Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, ruhsatsız oldukları için iki adet matbaanın ve gazetenin kapatılması konusunda açıklamalar yaptı. Ağcan; Bizim şahıslarla, kurumlarla hiçbir işimiz olmaz sadece kendilerini yasaların üzerinde gören insanların da yasalara uymasını sağlamak bizim görevimiz ki diğer işletmecilerimize ve esnaflarımıza haksızlık edemeyiz” dedi.
İhsan Ağcan, geçtiğimiz gün basında ve kamuoyunda da yer alan, Bolu Belediyesi Basın Yayın Müdürü'ne yapılmış saldırıyı da esefle kınadığını belirterek; Hukuk içerisinde gereken karşılığın kısa zamanda ve çok şiddetli bir şekilde verileceğini de belirtmek istiyorum. Haydutlukla, derebeylikle Bolu'da bir şey yapılamayacağını kısa süre içerisinde bu be buna benzer insanların görecektir” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde Bolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen rutin denetimler sonucunda, ruhsatsız olarak ticari faaliyet yaptıkları tespit edilen iki adet matbaa ve gazetenin mühürlenmesi ile ilgili Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan bir açıklama yaptı.
“Başvuru Beyan Formunda işyeri sahibinin kendi imzası bile yok”
İhsan Ağcan açıklamasında, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları bulunmadığı için mühürlenen matbaa ve gazetelerin ruhsat başvurularını da gayri ciddi bir şekilde ve kanunlara aykırı olarak yaptıklarını belirterek; Son 1 ay içerisinde Zabıta Müdürlüğümüz ve İmar Müdürlüğümüzün denetim ekipleri tarafından 210 adet denetim yapılmış ancak bunların içerisinden 8 adet işyerimiz, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı yönünden uygun bulunmamış ve bunların da bir kısmına süre verilmiş bir kısmına da işlem tesis edilmiştir. Denetimleri yapılan işyerleri arasında hemen hemen tüm branşlardan işyerleri bulunmaktadır. Çay ocağı, berber, pansiyon, unlu mamuller, matbaa, lokanta, gazete, konfeksiyon mağazaları, kafeterya, araç park yerleri ve restoran gibi birçok işyeri bu denetimlerin içerisine girmiştir. Ancak son günlerde bazı basın kuruluşlarının yansıttığı gibi sanki bazı iş kollarına özel bir uygulama yapıldığı belirtilerek toplum yanlış bilgilendirilmeye çalışılmaktadır. Bunlarda özellikle matbaa ve gazetecilerdir. Sanki kendileri özel bir yasaya tabiymiş gibi kanun, kural, mevzuatı hiçe sayarak bir kaşık suda fırtınalar kopartmaya çalışmaktadırlar. Bu işyerlerimizden birisi olan Kalıcı Konutlarda faaliyet gösteren bir matbaadır. Bu matbaada şikayet üzerine yaptığımız incelemelerde matbaanın ruhsatsız olduğu görülmüş ve maalesef bizim denetimimizden bir gün sonra başvuruları gerçekleşmiştir. Yaptıkları başvuruları incelediğimizde ise, gayet gayriciddi bir şekilde müracaat yapılmış ve müracaatında işyeri ile ilgili bilgiler bulunmamaktadır ve hatta ilk müracaatında işyeri sahibinin imzası bile bulunmamaktadır. Dolayısıyla Zabıta ekiplerimiz buranın bu şekilde ruhsatlandırılamayacağını kendilerine ifade etmişler ve evraklarının tamamlanması suretiyle tekrar başvurularının değerlendirileceğini bildirmişlerdir. Yapılan dosya incelemesinde başvuru beyan formunda bulunan imzanın o işyerinin sahibine ait olmadığı ve kendisine vekalet edecek bir noter beyanının da olmadığı görülmüştür ve ayrıca işyeri kullanım alanının kaç m2 olduğu da belirtilmemiştir. Dolayısıyla bu arkadaşların usulüne uygun bir işyeri açma ve çalıştırma müracaatları yoktur ve usule uygun müracaat yapmaları halinde durum tekrar değerlendirilerek kendilerine bilgi verilecektir” diye konuştu.
“Bir diğer gazete ise yalan beyanla başvuru yapmıştır”
Mühürlenen gazetelerden bir diğerinin ise ruhsat başvurusunda 36 m2 olarak belirttiği işyerinin 156 m2 olduğunu ve bu işyerinin de İmar Kanununa aykırı tadilat gerçekleştirildiğini belirterek;
“Diğer gazete bürosu ile ilgili ise malum bir kaş