Özel Fatma Hatun hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Uğur Öney yaptığı açıklamada, Ramazan ayı boyunca oruç tutanların günlük öğün sayısı az olduğundan ve bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedir” dedi.

Bir ay boyunca çocuğumuzun uzun yaz günlerinde sabırla beklediği bayram geldi. Ramazanda kalp hastalığı, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar oruç tutmalıdır. Ancak onlar bile ramazandan öğün olarak etkilendiler. Bilindiği gibi sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatımızın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

Ancak ramazan ayı boyunca oruç tutan kimse günlük öğün sayısı az olduğundan ve beslenme düzenine geçtiklerinde meydana gelen değişiklikler nedeni ile bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedir. Hele bizim o güzel ikramlarımız dolma, baklava, kaymak, pilav, çikolata, tatlı gibi ikramlarımız düzensiz ve sık yenildiğinde hazımsızlık ve mide şikayetleri kaçınılmaz olur. Şeker hastalarının şekeri yükselir. Hipertansisif hastaların tansiyonu çıkar. Böbrek hastalarında ve kronik hastalığı olanlarda kötü gidiş kaçınılmaz olur.

Her ziyaret ettiğimiz evde tüm ikramları yememeli, nazikçe geri çevirmeliyiz, ev sahibi olarak ta bilinen hastalığı olan kişilere ikramda ısrarcı olmamalıyız kalp, şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği ve diğer kronik hastalığı olanlar bayrama fırsat haline getirmemeli, diyetine dikkat etmelidirler. Aşırı yemekten kaçınılmalı

Hafif bir kahvaltı ile güne başlamalı ve gün boyu öğün atlanmamalı aşırı beslenmekten kaçınılmalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli azar azar ve sık yenilmelidir.

Tatlı yiyeceklerde de ise sütlü tatlıları tercih etmeliyiz.

Bayram süresince sıvı alımını arttırmalı 1,5 -2 lt sıvı tüketilmelidir.

Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmelidir.

Migde, bağırsak şikayeti olanlar, şeker ,kalp, böbrek, tansiyon, romatizmal hastalığı ve kronik hastalığı olanların mutlaka diyetine bayram süresince de dikkat etmeleri önemlidir.

Özellikle yaşlıların bayram süresince beslenmelerine dikkat etmesi, sıvı alımının artırması gereklidir.

Her gün düzenli yemek, egzersiz ve fiziki aktiviteye bayram nedeni ile ara vermeliyiz.

Nice şeker tadındaki bayramlara ulaşmak için diyetimize ve tedavimize dikkat edelim.

Bayramınız Kutlu Olsun