Eğitim Sen Bolu Şube Sekreteri Abdullah Berberoğlu, eğitim sisteminin kendi siyasal-ideolojik hedeflerine uygun olarak biçimlendiğini söyledi. Yaptığı açıklamada Öğretmen Lisesi gibi başarılı okulların yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Berberoğlu, 4+4+4 sistemin de sadece İmam Hatip okullarına yaradığını ifade etti.
2013-2014 eğitim öğretim yılında eğitimde yaşanan ticarileştirme ve eğitimde dini muhafazakârlaştırma politika ve uygulamalarının hız kesmeden sürdüğünü belirten Eğitim Sen Bolu Şube Sekreteri Abdullah Berberoğlu sendikada yaptığı toplantıda eğitim sistemini değerlendirdi.
“Kamu okulları her açıdan kendi kaderi ile baş başa bırakılırken özel okullar kamu kaynakları ile teşvik edilmiş, imam hatip okullarına yönelik pozitif ayrımcı uygulamalar artmıştır” diyen Berberoğlu, 4+4+4 ile seçmeli dersler içinde yer alan üç din dersinin zorunlu seçmeli” hale getirildiğini ve okul öncesi eğitime kadar indirildiğini kaydetti.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi (TEOG) ile bu yıl ilk kez sınırlı sayıda öğrencinin Anadolu liselerine gitme imkânı yakalarken geniş bir öğrenci kitlesinin zorunlu olarak özel liselere, meslek liseleri, imam hatipler ve açık liselere yönlendirildiğini kaydeden Berberoğlu eğitim sistemi hakkında yaptığı konuşmaya şöyle devam etti: Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde sözlü sınav” ve siyasi referans” belirleyici hale getirilmekte, liyakat ilkesi ısrarla göz ardı edilmektedir.
VELİLERİN CEBİNDEN YAPTIĞI EĞİTİM HARCAMALARI ARTIYOR
Eğitim harcamaları bakımından Türkiye'de en zengin yüzde 20 ile en yoksul yüzde 20'nin arasında 14 kat fark var. Öğrencilerden katkı payı adı altında para toplanırken okulların kendi kaynaklarını arttırması için gelir getirici işler yapmaya zorlanıyor. 2002-2003 eğitim- öğretim yılında bir öğrenci için aileler 720 TL cepten eğitim harcaması yapıyorken bu harcama 2013-2014 eğitim-öğretim yılında tam 5 kat artarak 3 bin 602 TL'ye yükseldi. Eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmazken özel okulların vergi muafiyeti ve diğer teşvik uygulamaları ile doğrudan desteklenmesi uygulamaları sürüyor.
EĞİTİMİN BÜTÜN KADEMELERİNDE DEVAMSIZLIK VE OKUL TERKİ SORUNLARI SÜRÜYOR
Eğitimde yıllardır önemli bir sorun olarak görülen devamsızlık ve okul terki sorunları 2013-2014 eğitim-öğretim yılında da sürmüştür. Ortaöğretimde yaşanan devamsızlık, sınıf tekrarı ve okul terki gibi sorunların kalıcı olarak çözümü için gerekli adımlar atılmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı öncesinde ilkokul ve ortaokullarda sürekli devamsız öğrenci sayısını (51 gün ve üstü özürsüz devamsız öğrenci sayısı) 90 bine düşürmeyi hedeflemiş; ancak okula devam etmeyen öğrenci sayısı 174.625 olmuştur. Ortaöğretime erişim ve devam konusunda bölgesel eşitsizlikler, öğrencilerin aile yapısı ve ekonomik durumu belirleyici etkenler olmayı sürdürmektedir. Türkiye'de ilköğretim öğrencilerinin yüzde 80'i ortaöğretime geçmesine karşın, ortaöğretim öğrencilerinin önemli bir bölümü 9 veya 10. sınıfta okulu terk etmektedir. Eğitimde yıllardır önemli bir sorun olarak görülen devamsızlık ve okul terki sorunları 2013-2014 eğitim-öğretim yılında da sürmüştür...
Ortaöğretimde yaşanan devamsızlık, sınıf tekrarı ve okul terki gibi sorunların kalıcı olarak çözümü için gerekli adımlar atılmamıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı öncesinde ilkokul ve ortaokullarda sürekli devamsız öğrenci sayısını (51 gün ve üstü özürsüz devamsız öğrenci sayısı) 90 bine düşürmeyi hedeflemiş; ancak okula devam etmeyen öğrenci sayısı 174.625 olmuştur...
Ortaöğretime erişim ve devam konusunda bölgesel eşitsizlikler, öğrencilerin aile yapısı ve ekonomik durumu belirleyici etkenler olmayı sürdürmektedir.Türkiye&r