Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Musul'da alıkonulan konsolosluk görevlilerinin Türkiye'ye getirilmesine ilişkin, "Uzun, yorucu, yıpratıcı, adeta sinir harbiyle geçen uzun bir sürenin sonucunda kazasız, belasız, çok şükür can kaybı olmadan rehineler ailelerine kavuştu" dedi.

Makineciler Sektörü Toplantısına katılmak için Bolu'ya gelen Işık, gazetecilerin IŞİD'in Musul'da alıkoyduğu konsolosluk görevlilerinin Türkiye'ye getirilmesine yönelik sorusu üzerine, çok sevinçli olduklarını söyledi.

Rehinelerin Türkiye'ye getirilmesinin ailelerini de sevince boğduğunu anlatan Işık, "Uzun, yorucu, yıpratıcı, adeta sinir harbiyle geçen uzun bir sürenin sonucunda kazasız, belasız çok şükür can kaybı olmadan rehineler ailelerine kavuştu. 'Geçmiş olsun' diyorum. Ailelerimiz bu süreçte çok büyük sıkıntı çekti. Rehinelerimiz ne kadar sıkıntı çektiyse, durumu çok provoke etmek isteyen oldu. Ailelere gösterdikleri metanetten dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Işık, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük bir devlet olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye kimsenin gazına, 'Haydi aslanım' demesine kanmayacak kadar sabırlı ve ne yaptığını bilen bir devlettir. Nihai olarak bir tek burun kanamadan rehine meselesinin çözümü noktasında ciddi irade ve duruş gösterdik. Sonuçta da mutlu sona ulaştık. Emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Milli İstihbarat Teşkilatı ve Genelkurmay, bu noktada ciddi bir çalışma ortaya koydu. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve ilgili tüm bakan arkadaşlarımız ile devlet görevlileri bu konuyu anbean takip ettiler. Bazılarının gazına gelmeden, 'efendim operasyon yapalım, şöyle yapalım, böyle yapalım' gibi hiçbir rehinenin hayatını riske atacak hiçbir adıma tevessül etmeden sabırla bu işin bu noktaya gelmesine vesile oldular. Bütün ailelere 'gözünüz aydın' diyorum. Bundan sonra bu tür olayların yaşanmaması için daha da dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum."

Operasyonun detaylarının daha sonra öğrenileceğine işaret eden Bakan Işık, "Rehin alınma olayıyla ilgili sürekli yürütülen temas trafiği vardı. Bölgede etkisi olabilecek kişi, grup ve merkezle temaslar sürdürüldü. Rehinelerin can güvenlikleri ve sağlıkları konusunda büyük titizlik gösterildi. Sonraki görüşmeler bu noktaya gelinmesini sağladı. Başbakanımızın da Dışişleri Bakanı olduğu dönemde konuyu anbean takip etmesi, rehinelerin Türkiye'ye sağ salim gelmesi noktasını hızlandırdı” ifadesini kullandı.