Kırgızistan'da düzenlenen Türk Dünyası Kurultayı'na katılmak üzere Kırgızistan'a giden Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz Bolu'ya döndü ve hem Kırgısiztan'ı hem de kurultayı değerlendirdi. Kırgızistan'a gitmesinin bir diğer nedenini ise Köroğlu Festivali ile ilgili bir kardeş şehir edinmek olduğunu dile getiren Yılmaz; O şehirde Köroğlu ile anımsanan bir yer olsun istedik. Bu konuda belediyelerden sorumlu devlet biriminin genel sekreteri ile görüşme yaptık. Görüşmeler esnasında Özgen şehrinin yanında bir şehirle kardeş olmamız konusunda bir kontak kurduk” dedi.
Kırgızistan'da düzenlenen Türk Dünyası Kurultayı'na katılmak üzere Kırgızistan'a giden Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz Bolu'ya döndü ve hem Kırgızistan'ı hem de kurultayı değerlendirerek şunları aktardı: Türk dünyası bize çok iyi öğretilmedi. Ne zaman Rusya dağıldı biz Türk dünyası öğrenmeye başladık. Tabi atalarımızın geldiği yurt orası. Türk Dünyası Belediyeler Birliği'ni temsilen gittim. Kırgızistan'da Bişkek kentinin yani başkentinin gelecek imar vizyonunu belirlemek üzere Türkiye'deki mimarların oluşturduğu bir sistem içerisinde bir çalışma başlatılmış. Orada Manas Üniversite'sinin Rektörü Türk, bazı hocaları Türk, hatta Sakarya2dan bir arkadaşımın orada bölüm başkanı olduğunu tesadüfen öğrendim. Orada Türk Dünyası'na hizmet eden kim varsa sanatta, kitap olarak, müzik olarak, şiir olarak veya tarihsel eser olarak kim Türk Dünya'sının bir araya gelmesini ve gelişmesine hizmet ettiyse bunların ödül töreni vardı. O törene katıldık ve birazda ata yurdumuzu tanımaya çalıştık. O bölgeler çok geniş tarım arazilerine mensup yerler. Belki yer altı kaynakları da var bilemiyorum. Kırgızistan ilk Karahanlılar devletinin başkentinin olduğu bir yer. Dolayısı ile İslami Kabulü yüksek bir yer. Yani önemli bir kısmı, %90'nı Türk olan bir bölge. Ama ne yazık ki Türkçe rahat konuşamıyoruz. Tabi yavaş yavaş dinlediğimizde anlayabiliyoruz. Ancak hızlı konuşunca anlamakta zorlanıyoruz. Örf, adet ve geleneklerimizi geçmişten kalma onları görmeye çalıştık. Köy evlerine gittik. Aynı zamanda o insanların Türkiye'ye bakışlarını görmeye çalıştık. Evet Türklerle dost olmayı, birlik olmayı ve Türklere çok büyük sevgi ve saygıları var. Türkiye Cumhuriyeti devletinin gelişmiş olması onları çok mutlu ediyor. Yavaş yavaş televizyonlarında artık Türk filmlerini izlemeye başlamışlar. İnşallah bu çalışmalar gayretler aramızdaki bağı arttırır.
700 dönümlük bir arazi üzerine bir Atatürk parkı planlaması yapılmış. Türkiye'deki değişik belediyeler yardım etmişler bir aşamaya getirmişle ama bitirememişler. Türkiye'den böyle bir desteğe ihtiyaçları var. Belediyecilikle ilgili Türkiye'den desteğe ihtiyaçları var. O toplantılara katıldık.
Bir de benim oraya gitmemin asıl sebeplerinden bir tanesi Köroğlu Festivali ile ilgili oradan bir şehirle kardeş olmak. O şehirde Köroğlu ile anımsanan bir yer olsun istedik. Bu konuda belediyelerden sorumlu devlet biriminin genel sekreteri ile görüşme yaptık. Görüşmeler esnasında Özgen şehrinin yanında bir şehirle kardeş olmamız konusunda bir kontak kurduk. İnşallah oradaki kardeşimiz olacak kentin belediye başkanı da Edirne'de yapılacak bir eğitim seminerine katılacak. Türk Dünyası belediyeler birliği olarak Türk Dünyası'ndaki belediye yöneticilerini eğitime alıyoruz. Bu eğitime katılacakların içinde o arkadaşta gelecek. Bu vesile ile ön görüşmeler yapıp inşallah neticeye gideceğiz.
Bizim ilk Türk Dünyası gezimiz oldu. Buraya Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı olarak katıldık. Bundan sonrakilere Bolu Belediye Başkanı olarak gidip diğer ülkelerde inşallah Köroğlu Festivali öncesi, Köroğlu Parkı ile ilgili çalışma yürütmek. Çünkü Türk Dünyası'nda da K