AK Parti iktidarı döneminde Türkiye'nin Avrupa'da tavuk eti üretiminde 2, yumurta üretiminde 5'nci sıraya geldiğini ve sektörün sorunlarının çözümü noktasında önemli adımlar atıldığını söyleyen AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun; sektörün KDV ile ilgili talebi noktasında da Hükümet tarafından çalışma yapıldığını belirtti.
TBMM'de verilen araştırma önergesi hakkında AK Parti Grubunun düşüncelerini açıklayan AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun; beyaz et sektöründe AK Parti döneminde sektörde yaşanan değişim ve gelişimi Meclis kürsüsünde açıkladı.
AK Parti Grubu adına konuşan Ercoşkun, Bildiğiniz gibi Türkiye tarımsal üretimde, tarımsal alanlarda 2002 yılından bu yana çok ciddi bir aşama kaydetti. 2002'de OECD raporlarına göre dünyada 11'inci sırada ve 23 milyar dolar hasıla elde eden ülkemiz, şu anda 7'nci sırada ve 62 milyar dolar hasıla elde etmekte, yani yaklaşık 3 kata yakın bir artış söz konusu. Tarımsal alanı aynı olan ama çalışan sayısında da yaklaşık yüzde 30 bir düşüş olmasına rağmen hasıla yaklaşık 3 kat artmış durumda. Bu durumu, Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Teşkilatı da bir başarı öyküsü olarak raporlarında anlatıyor. Gene 2002 yılıyla kıyasladığımızda yüzde 69'larda olan kredi faiz oranları yüzde 5'lere düştü ama aksine ödeme oranları ise yüzde 62'lerde seyrederken yüzde 98,8'lere kadar çıkmış durumda. Tarımsal üretim içinde 5 milyar dolar civarında bir payı olan ve aileleriyle birlikte yaklaşık 1,5 milyon kişinin geçimini temin ettiği bir büyüklük olan beyaz et sektörü ise oldukça önemli bir pay almaktadır" dedi.
"Bolu, Türkiye'nin üçte birine hitap ediyor"
AK Parti Bolu Mİlletvekili Ali Ercoşkun konuşmasın Bolu'dan da örnekler verirken; "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatının 2011 yılı verilerine göre, ülkemiz tavuk eti üretiminde 11'inci sırada, tavuk yumurtası üretiminde ise 13'üncü sırada. Aynı şeyi Avrupa'yla karşılaştırdığımız da tavuk eti üretiminde 2'nci sırada, yumurta üretiminde ise 5'inci sırada yer almaktayız. Gene 2011 yılı verilerine göre, ülkemizde 10.634 işletme ve bu işletmelere bağlı toplamda 17.040 adet kümes bulunmakta. Neredeyse yüzde 100'e yakını kayıt altında bulunan ve üretici modeliyle en ücra köylere kadar yayılan üretim şekliyle maddi anlamda da tabana yayılan bir sektör beyaz et sektörü. Milletvekili olma onurunu ve gururunu taşıdığım Bolu'muz ise beyaz et sektörü nünde Balıkesir'e benzer bir oranda Türkiye'deki yaklaşık üçte 1 orana hitap ettiğini söyleyebilirim. Şimdi, bu bilgileri verdikten sonra aslında CHP grup önerisi hakkında da birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum çünkü Sayın Milletvekilinin de bahsettiği gibi aslında birkaç ay önce gene bir grup önerisiyle burada aynı konuda konuşmuştuk. Ve açıkçası bir miktar da tebrik etmek istiyorum çünkü bir önceki grup önerisine göre rakamlarda belli bir düzelme olmuş yani bir önceki grup önerisinde yaklaşık on kata yakın yanlışlık olan rakamlar şu anda üç aşağı beş yukarı aynı seviyelere gelmiş. Her ne kadar 3 milyar dolar dense de sektörün büyüklüğüne 5 milyarı doları aşan bir sektör aslında. Diğer taraftan, grup önerisine baktığımız zaman kişi başı 17,5 kilogram denilen tüketim miktarı aslında 21 kilograma ulaşmış durumda. Tabii, beyaz et sektörünün Türkiye'deki üçte 1'ine hitap eden bir ilin milletvekili olarak bu rakamları ezbere biliyoruz. Bunu bilirken diğer taraftan 2002 ile 2012'yi kıyasladığımız zaman oluşan rakamlara da hâkimiz. Çünkü burada özellikle "AK PARTİ Hükümetinin işbaşına gelmesinden sonra beyaz et sektörü yerinde saymaya başlamış, hatta geriye gitmiştir." diye bir ifade var bu grup önerisinde. Ama şöyle bir baktığımız zaman, 2002 yılında 10 kilogram olan tüketim şu anda 21,16 kilograma artmış durumda. 2012 yılında üretim 1 milyon 877 bin tona ulaşmış durumda. Aynı şekilde ihracat 2002 yılında -ayak dâhil- 19.642 ton iken 2012 yılında 326.249 ton olmuş