İlimizde üniversite, sivil toplum kuruluşu ve halkın birlikte çalışmasına örnek oluşturabilecek bir proje hayata geçiriliyor. Dün ilk koordinasyon toplantısı gerçekleştirilen projeye pek çok kişi ve kurum farklı açılardan destek sağlayacak.

“Beraber Yürüyoruz” adlı projenin öncüsü Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sefa Bulut, çalışmanın uzun zamandan beri gerçekleştirmek istediği, gönüllülük esasına dayanan bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirtiyor.

Dr. Bulut konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: ‘Meslek hayatım boyunca engelli bireylerin sorunları ile hem verdiğim dersler sebebi ile teorik olarak, hem de mesleki deneyimlerim sebebi ile uygulamalı olarak ilgilendim. Örneğin askerlik görevim sırasında GATA hastanesinde birçok yaralı, felçli ve özürlü asker ve sivil bireyle çalışma fırsatı buldum, 1999 depreminden sonra ise İzmit'te engelli kadınlar için psikososyal destek projesi yaptım. Gözlemlerine dayanarak söyleyebilirim ki pekçok engelli yaşadığı toplumda daha üretken ve verimli olabilecek iken, toplumdan yeteri kadar ilgi ve destek görmemektedir. Nüfusun neredeyse %14'ü engelli bireylerden oluşmasına rağmen, engelliler toplumda görünmeyen veya az görünen bir insan grubunu temsil etmektedir. Aynen toplumun sağlıklı bireylerinde olduğu gibi engelli toplumunda da her bireyin özgün tarafları vardır ve engelliye yardımcı olunur iken bu farklı ve özgün taraflara karşı duyarlı ve özenli olunmalıdır.'

Projenin ana bileşenlerini, 2 ay önce açılan Bolu Sakatlar Derneği, Psikolojik Eğitim ve Yardım Derneği (PEYDER) ve akademisyen Doç Dr Sefa Bulut oluşturuyor. 11 Eylül Perşembe günü Bolu Sakatlar Derneği Merkezi'nde düzenlenen ilk koordinasyon toplantısına; Türkiye Sakatlar Derneği Bolu Şubesi Başkanı Ömer Aşık, Başkan yardımcısı Muhammed Ali Kurak, AİBÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Sefa Bulut, Psikolojik Eğitim ve Yardım Derneği (PEYDER) Başkanı Erkan Erabak, dernek yardımcısı Kemal Hilmi Çelebi ve projede aktif rol alacak AİBÜ yüksek lisans öğrencileri Onur Emre Kayabaşı ve Ebru Aydoğan katıldı.

Toplantıda söz alan Doç. Dr. Sefa Bulut engelli bireylerin yaşam koşullarını ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak, her iki taraftan da gönüllü olunması şartıyla, engelli bireylere bireysel ve grup danışmanlığının uygun bir yaklaşım olabileceğini bildirdi. Bu projeye göre ihtiyaç duyan engelli bireylere istedikleri kadar bireysel danışma, psikolojik test ve değerlendirme ve destek sağlanacak, daha sonra gerek görülmesi halinde grup terapisi uygulamalarına geçilecek. Grup danışmanlığı hizmetlerinin Doç. Dr. Bulut ve beraberindeki yüksek lisans öğrencileri tarafından yürütülmesi, bireysel görüşmelerin ise PEYDER üyesi psikolojik danışmanlar tarafından sağlanması kararlaştırıldı. Bolu Sakatlar Derneği yöneticileri, proje için gerekli olan fiziki mekân, proje takvimi ve uygulama koşulları hakkında gerekliyi alt yapıyı organize etmekle sorumlu olacaklar. Koordinasyon toplantıların ayda bir kez yapılması karara bağlandı. Açık havada gerçekleşen toplantıda çaylar yudumlanırken, katılan herkesin heyecanlı, umutlu ve motive olduğu gözlendi. Projenin engellilerin hayatlarında olumlu ve önemli değişimler sağlaması ortak temenni olarak dile getirildi.