Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birlik Genel Sekreteri İsmail Gürer, 2014 Kasım Ayı Olağan Meclis toplantısında alınan kararları kamuoyuna açıkladı. Birliğin 2015 yılı için 2 milyon 660 bin TL bütçe hazırladığını açıklayan Gürer, birliğin çalışma esaslarını da detaylandırdı.

Gürer tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

24/11/2014 tarih ve 2014/8 sayılı karar :Birlik Encümeni ile Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen şekliyle Birlik Meclisine sunulan 2015 yılı yatırım planı ve çalışma programının;

1.2015 yılı içerisinde Birliğimiz tarafından bütçe imkanları dahilinde İlimiz Merkez İlçe sınırları içerisinde bulunan köylerin tarım ürünlerinin pazarlanması hariç olmak üzere, yol, su, kanalizasyon ve benzeri altyapı tesisleri ile köylere ait diğer hizmetleri ile kırsal kalkınmalarını sağlayacak hizmetler yürütülecektir.

2.İl Özel İdaresi ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının İlimiz Merkez İlçeye bağlı köylere yönelik hizmetlerine ilişkin yapım, bakım ve onarım işleri, anılan idarelerin talebi üzerine ve bu işlere ait kaynak bu idareler tarafından birliğimize aktarılmak şartıyla yapılacak anlaşmalara göre Birliğimiz tarafından gerçekleştirilecektir.

3.Birliğimizin bütçe imkanları dahilinde üye köylerin yardım taleplerinden birden fazla köyün yararlanacağı sosyal, kültürel, zirai, sınai ve alt yapı gibi kırsal kalkınmayı sağlayacak olan gönüllü halk katılımına dayalı projeler öncelikli olmak üzere Birlik Encümeni tarafından uygun görülen projelere malzeme ve nakdi yardım yapılmaya devam edilecektir.

4.İl Özel İdaresi tarafından Birliğimize tahsis edilen Beko-Loder kepçeler ve vidanjör ile Köy Muhtarlıklarının talepleri karşılanmaya devam edilecektir.

5.KÖYDES Programının 2015 yılında da uygulanması halinde;

a) İl Tahsisat Dağıtım Komisyonu tarafından İlimiz Merkez İlçede 2015 yılı KÖYDES kapsamına alınacak Projelerle ilgili çalışmalar Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak yılı içerisinde bitirilecek, gelecek yıllara sarkıtılmayacaktır. Ancak yapım aşamasında teknik ve/veya hukuki sorunu çıkan projelerle ilgili olarak Yüksek Planlama Kurulu kararları ve İçişleri Bakanlığı genelgelerine göre işlem yapılacaktır.

b)KÖYDES Yatırım Programının oluşturulmasında; mevcut olması durumunda bölgesel gelişme ve il gelişme planları ile İl Özel İdaresinin stratejik planı, yıllık yatırım ve çalışma programlarına uygun projelere öncelik verilecektir.

c)İlimiz Merkez İlçeye bağlı halihazırda susuz olan köylerin yeterli içme suyuna kavuşturulması ile köylerin merkeze ulaşımında en çok kullandığı ve mevcutta ham yol niteliğinde olan yolların asgari stabilize yol standardına çıkarılması sağlanacaktır. İçme suyu yapım işleri için yetersiz kaynaklar alternatif olarak değerlendirilmeyecek, mümkün olduğu kadar cazibeli iletimle su temini yoluna gidilecektir. Alt yapısı geometrik ve fiziki standartlara uygun olmayan yollar, standart hale getirilmeden stabilize veya asfalt kaplama yapılması teklif edilmeyecektir. Asfalt yapılması teklif edilen köy yollarının belirlenmesinde grup köy yollarına öncelik verilecektir.

d)KÖYDES Yatırım Programına alınacak projelerin önceliklendirilmesinde, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre yerleşik nüfusu fazla veya nüfus artış hızı en yüksek olan, gelişme ve çevresine hizmet verme potansiyeli bulunan yerleşimlere ait projelere öncelik verilecektir.

e) Asfalt yol yapımı ve şebekeli içme suyu tesisi gibi yüksek yatırım standartlarını sağlamaya yönelik projelerde, nüfusu 100 ün altında olan köy ve bağlıları ile yakın gelecekte nüfusu 100 ün altına düşmesi muhtemel köy ve bağlıları öncelikli olarak değerlendirilmeyecektir.

f) Birden fazla yerleşime hizmet edecek veya yarar sağlayacak entegre projeler ile yapılabilirliği ve ön hazırlıkları en yüksek düzeyde olan projelerin KÖYDES Yatırım Programına alınmasına öncelik verilecektir.

g) Bütün projelerde; işgücü, sermaye, arazi gibi yatırım girdileri itibariyle yöre halkının ayni ve nakdi katkısı en yüksek olan projelerin gerçekleştirilmesine öncelik verilecektir. Kamulaştırma gerektiren projeler öncelikli olarak değerlendirilmeyecektir.

