Benzin fiyatlarındaki aşırı yükselme araç sahiplerini alternatif yakıtlara yöneltirken CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) dolum tesisinin ilimizde faaliyet gösteriyor olması birçok araç sahibinin ilgisini de CNG'ye çekmeye başladı.
Uzun yıllardır ABD, Arjantin, İtalya, Almanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde emniyetli ekonomik ve çevreci olduğu gerekçeleriyle araç yakıtı olarak kullanılan CNG yani sıkıştırılmış Doğal Gaz hakkında Natürel Gaz Marmara Bölge Saha Satış Müdürü Mustafa Cicibaş açıklamalarda bulundu.
Cicibaş yaptığı açıklamada İddia ediyoruz aracınızın CNG dönüşümünü gerçekleştirdiğinizde LPG'li araçlara oranla %40, benzinli araçlara göre de %70 ekonomik yakıt tüketirsiniz” dedi.
“DÜNYANIN EN GÜVENLİ SİSTEMİ”
Doğalgaz havadan daha hafif olduğu için bir sızıntı halinde diğer yakıtların aksine hemen havaya karışır ve diğer yakıtlar gibi zeminde birikerek patlayıcı ve yanıcı bir ortam oluşturmaz diyen Cicibaş Yakıt depolarına dolum yapıldığında 250 barlık bir basınç uyguluyoruz. Bu tanklar 1000 bar basınca dayanıklı olarak imal ediliyor. Yani bu tankların herhangi bir çarpışma anında patlaması diye bir durum söz konusu değildir. Biraz daha aydınlatıcı olması açısından söylüyorum, yapılan testlerde M16 silahından çıkan bir mermi sadece boyaya zarar verebiliyor” dedi.
“HIZLA YAYGINLAŞIYOR”
Cicibaş "Şu an Türkiye genelinde 10 dolum istasyonu var bir tanesi de Bolu'da. Yılsonuna kadar istasyon sayısı 25 e çıkacak. 2015 yılında ise her şehirde bir tane olmak kaydıyla 105 istasyona ulaşmayı hedefliyoruz " dedi.
“DÖNÜŞÜM MALİYETİ 2500-3000 TL”
Bolu'da CNG dönüşümünü yapan tek firma yetkilisi olan Özak Otomotiv yetkilisi Ahmet Özak ise araçların CNG sistemine dönüştürme maliyetinin 2500 ila 3000 TL. arasında değişen fiyatlarda olduğunu ifade etti.
Araçların Motoruna zararı olmayan CNG kullanımında ortalama 35-40 bin km. de bir yağ değişimi yapıldığını söyleyen Özak Bu sayede motorun ömrünü de uzatmış oluyorsunuz, doğal gaz temiz yanan bir yakıt olduğundan araç bakımlarını da azaltmış olursunuz, ayrıca sıvı yakıtlara benzemediği için dışarı çekilerek çalınma riski de yok. En önemli özelliklerinden bir diğeri de çevre dostu bir yakıt olmasıdır" diyen Özak CNG için hem cebinize hem çevrenize zarar vermeyen bir yakıt ifadesini kullandı.