Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hakan Çoker, sezaryen doğumda kullanılan uyuşturucunun bebeği olumsuz etkilediğini belirterek bebeklerin normal doğmak istediklerini söyledi. Çoker, sezaryen sonrası bebeklerin aldıkları uyuşturucu nedeniyle yön bulma hislerini kullanamadıklarını ve annenin memesini bulamadıklarını söyleyerek, normal doğumla dünyaya gelen bir bebeğin ise annesinin memesini kolaylıkla bulduğunu belirtti.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında AİBÜ Bolu Sağlık Yüksekokulu Doğum- Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nevin Çıtak Bilgin tarafından hazırlanan, Sağlık Personeli Sağlıklı Anne ve Bebekler İçin Çalışıyor” projesi hayata geçti. Proje kapsamında hekim, hemşire ve ebelere seminer vermek üzere Bolu'ya gelen Opr. Dr. Hakan Çoker, normal doğumun faydalarını anlattı.
NEDEN NORMAL DOĞUM?
“Bebekler doğal doğmak istiyor” diyen Çoker, sezaryen bir ameliyat biçimi olduğunu ifade etti. Çoker, Bu kadar yüksek olan sezaryen oranları önce anneye sonra bebeğe zarar verecek. Tıp tamamen normal doğumların arttırılması yönünde bulgular veriyor. Sezaryen oranlarını azaltmazsak birçok komplikasyonlara açık bir toplum olacağız. O yüzden doğal doğum desteklenmesi gereken ve bebeklerin en çok istediği doğum yöntemidir” diye konuştu.
Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğünün ortak olduğu Sağlık Personeli Sağlıklı Anne ve Bebekler İçin Çalışıyor” projesi 2-5 Haziran 2014 tarihleri arasında Bolu İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterlik Binası Konferans salonunda yapılmaya başlandı.
“SEZARYEN ORANLARI HIZLA ARTIYOR”
Projeyi hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Nevin Çıtak Bilgin ise doğum sürecinin bir kadının hayatı boyunca yaşayabileceği eşsiz deneyimlerden biri olduğunu söyleyerek Ancak tüm dünyada ve ülkemizde son yıllarda sezaryen oranlarındaki artış dikkat çekicidir. Sağlık Bakanlığı'mn 2010 yılı istatistiklerinde sezaryenle doğumların tüm doğumlar içindeki payının 2003 yılında yüzde 21 iken 2010 yılında yüzde 45 ' e yükseldiği belirtilmektedir. Tüm bu oranlar Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği yüzde 15 sezaryen oranından oldukça yüksektir. Oysaki kadınların yüzde 80-90'ı sağlıklı bir gebelik geçirip sağlıklı doğum yapabilirler. Doğal doğum her kadının normal doğum yapması demek değildir. Doğal doğum kadının kendi içgüdülerinin rehberliğinde kendi doğumuna aktif olarak katıldığı ve müdahalenin olmadığı doğum eylemidir. Sağlık Bakanlığı mevcut politikalarında, anne ve bebek için son derece sağlıklı olan, annenin doğum sonrası daha hızlı iyileştiği, bebeğinin bakımında aktif rol alabildiği, hastane maliyetlerinin daha düşük olduğu doğal doğumun yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu süreçte de en önemli görev sağlık çalışanlarına aittir” dedi.
Seminerde ayrıca Opr. Dr. Hakan Çoker'in yanı sıra Uzman Psikolog Neşe Karabekir de konuyla ilgili bilgiler verdi.
KEŞKESİZ DOĞUMLAR İÇİN
Proje kapsamında Bolu ili ve bazı çevre illerde ( Yalova, İzmit), Doğum ve Kadın Sağlığı alanında hizmet veren ebe, hemşire ve doktorlara doğal doğumun önemi, doğum şekli ne olursa olsun keşkesiz doğumlar yaşanabilmesi için; doğumu kolaylaştırmak için nelerin yapılabileceği, gebe ve ailesine yaklaşımlar vb konularda eğitim verilecek. Doğum ve Kadın Sağlığı alanında çalışan sağlık personelinin büyük bir kısmının proje kapsamında eğitim alması ile sağlık çalışanlarının gebelere yönelik hizmet sunumlarının niteliğinin, hizmetten yararlananların memnuniyetlerinin artmasına, gerek Kamu Hastaneler Birliği, gerekse Halk Sağlığı kurumu bünyesinde açılmış olan Gebe Okullarında yeni programların geliştirilmesine de katkı sağlanacak. Alınacak eğiti