Havaların ısınması ile birlikte vatandaşların kendilerini denize atmaya başlaması ve boğulma vakalarında artışın yaşanmasından dolayı, 14 yıldır Yüzme Antrenörlüğü yapan deneyimli yüzücü Uğur Helvacı'dan tavsiyeler aldık. Helvacı boğulma anında yapılması gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu.

ÖZEL HABER: EMRAH ÖGET
14 yıldır Yüzme Antrenörlüğü yapan Uğur Helvacı denize giren vatandaşları uyardı. Helvacı yüzme bilmeyen kişilerin can simidi gibi aparatlara güvenmemesi gerektiğini söyleyerek deneyimsiz kişilerin de boğulan birini kurtarmaya kalkışmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

“CAN SİMİDİ İLE AÇILMAYIN”

Yüzme Antrenörü Uğur Helvacı, Yüzme bilmeyenlerin can simidi veya onun gibi aparatlarla açığa açılmamasını tavsiye ederiz. Açıldığı taktirde elinden kayma olacak, dalga çarpması sonucu genzine su kaçacak ve panik olacaktır ve onu kurtarmaya giden şahsa da zarar verecektir. ” dedi.

“BOĞULMA ANINDA PANİK YAPMAYIN”
İyi yüzme bilen bir insan boğulma anı ile karşılaştı ve panikledi, bu durumda can kurtaranın ona yaklaşırken telkinde bulunması gerekir. Yaklaşık 2-3 metre mesafeden sesli telkinde bulunması gerekir. ‘Ben geldim, sakin ol' Boğulma ile karşı karşıya gelen şahıs komutu alana kadar can kurtaran bunu yapmak zorunda. Komutu almıyor, çırpınıyor ve saldırıyorsa can kurtaranın yapması gereken şey onu izlemektir. Can kurtaran iyi bir can kurtaransa yaklaşıp onu etkisiz hale de getirebilir. Ama herkesin harcı değildir bu, risktir ve can kurtaranın ölümü ile de sonuçlanabilir” şeklinde konuştu.

Yüzerken sık sık rastlanan ayağa kramp girmesi durumu ile ilgili tavsiyeler veren Helvacı, Çok iyi yüzme bilmesine karşın açığa gittiğinde ayağına kramp giren vatandaşın paniklememesi lazım. Kramp giren ayağını kullanmaması gerekiyor. Yavaş yavaş imdat çağrıları yapabilir, panik yapmadan yüzmeye devam edebilir. Panik yaptığı zaman tuzlu su boğazına gidecektir, riski daha çok artıracaktır, gir çıklarla boğulma vakası hızlanacaktır” diye uyardı.

“İZLEMEK SUÇ DEĞİLDİR, SADECE ETRAFINA BAĞIRMAMAK SUÇTUR”

Son olarak boğulan birini gördüğümüzde ne yapmamız gerektiği ile ilgili tavsiyelerde bulunan Helvacı, Kurtarma süresi üç dakikadır. Nadir olarak 6-7 dakikaya çıktığı görülmüştür. Vatandaş olarak yüzme konusunda tecrübeli değil ve boğulan birini gördüyseniz hemen boğulan var diye bağırın. Çünkü alanda muhakkak bir can kurtaran veya deneyimli bir insan vardır. Deneyimsiz birinin boğulan kişinin yardımına koşmaması suç değildir. Çünkü boğulan kişi panik halinde olabilir, kendini kurtarmaya çalışan kişinin boynuna sarılabilir, aşağıya çekebilir ve vaka her ikisinin de ölümü ile sonuçlanabilir. İzlemek suç değildir, sadece etrafına bağırmamak suçtur” ifadelerine yer verdi.