Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Yukarı Çarşı'da bulunan Aşağı Taşhan'ın Bolu Belediyesi'ne kazandırılması için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Başkan Yılmaz, Aşağı Taşhan'ı Bolu Belediyesi'ne kazandırarak, Bolu yöresine ait yemeklerin sunulacağı bir restaurantın açılmasını hedefliyoruz. Ben gerekli restorasyonu yaparım ama restaurant işletmesinden anlamam. Bu konuda işletmecilerden destek bekliyoruz” dedi.

HABER: HAKAN AYDIN

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Yukarı Çarşı'da bulunan ve uzun yıllardır kapalı tutulan Aşağı Taşhan'ı alabilmek için varislerle görüşmelere başladıklarını açıkladı. 1750'li yıllarda yapımı gerçekleştirilen Aşağı Taşhan'ın %80'inin Salih Zeki Kutucuoğlu varisleri, %20'lik kısmının ise Bolu kamuoyunda ‘Alman Hans' olarak bilinen Hans Jourgen Heyne ve eski Bolu Belediye Başkanlarından Hulisi Tüzmen'in varislerine ait olduğu belirtiliyor.

Aşağı Taşhanı aldıktan sonra restorasyonun Bolu Belediyesi tarafından üstlenileceğini belirten Başkan Yılmaz, Uzun süredir kapalı bulunan Aşağı Taşhan'ın Bolu turizmine kazandırmak amacıyla Bolu Belediyesi'ne kazandırmak için çalışmalarımıza başladı. Bina özel mülk olduğu için hayattaki sahipleri ve varisleriyle şu anda görüşme halindeyiz. Burayı Bolu yöresine ait yemeklerin her zaman bulunabileceği bir restaurant yapmayı hedefliyoruz. Bu gün şehrimizde dışarıdan gelen misafirlerimize yöresel yemekleri ikram edebileceğimiz bir yer yok. Bu eksikliği Aşağı Taşhanla gidermeyi hedefliyoruz. Ben mekanı sağlarım ama işletmesinden anlamam. İşletme noktasında da Bolulu işletmecilerden destek bekliyorum” diye konuştu.

AŞAĞI TAŞHAN

Şehrin merkezinde Yıldırım Beyazıt Camisinin batısında, Yukarı Taşhanın güneyinde yer almaktadır. 1750 yılında eşraftan Emin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan güney köşeleri pahlı, geniş bir saçak silmesi ile sonlanan beden duvarlarının güney kenarında üçer mazgal penceresi yer alır. Güney kenar ortasında bulunan yuvarlak kemerli büyük kapının üzeri iki büyük konsol ile çıkıntı teşkil eden bir cumba şeklindedir.