Bolumuzun kangrene dönmek üzere olan Büyük Sanayi Sitesi Projesi için geçen pazartesi toplandık.

Provokasyonu önlemek adına toplantı basına kapalı, sadece katılımı olan esnaflar ile TOKİ yetkilileri arasında yapıldı.

Projeye dahil bir esnaf, aynı zamanda Bolu Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak toplantıya katılan tek gazeteci bendim sanırım.

TOKİ en başından beri bu projeyi yapmak istemiyor, bilindiği gibi daha önce TOKİ projeden çekilmiş, araya giren üst düzey yetkililerimiz, il büyüklerimizden oluşan heyetlerin görüşmeleri sonucu proje çizerek karşımıza çıktılar.

Yapılan konuşmaları geçiyorum çünkü geneli ilgilendiren dükkanların kullanım alanı ve fiyatıydı.

TOKİ yaptığı hesap ile 1 mt karesini 950 TL'den ihaleye çıkacağını, özel teşebbüslerin ihalede kırım yapacağını, muhtemelen yüzde 15 ila 20 arasında indirim olabileceğini, olası kırımdan sonra üzerine KDV konacağını, yani aşağı yukarı fiyatın metre kareye 950 TL olacağını söylediler.

TOKİ'nin yaptığı evlerde mt kare fiyatını bin TL'den baz aldığını, dükkanlarda daire kadar teferruat olmadığından 500 TL'den tutacağı söylenmiş, fiyat makul ve mantıklı geldiğinden bizde projeye dahil olmuştuk.

Metre karesi 950 TL aşırı olsa da nasıl öderiz diye düşünüyordu ki, TOKİ içi boş yapacağı dükkanlarda yüzde 70 oranında asma tavan yapacağını ve bu asma tavanın maliyetini de 950 TL'den hesaplayacağını söyledi.

Yani 180 metre kare yere basan dükkanın kolonları duvarları falan kapladığı alan 197 mt kare, aşağı yukarı 120 metre karede asma tavanınız, toplayın ikisini ne yaptı 317 mt kare, çarpın 950 TL ile eşittir, Arsasını satın aldığımız alt yapısını ve ana yollarını belediyemizin yapacağı bir dükkan 300 bin tl.

Yani dört duvar bir çatı, dükkânlar yan yana sırt sırta olacağından duvarlar ortak olacak yani 2 duvar bir çatı 300 bin TL, eski paraya göre 300 milyar.

120 ay (10 sene) vade yapılacak, yani aylık ödememiz 2500 ila 3000 TL. Hadi küçük esnaflar olarak öde ödeyebilirsen.

TOKİ heyetindeki yetkili ve aynı zamanda Bolulu olan hemşerimiz, fiyatlamayı yaparken memur zihniyetindeydi ama aba altından sopa göstermeye geldi mi tam bir profesyonel gibi, Bizim zaten yapmaya mecburiyetimiz yok, eğer bankadan kredi çekerseniz 300'ü 600 ödersiniz, başka alternatif varsa onlarla görüşün, bittikten sonra bu dükkanlar iyi değer kazanır…” şeklinde konuştu.

Neticede bir sonuca varılamadı, asma tavanların iptal edilmesi gündeme geldi, dükkan kullanım alanlarına itiraz edildi.

Büyük sanayi projesinde yer alan sektörler için temsilciler seçilmesine, sektörlerin istedikleri dükkan ebatları ve içinin özelliklerinin belirlemesine, ona göre TOKİ'nin yeniden maliyetlendirme yapacağına karar verilerek toplantı sona erdi.

İşin ciddiyetini ve katılım oranını görmek adına 4 bin TL ön talep toplamak istemesi TOKİ'nin isteksizliğine ve nazlanmasına örnek olarak gösterilebilir. Kamulaştırma paralarını orada çiçek yetiştirecek tarlamız olsun diye yatırmadığımızı biri yetkililere hatırlatmalı.