar.
Sizce Karadeniz'de yeterli sayıda alışveriş merkezi var mı? Bölgeyi AVM sektörü açısından değerlendirir misiniz? Yeni açılan AVM'ler sektörü nasıl etkiliyor?
Batı Karadeniz Bölgesinde toplamda yirmi alışveriş merkezi bulunmakta. Bu alışveriş merkezlerinin bir çoğu küçük metrekarelere sahip ve marka karması yetersiz. Ayrıca yine bir çoğu belli merkezi yerlere toplanmış durumda. Bölgede hiç alışveriş merkezi olmayan illerimiz var. Bu noktadan bakarsak bence Karadeniz bölgesinde alışveriş merkezi sayısı henüz yeterli seviyeye ulaşmamış gözüküyor.
Avrupa'da 1000 kişiye düşen kiralanabilir alan 150 m² üzeri iken bu rakam ülkemizde 2012 yılı sonu itibari ile yaklaşık 110 m²dir. Bu veriye göre henüz ülkemizde alışveriş merkezi m²si yeterli düzeye gelmemiştir. Ülkemiz Avrupa seviyesine erişene kadar Alışveriş merkezleri açılmaya devam etmelidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, Alışveriş merkezlerinin hep aynı lokasyonlarda açılmaması veya birbirine yakın mesafelerde konumlandırılmamasıdır. Bu hususlara dikkat edildiğinde yatırım maliyeti de yatırımcıya daha hızlı dönecektir. Ülkemizde alışveriş merkezlerinin m² dağılımı homojen değildir. Bazı bölgelerde 1000 kişiye düşen ortalama m² Avrupa düzeyine yakın iken bazı bölgelerde çok altındadır. Mesela Bat