Kosova'nın tek Türk belediyesi olan Mamuşa Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 7. Uluslararası Domates Festivali muhteşem bir final ile sona erdi. Türk Dünyası'ndan birçok ismin yer aldığı festival, belediye önünde mehter eşliğinde kortej yürüyüşü ile başladı ve Türk Dünyası Hizmet Ödülleri'nin verilmesi ve birbirinden güzel çeşitli etkinliklerle devam etti. Festival'de Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'da Türk Dünyası Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

7. Uluslararası Domates Festivaline, Kosova Milletvekili Margarita Kadriu, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye Başkanları Birliği Başkanı ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Kurmay Albay Ömer Faruk Demircioğlu, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçiliği temsilcisi Volkan Başman, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Makedonya Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, Bolu Belediyesi Meclis Üyeleri başta olmak üzere, Türk Dünyasından bir çok belediyenin temsilcisi, sivil toplum kuruluşu başkan ve yöneticileri ve ülke genelinde yaşayan Kosova Türkleri katıldı.

Mamuşa Belediyesi önünde verilen festival yemeği ile başyalan 7. Uluslararası Mamuşa Domates Festivali daha sonra Düzce Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yapılan festival yürüyüşü ile devam etti. Mamuşa sokaklarında yürüyen Mehter Takımına Mamuşa Türkleri büyük sevgi gösterisinde bulunurken aynı zamanda duygulu anlar yaşandı.

Festival etkinliklerinin devamında Anadolu İlköğretim Okulu önündeki kutlamalar Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç'ün açılış kouşmasıyla başladı.

Son günlerde Türkiye'de yaşanan terör olaylarına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Bütüç; Gerçekleştirilen saldırıları şiddetle kınıyorum. Kimse bizim ana ülkemizdeki huzuru bozmaya kalkmasın, o ülke cennet gibi bir ülke. Benim ana ülkemde huzurun bozulması bizim de huzurumuzun bozulması demektir. Çünkü güçlü bir Türkiye güçlü bir Kosova ve güçlü bir Balkanlar demektir” dedi.

Asırlardır bu topraklarda Arnavut, Boşnak ve Türk kardeşçe yaşamlarını sürdürdüklerine dikkat çeken Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç; Ana ülkemizin yöneticileri ve kurumları tarafından yapılan desteklerle bu topraklarda dilimizi, dilimizi, kültürümüzü yaşamaya devam ediyoruz. Biz burada 600 yıldır varız ve bundan sonra da var olmaya devam edeceğiz. Biz burada Türkçe'nin ve Türklüğün nöbetini tutuyoruz. Sizlerin destekleriyle bundan sonra da bu nöbeti tutmaya devam edeceğiz” dedi

Törende bir konuşma yapan Bolu Belediye başkanı Aladdin Yılmaz ise; Doğrusu şimdiye kadar buraya gelmediğim için sizlere karşı mahcup oldum. Avrupa'nın ortasında şanlı bayrağımız dalgalanıyor, Türkçe konuşuluyor. Bizler Kosova'dan kapıyı açıp üç kıtaya hükmetmiş bir ecdadın torunlarıyız. Amerika gibi medeniyetler ancak çizgi film kahramanları üretir ama bizim gibi milletler ise zenginden alıp fakire veren, sazı, sözü olan Köroğlu gibi kahramanlar yetiştirir. İşte sizlere Köroğlu diyarından Bolu'dan selamlar getirdim. Sizleri her yıl düzenlediğimiz Köroğlu Festivalimize davet ediyorum. Ayrıca bundan böyle her konuda Mamuşa'nın yanında olduğumuzu ve bunu bir görev kabul ettiğimizi bilmenizi istiyorum” dedi

Yapılan diğer konuşmaların ardından ise Türk Dünyası Hizmet Ödülleri ve şükran plaketleri takdim edildi. Türk Dünyası Hizmet Ödülleri bu yıl Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın da içlerinde olduğu şu kişilere verildi:

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Ömer Faruk Demircioğlu, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Makedonya Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel doktoru Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Eko Avrasya Başkanı Hikmet Eren, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Küçükçekmece Eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Gürcistan Borçalı Türkleri Başkanı Zelimhan Memmedli, Prof. D.r Cengiz Alyılmaz, Doç. Dr. Cevdet Şanlı, Aşık Ferki Derneği ve Doğruyol Türk Kültür Sanat Derneği.

Ödüllerin ardından festival Bursa Karacabeyliler Derneği, Gümilcine Türk Gençlik Birliği Derneği ve Mamuşa Aşık Ferki Derneği folklor ekipleri gösterileri, Gümilcine Gençlik Birliği Müzik Grubu, Kosova'nın Sesleri Korosu ve Arnavut sanatçıların konserleriyle devam ederken festivalde coşku Düzce Belediyesi Mehter Takımı konseri ve havai fişek gösterisiyle zirveye çıktı. Festival Türk Halk Müziği konseri ve çeşitli etkinliklerle sona erdi. Haber Merkezi