Köroğlu Engel-Siz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şeyda Ay, engelli çocukları hayata hazırlayacak bir proje hazırladı. Yaptığı duygusal konuşma ile projesini anlatan Ay, Evladının kendinden önce ölmesini isteyen bir anne olamaz. Bunu ancak yaşayanlar bilir, biz engelli anneleri ‘Ne olur benden sonraya koyma Rabbim' diye dua ediyoruz. Bu düşünce ile yola çıktık” dedi.

Gazelle Resort & Spa Otel de Köroğlu Engel-Siz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen proje tanıtım yemeğine Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya, Bolu İl Jandarma Komutanı Türker Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, daire müdürleri ve davetliler katıldı.

Köroğlu Engel-Siz Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin nasıl kurulduğunu ve çalışmaları hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Dernek Başkanı Şeyda Ay, Derneğimizin kuruluş amacını ve birtakım yeni yapılmış, Bolu'da hatta Türkiye de ilk olma özelliğini taşıyan projelerimiz hakkında bilgi vereceğim. Kendimizi biraz anlatmak isterim ki konuşmamın en sonunda bahsedeceğim yere neden ihtiyaç duyduğumuzu gerekçeleri ile anlatabileyim. Derneğimiz 3 Aralık 2012'de resmi açılışını Gelin Yılda Bir Kez eşit Olalım” sloganı ile yapmış bulunmaktadır. Derneğimizin kuruluş amacı bütün engelli gurupları çatısı altına toplamaktı. Sanıyorum bunu kısmen gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Çünkü görme, duyma, konuşma, zihinsel ve fiziksel engellilerimiz hepsi çatımızın altında. Sizlerin destekleri ile derneğimize başvuran engelli kardeşlerimizin taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Derneğimiz 2013 yılında Bolu'da 773 tane eğitim gören engelli bireyimizin Türk Kızılayı, LC Waikiki ve Adnan Daylan High Way'in katkıları ile kışlık ihtiyaçlarını karşıladık. Yine aynı yıl 10-16 Mayıs Engelliler Haftasında 450 ailemiz ile bir piknik organizasyonu gerçekleştirdik. Bolu'da ilk defa engelli dergisi çıkardık. Yaptığımız bütün çalışmalar hakkında engelli ailelerimizi bilgilendirmek için dergi çalışmasına imzamızı attık. Üniversite öğrencileri ile belediyemizin kurduğu standa Bolu halkımıza dergimizi tanıtmaya çalıştık. Topladığımız plastik kapaklar ile 21 tane tekerlekli sandalye aldık ve ihtiyaç sahibi engelli kardeşlerimize teslim ettik. Topladıkları kapaklar ile kampanyamıza destek olan bütün vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Mavi kapaklarımızı sabırla toplamaya devam ediyoruz. 2014 Yılın 3 Aralık Engelliler Günün de Bolu'da bir ilki daha başardık. Bütün engelli gruplarını bir araya getirdik ve Bolu'da ilk resmi engelli yürüyüşümüzü yaptık. Engelli çocuklarımız yada bizler hiç acınacak bir durumda değiliz. Biz saygı duyulması ve topluma karıştırılması gereken, normal gençlerimizle birlikte aynı hak ve hürriyete sahip olan ve verilmesi gereken bireyler. Onlara bu şansı hep birlikte sunmalıyız diye düşünüyorum. Çünkü herkesin vatandaş olarak en büyük hakkı budur. Bolu'da ki engelli çocuklarımız her türlü branşta kupa sahibi. Bu çocuklarımızı spora yönlendiriyoruz” dedi.

Köroğlu Engel-Siz Sosyal yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Özel Çağsu Hastanesi arasında imzalanan sağlık protokolü hakkında da bilgi veren Ay, Özel Çağsu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Demir'e yürekten teşekkür ederek, 2014 yılında Türkiye'de yine bir ilki başardık. Özel Çağsu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Demir ile birlikte bir protokol imzaladık. Türkiye'de bu proje yok. Biz engelli sosyal hizmet kartı olan kişiler Özel Çağsu Hastanesi yada Özel Fatma Hatun Hastanesine gittiğimiz zaman 12 TL devlete katkı payını ödüyoruz ondan sonra her türlü tedavimizi ücretsiz oluyoruz. Hiçbir ücret çıkmıyor cebimizden. Bir yıla yakın Bolu'da ki engelli kardeşlerimiz Özel Çağsu ve Özel Fatma Hatun Hastanelerinden ücretsiz bir şekilde yararlanıyorlar. Buradan Sayın Cavit Demir'e de saygı ve sevgilerimizi iletmek istiyorum” dedi.

