Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) özel yetenek sınavları başladı. Adaylar; Eğitim Fakültesi Resim İş ve Müzik Öğretmenliği, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim ve Seramik Bölümleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda (BESYO) eğitim görebilmek için yarışıyor. BESYO'da eğitim görmek isteyen öğrenciler koordinasyon sınavına girmeye başladılar. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayrettin Öztürk, Genel Sekreter Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu ile BESYO Müdürü Doç. Dr. Ümid Karlı da sınavı bir süre birlikte takip ettiler.

Geçen yıl 99'u kız 500 öğrencinin başvurduğu BESYO sınavına bu yıl 144'ü kız olmak üzere 777 öğrenci giriyor. 3 gün sürecek sınavların sonunda 35'i kız toplam 100 öğrenci BESYO'da eğitim görmeye hak kazanacak. Beden Eğitimi Öğretmenliği ile Antrenörlük Eğitimi bölümlerine 30'ar, Spor Yöneticiliği Bölümüne ise 40 öğrenci alınacak. 10 öğrenci ise milli sporcu kontenjanı kapsamında BESYO'da okumaya hak kazanacak.

Koordinasyon sınavı 9 hareketten oluşuyor ve öğrenciler bu sınavda zamana karşı yarışıyor. Sınavda; geriye ve öne takla, 360 derecelik burgu, denge aleti ve çıtadan geçiş, basketbol topunun engel aralarından elle sürülmesi, bank üzerinden çift ayak yana sıçrama, el-göz koordinasyonu ve paralelden geçiş hareketlerini en kısa zamanda başarıyla tamamlamak gerekiyor. Sınavda öğrencilere deneme hakkının ardından 2 kez de hareketleri yapma hakkı veriliyor ve öğrencilerin en iyi dereceleri değerlendiriliyor. Önce kız ardından erkek öğrencilerin yarıştığı sınav esnasında öğrenciler zaman zaman zor anlar da yaşıyor.

Sınavda bu yıl ilk kez başvurular sırasında elektronik cihazla öğrencilerden parmak izi alındı. Böylece sınava, başvuran aday dışında bir başkasının girmesinin önüne geçilmiş oldu. Ayrıca adil bir sınav olabilmesi için her yıl uygulanan sistemler bu yıl da devam etti. Başlangıç ve bitiş sürelerinin tam olarak belirlenebilmesi için elektronik fotosel kullanıldı, aynı zamanda salonda yapılan çekim aracılığıyla öğrenciler, diğer adayların performanslarını canlı yayında televizyondan izleyerek değerlendirme fırsatı da buldular.