AFAD tarafından düzenlenen 2014 Tatbikat Programı, Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tatbikatı, AFAD Ankara Arama Kurtarma Birliği'nde gerçekleştirildi. KBRN tatbikatına katılan Bolu İl AFAD Müdürü Hasan Erdoğan, Bolu AFAD olarak bizde Bolu'da olası durumlara karşı kazır olmak için bu tatbikata katıldık” dedi.

AFAD tarafından düzenlenen 2014 Tatbikat Programı, Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tatbikatla tamamlandı. AFAD Ankara Arama Kurtarma Birliği'nde gerçekleştirilen tatbikat öncesinde, Ankara Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan AFAD Başkanı Oktay, Sistemlerin kurulmasının önemli olduğunu ancak bu sistemlerin uygulamaya hazır olmasının daha da önemli olduğunu vurgulayan Oktay, "AFAD olarak bizim yaptığımız olay, bir sistem kuruculuğunu üstleniyor olmamız. Rolümüz şemsiye kuruluştur, bütün kurumları afete hazır hale getirmektir'' diye konuştu.

2014 yılında düzenlenen altıncı tatbikat olduğunu kaydeden Oktay, Buna bugün bir yenisini ekleyeceğiz. O da KBRN. Daha fazla olmadı aslında, Türkiye bir sarı zarf olayını yeni yaşadı. Ciddi bir tecrübeydi Türkiye için de AFAD için de. AFAD olarak hazır olduğumuzu hem Türkiye'ye hem de dünyaya bir kez daha ilan etmiş oluyoruz. Bizim bu tatbikatlarımız güven verici tatbikatlardır. Kendimize özgüveni tazeleme aşamasında bu önemlidir, topluma güven verici tatbikatlardır. Ama sadece bu görsel boyutta olan tatbikatlar da değildir. Alanlarda mutlak hazırlık gerekiyor. Diğer alanlardaki çalışmalarda bir şekilde afet olduğu anda hazırlıksız olduğunuz alanda dahi bir şekilde biraya geldiğinizde üstesinden gelme şansınız var. Kimyasal, biyolojik, radyolojik, siber de dahil bu alanlarda eğer hazırlıklı değilseniz, afet anında yapabileceğiniz hiçbir şeyiniz yok. Biraraya gelseniz de, birlikte olsanız da, aynı duyguları paylaşsanız da yapabilecek hiçbir şey yok. Dolayısıyla bu alanın mutlak ve mutlak olmazsa olmazı, önceden hazırlıklarınızı her anlamda yapıyor olmanızdır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından KBRN tatbikatı, 'kimyasal saldırı, taşıma kazası, şüpheli zarf, fabrika kazası ve radyoaktif kaza' olmak üzere beş farklı tatbikat yapıldı. KBRN ekipleri'nin gerçekleştirdiği tatbikatta 9 AFAD Arama Kurtarma Birliği ve 10 AFAD Müdürlüğü'nden 141 KBRN personeli katıldı.

Şüpheli zarf tatbikatı hakkında bilgi veren AFAD KBRN Uzmanı Caner Dereli, Şüpheli posta alarmı alan ekiplerimiz olay yerine intikal ederler ve bu işlemden sonra A tipi kıyafet giymiş olan ekipler, kimyasal ve radyolojik analizler yapmak üzere ilgili alana gelirler. İlgili alana gelen ekipler, bu analizleri yaparlar eğer ortamda kimyasal ve radyolojik sıkıntı yoksa kendi işlemlerini yapmak üzere ilgili birimlerine giderler. Daha sonra gelen ekip, biyolojik analizlerini yapmak üzere alana gelir. Şüpheli postayı kotuma altına alır. Şüpheli postada biyolojik analizler yapar, biyolojik teskitler ile biyolojik analizler yapılır. Analizler negatif veya pozitif çıkabilir. Eğer pozitif çıkarsa bu alnın arındırılması işlemi yapılması gerekiyor. Arındırma işlemini yaparlar, etkilenen kişilere bakarlar. Etkilenen kişi varsa, bu kişilere ilk müdahale yapılır. Daha sonra kişisel arındırma işlemi yapılır. Tıbbi müdahale yapmak üzere 112 ya da UNKE ekiplerine teslim edilir. Kişilerin biyolojik ajandan etkilenme durumuna göre ortama yayılma ihtimaline göre alan karantina altına alınabilir. Karantina altına alınan kişilerde sağlık ekibini tarafından gözetim altına alınır” şeklinde konuştu.

Tatbikata katılan Bolu İl AFAD Müdürü Hasan Erdoğan, Bizde komşu il olarak Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tatbikata davet edildik. Arkadaşlarımız kendilerine verilen görevleri ifa ettiler. Bu tatbikatta ekip arkadaşlarımızla birlikte deneyim kazanmaya çalışıyoruz. KBRN ile ilgili Sakarya bize destek veriyor. Bolu AFAD olarak bizde Bolu'da olası durumlara karşı kazır olmak için bu tatbikata katıldık. Tatbikat bugün de devam edecek” şeklinde konuştu. Haber Merkezi