Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde yapılan toplantıda SGK İl Müdürü Erhan Çavuş ve SGK Denetmeni Fikret Özdemir, Birlik Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile beraber merkezdeki oda başkanlarına kayıtlı istihdamı teşvik çalışmaları çerçevesinde bilgi verdi.

SGK İl Müdürü Erhan Çavuş yaptığı konuşmada, 2015 yılında denetlemelerden önce istiyoruz ki; bütün esnaflarımızı bilgilendirelim. Esnafımız bilmiyordum, duymadım, haberim yoktu demesin. Sosyal Güvenlik Kurumunun bilindiği üzere cezaları ağır, üstelik geriye dönük olduğu için büyük miktarlara çıkabiliyor. Biz istiyoruz ki işverenin SGK açısından yapması gerekenleri bilmesi lazım. Yanında çalışanları mutlaka sigortalı yapması, çalışanların haklarını vermesi açısından çok önem arzetmektedir. Kişiler nasıl sigorta yapılır. Nelere dikkat etmeliyiz. Part-time ve saatli çalışırsa nasıl sigortalı yapılacaklar bunları esnaf odalarımızın üyeleri ile ilgili yapacakları toplantılarda bizleri çağırırsanız biz bunları anlatmak ve bilgilendirmek istiyoruz. Yine kurum denetmenlerimiz 2015 Ocak ve Şubat aylarında sahada, işyerlerine uğrayarak esnafımızı bilgilendirecekler. Burada dikkat etmemiz gereken konu kayıt dışı işçi çalıştırıldığı zaman cezalar geriye dönük alındığı için yüksek miktarlara hatta küçük esnafın ödeyemeyeceği miktarlara çıkabiliyor. Bu gibi sıkıntılara işverenlerimiz düşmemesi için biz önce bilgilendirmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

SGK denetmeni Fikret Özdemir, İl Müdürümün dediği gibi biz önce işverenlerimizi bilgilendireceğiz. İşverenlerimizin sigortalı çalıştırırken nelere dikkat etmesi gerekir, bunları anlatacağız. Gerekirse bu bilgilendirmeleri broşürlerle destekleyeceğiz. Biz önce bilgilendirme ve rehberlik yapacağız. Bunun için oda başkanı olarak sizler talep ettiğiniz takdirde üyelerinizi bilgilendirmeye her zaman hazırız. Toplantıda oda başkanlarının sordukları soruları, SGK İl Müdürü ve SGK denetmeni cevaplandırdılar” şeklinde konuştu.

İl Müdürü ayrıca Torba Yasa ile ilgili yapılandırmalar 31.01.2015 tarihine uzatıldığının ve Yapılandırmalarda Halk Bankasının Kredi verdiğini ve bankaya gidilmeden banka elemanlarınca kurumda ayrılan kısımda bu kredilendirmeleri taksitlendirmeleri anında yapabildiklerini söyledi. SGK İl Müdürü toplantının sonunda Genel Sağlık sigortası” hakkında geniş bilgiler verdi. Birlik başkanı Tahir Gayret, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş ve Denetmen Fikret Özdemir'e bu önemli bilgileri verdikleri için, Oda Başkanlarının da toplantıya katıldıkları için teşekkür ederek toplantıyı bitirdi.

Haber Merkezi