Bolu Barosu Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Gazeteci Erdem Gül'ün çıkarıldıkları mahkemece tutuklamalarına ilişkin bu sabah yayınladıkları bildiride yargının en kısa sürede bu hukuksuz karardan dönmesi gerektiğini belirtti.

İşte Bolu Barosu'nun yayınladığı bildiri; Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Gazeteci Erdem Gül'ün yaptıkları haber sonucu tutuklanmış olmaları Basın ve İfade Özgürlüğüne yönelik son derece üzüntü verici, evrensel hukuka aykırı bir karardır. Halkın bilgi edinme ve haber hakkını tamamen sübjektif ve keyfi olarak sınırlayan bu kararla ülkemizin tarihi boyunca basın özgürlüğüne ilişkin kazanımları da ağır bir yara almıştır.

Somut tutuklama nedeni yok iken Ceza Yargılamasının temel doğruları, Anayasal Hükümler ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Basın ve İfade Özgürlüğüne yönelik ilişkin düzenlemelerine de aykırı olarak verilen tutuklama kararı tek tipleştirilmiş ve sinik bir haberciliği meşru sayan anlayışa destekten öteye anlam taşımamaktadır.

Özgürlüklerin teminatı ve koruyucusu olması gereken yargının özgürlük karşıtı bu karardan en kısa sürede dönmesi somut talebimiz olup tutuklama sürdükçe karar demokrasimiz üzerinde koyu bir gölge olarak kalmaya devam edecektir. Siyasal kimlikleri ne olursa olsun basın özgürlüğünü örseleyen, hırpalayan, tehdit eden bu ve benzeri kararları demokrasinin ve hukukun evrensel prensiplerine aykırı buluyoruz. Bu karara karşısında Türk yargısının ve yargıcının duruşu ile özgürlüklerin teminatı olabileceğini bir kez de olsa görmeyi umuyoruz.” Haber Merkezi