Bolu Belediyesi'nin her yıl düzenleyip geleneksel hale getirdiği kültür ve tarih turları kapsamındaki Çanakkale Gezileri, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla daha coşkulu bir şekilde devam ediyor.

Geziye katılan vatandaşlar uzman rehber eşliğinde, Seddülbahir Savaş Galerisi, 57. Alay Şehitliği, Alçı Tepe Köyü, Conk Bayırı, Sargı Yeri Şehitliği, Şehitler Abidesi, Yahya Çavuş Abidesi, Şahin Dere Şehitliği, Seyit Onbaşı Heykeli ve Tabyaları, Namazgâh Tabyası, Kilit Bahir Tabyası ve Nusret Mayın gemisi gibi birçok yeri görme fırsatı buldu. Bazı vatandaşlar, şehitlikleri ve 100 yıl önce kazılan siperleri gezerken gözyaşlarına hakim olamadı.

Çanakkale savaşları esnasında kullanılan gerçek silah mermi ve mühimmatları da müze içerisinde yerinde inceleme fırsatı bulan vatandaşlar, 100 yıl önce gerçekleşen ve halen izleri silinmeyen savaşı canlı canlı yaşama ve anlama imkanı buldu. Gezinin öğleden sonraki bölümünde Çimenli kale gezilirken, vatandaşlar askeri personel tarafından yapılan sunumla, Çanakkale savaşı ile ilgili daha çok bilgilendiler. Aynalı çarşı gezisi sonrasında gezi, akşam yemeğinin ardından sona erdi.

Gezinin çok güzel ve verimli geçtiğini anlatan vatandaşlar, Burada bir tarih yaşanmış. Çanakkale savaşları tarihe yön veren ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında çok büyük öneme sahip olan bir savaştır. Buraları görme imkânı verdiği için Bolu Belediyesine minnettarız. Bu gezinin bir de savaşların 100. Yılında gerçekleşmesi geziye daha büyük bir önem verdi. Biz de 100 yıl önce burada yaşananları canlı canlı yaşama ve anlama imkânı bulduk. Bu gezi ve rehberin anlattıkları karşısında, vatan toprağının kolay kazanılmadığını ve onu korumak adına yapmamız gerekenleri tekrar idrak ettik” dediler. Haber Merkezi