h) Afetlerden kaynaklanabilecek risklerin azaltılması ile afet hasarlarının telafisine yönelik projelere öncelik verilecektir.

i) Projeler yıl içinde tamamen bitirilecek şekilde planlanıp uygulanacaktır. Proje planlaması ve uygulaması, fiziksel hedefleri en üst düzeyde sağlayacak şekilde yapılacaktır.

j) İlk defa uygulanacak sulama projelerinde, sadece modern sulama tekniklerinin (damla sulama, yağmurlama vs.) yer aldığı projeler desteklenecektir.

k) Taşkın, sel baskınlarını önleme ve toprak koruma amacına da hizmet eden projelere, depolama yapısı tamamlanmış projelere ve DSİ Genel Müdürlüğü gibi diğer kurumların yatırımlarına paralel olarak yürütülen projelere öncelik verilecektir.

l) Bakım ve onarım ihtiyacı nedeniyle geçici olarak hizmet dışı kalmış sulama suyu tesislerinin yeniden hizmete açılmasına yönelik yatırımlara öncelik verilecektir.

m) 2015 Yılı KÖYDES programı mevzuatına ve usulüne uygun belirlenip, kesinleştikten sonra, programda bulunan işlerin süratle gerçekleştirilebilmesi için ödeneklerin birlik hesaplarımıza intikali beklenilmeden işlere başlanılacaktır.

n) Gönderilen ödeneklerle tasarruf edilen miktarlar, gönderilme amacına uygun olarak İl Tahsisat Dağıtım Komisyonu tarafından yedek proje havuzuna alınan diğer alt yapı projelerinde kullanılacaktır.

o) KÖYDES Projesi kapsamındaki bütün işlerin Köylere Hizmet Götürme Birliği İhale Yönetmeliğine ve Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi Yapım İşleri Genel Şartnamesinde belirtilen fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılması sağlanacak, işin tamamı Birlik Başkanlığı veya Birlik Başkanlığının talebi üzerine İl Özel İdaresi tarafından görevlendirilecek teknik elemanlar tarafından denetlenecektir. Yapımı biten bütün işlerin geçici ve kesin kabulleri Birlik Başkanlığınca veya Birlik Başkanlığının talebi üzerine İl Özel İdaresi tarafından kurulacak kabul komisyonları tarafından yapılacaktır. İşlerin daha düzenli ve zamanında yapılabilmesi için ihtiyaç duyulması halinde Birliğimiz tarafından mevzuatına uygun olarak personel istihdam edilecektir.

Şeklinde oybirliği ile kabul edilmesine ve kabul edilen şekliyle uygulanmasına karar verildi.

24/11/2014 tarih ve 2014/9 sayılı karar :Birlik Encümeni ile Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilerek Birlik Meclisine gönderildiği şekliyle madde madde okunan 2015 yılı bütçe kararnamesinin oy birliği ile kabulüne karar verildi. 2015 yılı Gelir ve Gider Bütçesi ile izleyen iki yıl bütçe tahminlerinin Birlik Encümeni ile Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilerek Birlik Meclisine gönderildiği şekliyle; 2015 yılı Gelir ve Gider Bütçesi denk şekilde 2.660.000,00 TL., 2016 yılı gelir ve gider tahmini 2.926.000,00 TL. ve 2017 yılı gelir ve gider tahmini 3.218.600,00 TL. olarak, Birlik Tüzüğünün 26 ve 27 nci maddeleri gereğince görüşülerek oybirliği ile kabulüne karar verildi.

24/11/2014 tarih ve 2014/10 sayılı karar :2014 ve önceki yıllarda da istihdam edilen ve göstermiş oldukları performanstan İdarece memnun kalınan Birlik personelinin 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 18 nci maddesinin 4 üncü fıkrası ile Birlik Tüzüğünün 21 inci maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca 2015 yılında da hizmet akdiyle istihdam edilmelerine, 01.01.2015 tarihinden geçerli olmak üzere sözleşmelerinin yenilenmesine, hizmet akitlerini imzalamak üzere Birlik Başkanına yetki verilmesine Birlik Meclisi tarafından oy birliği ile karar verildi.

24/11/2014 tarih ve 2014/11 sayılı karar :Birliğimize tahsisli 2 adet Beko-Loder kepçe ve 1 adet Vidanjör aracının çalışma ücretlerinde herhangi bir artış yapılmadan 2015 yılında da 1 saatlik çalışma ücretinin muhtarlıklara 50,00 TL., şahıslara 80,00 TL. olarak uygulanmasına oy çokluğu ile karar verildi.

24/11/2014 tarih ve 2014/12 sayılı karar : Birlik hizmetlerinde ve İlimiz Merkez İlçeye bağlı köylere yapılan yatırımların denetim ve teftişinde kullanılmak üzere binek tipi bir araç satın alınmasına oybirliği ile karar verildi.