Yurt içindeki mezbahalardan toplanan ve yaklaşık 40 ülkeden ithal edilen büyükbaş hayvan derileri, Gerede Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki irili ufaklı 120 tabakhanede işleniyor.
Osmanlı döneminde Bolu'nun Gerede ilçesine göç eden Afganistanlılar'dan Türk kültürüne aktarıldığı rivayet edilen dericilik, ilçede hızla büyüme kaydediyor. Gerede Organize Sanayi Bölgesi'ndeki irili ufaklı 120 tabakhane, yurt içindeki mezbahalardan toplanan ve 40 ülkeden ithal edilen büyükbaş hayvan derilerini tabaklayarak ayakkabı, kemer ve kıyafete dönüştürülmesi amacıyla Balkan ülkelerine, Rusya'ya ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihraç ediyor.
Büyükbaş hayvan derilerinin tabaklanma sürecinde, tabakhanelere getirilen deriler kıl, tüy ve et gibi fazlalıklardan arındırılarak, tıraşlanıyor ve kimyasal işlemlerden geçiriliyor. Makinelerle preslenen deriler, tercih edilen renge boyanarak, ayakkabı ve kıyafet, çanta ve kemere dönüştürülmesi için yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor.
Gerede Belediye Başkanı Baygın
Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, dericiliğin ilçe için çok önemli bir meslek kolu olduğunu ve geçmişinin eskiye dayandığını açıkladı. ‘Mesleğin kaç yıldır yapıldığına dair kesin bir tahmin yok ama elimizdeki verilere göre, 900 yıl gibi bir geçmişe sahip' diyen Baygın, bir rivayete göre dericiliğin Afganistan'dan gelen ustalar vasıtasıyla yaygınlaştığı, ilçede Afganistan'ın başkenti Kabil'i simgeleyen Kabilliler Mahallesi'nin de bulunduğunu söyledi.
Baygın, Gerede halkının dericiliği özveriyle yaptığını ifade ederek, Halkımız bu mesleği uzun süre devam ettirdi, halen geliştirerek devam ettiriyor. Mesleği icra ettirenler daha önceleri dağınık bir düzende çalışıyormuş. 1935'te şehir içinde kaldığı düşünülerek şehir dışı diye şu anki tabakhaneler bölgesine taşınmış. Ancak şu anda biz şehrin içinde kaldığı düşüncesiyle bölgeyi yeni bir deri ihtisas organize sanayi bölgesine taşıma çalışmalarını başlattık. Şu anda çalışmalarımız gayet güzel gidiyor. Mevcut yerimizde 120 fabrikamız var. Türkiye'deki tüm büyükbaş hayvanların ham derilerini alıyoruz. Türkiye'dekiler yetmiyor, dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden ham deri ithalatı yapıyoruz. Aldığımız ham derileri Türkiye'de dağıtıyor, gerekse de kendi fabrikalarımızda işleyerek ayakkabılık, çantalık, kemerlik ve cüzdanlık deriler olarak piyasaya sürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Baygın, Türkiye'deki büyükbaş hayvan derilerinin yaklaşık yüzde 40'ının Gerede'deki deri fabrikalarında üretildiğine dikkati çekerek, Bolu'nun ülkenin beyaz et üretiminin üçte birini karşıladığını da hatırlattı.
Baygın, tabakhanelerin yerleşim bölgesinde kalması nedeniyle, merkeze 6 kilometre uzaklıktaki 130 hektarlık arazide kamulaştırma çalışması yaptıklarını ifade etti.
"Dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden ham deri alıyoruz"
‘Derinin merkezi' olmayı amaçladıklarını dile getiren Baygın, İstanbul Tuzla'daki deri bölgesinden sonra Türkiye'nin ikinci büyük deri sanayi bölgesinin Gerede'de bulunmasından gurur duyduklarını kaydetti. İlçede deri sektöründe yaklaşık 2 bin 500 kişinin istihdam edildiğini belirten Baygın, Deri sektörünü Gerede ekonomisinin bel kemiği olarak ifade ediyoruz. Neredeyse her aileden bir veya birkaç ferdi deri sanayisinde çalışıyor. Deri sektörünü canlı tutmak için el birliği ile çaba içindeyiz. Bu çabamız devam edecek. Biz küçükbaş hayvan derisi işlemiyoruz. Onu genelde Uşak bölgesindeki dericiler işler. Onun dışında büyükbaş hayvanlardan her türlü deriyi alıyoruz. Dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden ham deri alıyoruz ve dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. İtalya'da hangi teknoloji kullanılıyorsa Geredemizde de aynı teknoloji kullanılıyor. Bu açıdan da önemli bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyoruz. Derileri Balkan ülkeleri, Rusya, Ukrayna, Moldova ve Türk Cumhuriyetleri'ne ihraç ediyo