1990'lı yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen Karadere suları, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın mücadeleleri sonrası tekrar Bolu'ya kazandırılmıştı. Bolu Belediyesi'ne tahsis edilen Karadere Sularının Bolu'ya getirilmesi için gerekli olan olan 3.400 metrelik tünel ihalesine ise 14 Ağustos 2014 tarihinde çıkılacak.
2004 yılından bu yana mücadelesi verilen Karadere Suları'nın Bolu Belediyesi Su Şebekesi'ne bağlanabilmesi için son düzlüğe girildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, ihale sonrası çeşmelerden menba suyu akacağını sözlerine ekledi. Karadere sularıyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz şu ifadeleri kullandı;
ALLAH'A BİNLERCE ŞÜKÜR…
Hayal edilmesi zor olan şeylerden bir tanesi. Dağların arka yüzündeki kaynak sularının Bolu'ya içme suyu olarak kazandırılmasını başardık. Buraya tahsisi inanılmaz zorlukta olan bir şeydi. Allah'a binlerce şükür bu konuda Bakanlarımız, Milletvekillerimiz büyük gayretler sayesinde Bolu'ya tahsisleri yapıldı. Hatta İl Genel Meclisimize teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 40 lt/sn'si İl Genel Meclisi tarafından tahsisi yapıldı. Allah nasip ederse önümüzdeki ayın 14'inde ihalesini yapıyoruz.
SULARIN BOLU'DA AKTIĞINI HEP BERABER GÖRECEĞİZ…
3 bin 400 metrelik tünelle bu tarafa suları aktaracağız. Tünel iki taraftan açacak şekilde firmaları ihale edeceğiz sözleşmemiz böyle olacak. İnşallah doğru dürüst bir firma ihalemizi alır. Sanırım arkadaşlar 460 günlük bir süre öngörmüşler. Bu da ne demektir? Takriben bir yıl sonra o suların Bolu'da aktığını hep beraber göreceğiz. O su deyince şişe suyu dediğimiz memba suyunu çeşmelerimizden akıtacağız ki bu Türkiye'de ve Dünya'da ilk olmuş olacak.
GÖLKÖY BARAJI'NDAKİ SULARI KULLANMAYACAĞIZ…
3 bin 400 metrelik bir tünel açılacak. Çünkü o tünel ancak o kotu yakalayabiliyoruz. Tabi su kaynağından tepeyi aşmamız mümkün değil. Elektrik gerekiyor pompalarla basmamız için. Biz tünel açalım dedik. İlk yatırım maliyetli olsun ama ondan sonra ilanihaye bedava su gelsin Bolu'ya. Bu suyu Bolu'nun şuan ki nüfusunun tamamına yetecek şekilde planlıyoruz. Artık Gölköy Barajı'ndaki suları kullanmayacağız. Birinci aşamamız bu su. Bu su yetmediği zaman ikinci aşamamız Çele Barajı gelecek. O da biliyorsunuz bu bölgede yapılacak bir baraj. Çele Barajı'nın her şeyi hazır hemen ihale edebileceğimiz durumda. Ama birinci önceliğimiz bizim Karadere Suları çünkü memba suyu olduğu için.
HİÇ KİMSE SUSUZLUK ÇEKMEYECEK…
Şuan Kuzey tarafta Çivril'den Yukarısoku'ya kadar olan havzanın tamamı yaylar ve tepelerde ne kadar içme ve kullanma suları varsa tamamının projesini çıkartıyoruz. Yeni göletler gelecek. Bu suların tamamı sil baştan revize edilecek. Takriben 17 kilometrelik bir ağdan bahsediyoruz. Bunun çalışmasını şuanda toparlamış durumdayız. Önümüzdeki günlerde bu suların tamamı da yeni baştan düzenlenerek devreye girecek. Bu sular ile ilgili mevcut köylerimizden ve şehirleşen köylerimizden kullanma suyu, içme suyu, sulama suyu tamamı bunlar yeniden dizayn edilecek yaylalar da dahil olmak şartıyla. Hiç kimse susuzluk çekmeyecek. Ama eskiden şu veya bu şekilde köy hizmetleri ve köylerin kendi imkânlarıyla yaptığı basit çaplı su alma ağızları tamamen değişecek. Modern son derece teknolojik ciddi şekilde sular yeniden alınacak. Tabi bırakılması gerenler bırakılacak onun dışındakileri sağlıklı borularla alınarak herkes sağlıklı bir şekilde içme suyu, kullanma suyu olarak bunlarının tamamını değerlendireceğiz. Birkaç tane gölet gelecek o bölgeye, Şuanda o göletlerle ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor. Bu