Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, "Güvenlik kurallarını en üst seviyede tutuyoruz. Kuş gribinin kümeslere gelmemesi için elimizden gelen her türlü önlemi alıyoruz" dedi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, Güvenlik kurallarını en üst seviyede tutuyoruz. Kuş gribinin kümeslere gelmemesi için elimizden gelen her türlü önlemi alıyoruz" dedi. Son günlerde Türkiye'de görülen kuş gribi ile ilgili olarak açıklama yapan Koca, kuş gribinin Türkiye'ye has bir olay olmadığını, dünyanın her tarafında sürekli görülen bir olay olduğunu söyledi. Kuş gribinin Avrupa'da bulunan birçok ülkede görüldüğünü hatırlatan Koca, "Kuş gribi, Fransa, Hollanda ve Almanya gibi üst seviyede üretim yapan ülkelerde görüldü. Rusya'da görülüyor. Asya kırılıyor, Amerika Birleşik Devletlerinde yüzlerce vakaya çıktı. Dünyanın her tarafı kuş gribi ile baş başa. Dünyada bunlar olacak da Türkiye'ye gelmeyecek demenin şansı yok. Biz bunun geleceğini biliyoruz. Her zamanda gelecektir. Önlemlerimizi alıyoruz" diye konuştu.

Koca, kuş gribi hastalığını göçmen kuşların yaydığına dikkat çekerek, "Eğer göçmen kuşlar var ise ve bu hastalık da varsa bir ülkeden diğer ülkeye kolaylıkla geçecektir. Türkiye'de son yaşanan vakaların bile güzergahına baktığımızda göçmen kuşların güzergahında olduğunu görüyoruz" diye kaydetti.

"Dünya Hayvan Sağlığı Organizasyonu (OIE)'nin bugün ki açıklanan listesinde Türkiye'de kuş gribi olduğu bugün açıklandı" diyen Koca, "Aynı anda Nijerya, Çin, ABD'de ve Kanada'da bugün kuş gribi vakalarını da açıklandı. Her gün 5-10 ülkede bu şekilde açıklamalar oluyor. Onun için kuş gribi olacaktır. Tespit edildiği zaman hiçbir sorun yoktur. Şu anda Türkiye'de kuş gribi tespit edilmiş, tedbirler alınmış, Tarım Bakanlığı da gerekli karantinayı yaparak, yapılması gereken işleri yapıyor. Sıkıntı yok" diye belirtti.

Koca, kuş gribini beyaz üt üretimine bir etkisi olmayacağına dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

"Bizim sektör farklı bir sektör. Entegrelerin kontrolünde olan bir sektördür. Üretimin yüzde 95'inden fazlası kontrol altında. Bunun anlamı, biz üretimin A'dan Z'ye her aşamasını kontrol ediyoruz. Kuş grbi olgusunu da biliyoruz. Onun için de önlemleri alıyoruz. İlk kuş gribi vakası başlamadan 6-7 sene önce çalışmalarımız başladık. Güvenlik kurallarını en üst seviyede tutuyoruz. Kuş gribinin kümeslere gelmemesi için elimizden gelen her türlü önlemi alıyoruz. Bugüne kadar bu böyleydi ve bundan sonra da böyle olacak. En güzel örneği, 2005-2006 yıllarında yüzlerce vaka oluştu ve Türkiye'de o halde hiç bir entegre kümesinde bu hastalık görülmedi."

Olayın toplumda var olan beyaz et talebine yansımaması gerektiğini anlatan Koca, "Şu anda yansımıyor da. Bizim toplumumuzda artık bilinçli. Olayların farkında. Zaten kuş gribinin gıdalar yoluyla ve farklı yollarla insanlara geçtiği bu güne kadar tespit edilmemiş. Ancak hayvanlara çok yakın temas halinde olanlarla Yakın temas demiyorum. Çok yakın temas halinde olunduğu zaman geçme riski var. Bugüne kadar insandan insana geçtiği olmamış. Ama bir risktir" dedi. Koca, kuş gribi vakasının dünyaca takip edildiğini belirterek, "Türkiye olarak biz de takip ediyoruz. Önemli olan olayın anında yakalanması. Şu anda biz sevinme aşamasındayız. Çünkü olayları bakanlık anında tespit etti. Gerekli önlemleri de aldı. Belki tespit edilmeseydi kötü olurdu. Daha çok yayılabilirdi" dedi. AA