Engelli kızıyla hayatından örnekler vererek hazırladı projeyi anlatan Ay, salonda duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Köroğlu Engel-Siz Yaşam Köyü Projesinin detaylarını davetliler ile paylaşan Ay, Şimdi sizlere anlatacağım projemiz çok farklı. Bolu ilimizde yaklaşık 4 bine yakın engellimiz var. Bu engellilerimiz birbirinden farklı engel gruplarında. Size çok içtenlikle bir şey söylemek istiyorum. Engelli bir çocuğu olan anne olarak neden bu projeye ihtiyaç duyduğumu anlatmadan önce ne hissettiğimi anlatmak istiyorum. Bizler yattığımız zaman dua okurken, ‘Rabbim ne olursun ben öldüğüm zaman çocuğum ne olacak, bana bir yol göster' diye dua ederiz. Yahut da çok acıdır ama bunu size söylemek zorundayım. Ben ve benim gibi anneler ‘Ne olur benden sonraya koyma Rabbim' diye dua ediyoruz. Evladının kendinden önce ölmesini isteyen bir anne olamaz. Bunu ancak yaşayanlar bilir. Biz bu düşünce ile yola çıktık” şeklinde konuştu.

Engelli çocuklara verilen eğitimlerin yetersiz geldiğinin altını çizen Ay, Projeden önce size gerekçelerini anlatmak isterim. Bizim çocuklarımız sadece devletin verdiği ayda 8 saat eğitim, 4 saat grup eğitimi ve 8 saat fizyoterapist alır. Zihinsel engelli bir çocuk sadece 8 saat eğitim alarak nereye kadar gidebilir? Bu eğitim ne kadar başarılı olabilir? Normal çocuklarımız bir derste 20 dakika dikkatini toplarken bizim çocuklarımızın dikkatini 5 dakika toplayamazsınız. Demek ki bize verilen 8 saatin 40 dakikası çocuk için faydalı oluyor.

Sadece A-B-C ile okuma yazma ile hayat geçirilmiyor. Bizim özel yaşantımızda yaşam kalitemizin artması için desteklenmemiz gerekir. Yemek yememizin öğretilmesi gerek, ayakkabı bağlamayı öğrenmemiz gerek, karşımızda ki kişiyle nasıl tokalaşacığımızı, mesafeyi nasıl koruyacağımızı öğrenmemiz gerek. Bakın bunları bir aile verebilir. Biz engelli çocuklarımıza bunu veremiyoruz. Öğretemediğimiz için de çocuklarımızın çok daha farklı uygulamalı eğitim alması gerekiyor. Bu eğitimlerin sporla, sosyal yaşam kalitesini arttıracak farklı etkinliklerle desteklenmesi gerekiyor. Bu bireylerin topluma karışması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Köroğlu Engel-Siz Yaşam Köyünde yer alacak aktivitelerden de bahseden Ay, Bunlara ihtiyaç duyarak Köroğlu Engel-Siz Yaşam Köyü adı altında bir proje tasarladık. Bu proje içinde bize gelen çocuklarımızın hem gece barınması, ailesi olan çocuklarımızın da gündüz gelip bireysel eğitim alması, Grup eğitimi, fizyoterapist seanslar alması, antrenmanlar, sinema, tiyatro, film gösterimleri, hayvanat bahçesi, açık ve kapalı yüzme havuzları, iş atölyeleri, terapiler ve buna benzer her şeyin eğitimini alabilecekleri bir yaşam köyü tasarladık. Bu yaşam köyünde de bu terapi ve destekleri özellikle 22 yaş üstü çocuklar için iş atölyeleri olacak. Çünkü korumalı iş yerleri olmadığı için ülkemizde bu çocuklarımız özgüvenlerini geliştiremiyor. Hayalimizde ki yada gerçekleştirmeye çalıştığımız bu oluşumda 24 saat kameralı, doktoru, hemşiresi her türlü yaşam kalitesi olan, çok özel bir yer tasarladık. Bir gün boyunca bu etkinlikleri gerçekleştiren engelli bir çocuğun eve dönünce gerçekleşen pozitif hali, özgüveni, yaşam kalitesi artmış, evdeki annenin de dinlenmiş bir şekilde onu karşıladığını düşündüğünüz zaman bize hak vereceğinize inanıyorum.

Engelli çocuğu olan annelerin hiç özel bir günü yoktur. Kimseye bırakıp gidemez. Öyle bir şansı yok, kimseye güvenemez. Kimse onun çocuğuna bakamaz. Bunun yanı sıra normal çocuklarımızın kreşleri var, farklı sosyal etkinlik alanları var. Kanun der ki; Normal gençlere sunduğunuz bütün alternatiflerin özellikle engelli çocuklara da verilmesi gerekir.” Biz noktada sizlerden destek bekliyoruz. Ama maddi ama manevi. Lütfen hep birlikte olalım. Gelin altına imza atalım. Köroğlu Engelsiz Yaşam Köyünü hep birlikte kuralım. Engelli annelerimizde rahat etsin. Çocuklarımızda halkla bütünleşsin, üniversite öğrencilerimizle birlikte etkinlik yapsın. Acımayalım bu insanlara, hem güvenelim, hem değer verelim hem de saygı duyalım” diye konuştu. Gece müzisyen Hasan Yükselir ve orkestranın seslendiği birbirinden güzel türküler ile devam etti. Mini konser sonrasında Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven ve Dernek Başkanı Şeyda Ay tarafından müzisyenlere çiçek ve plaket takdim edildi. Haber Merkezi