Tayvan heyetinin 2. gün programında Tayvan-Türkiye arasında ki fırsat ve zorluklar konulu bir seminer gerçekleşti. Düzenlenen seminerde iki ülke arasında ticaret, ekonomi ve turizm konularında fikir alışverişinde bulunuldu.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz seminerde yapılan görüşmelerde, Bilişim sektörü konusunda yatırım yapılması düşünülüyorsa biz elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
Highway Outlet Otel'de düzenlenen seminerde elçi James Chen Bolu'nun Ankara ile İstanbul arasında stratejik bir konum sahip olduğuna dikkat çekerek, Bolulu dostlarımız tabi ki Bolu'nun ticaret turizm yabancı yatırım, akademik ve kültürel değişim konusunda ne kadar önemli olduğunu ve potansiyele sahip olduğunu iyi biliyorlar. Biz Bolu ile ilgili daha çok bilgi edinmeyi düşünüyoruz. Bolulu dostlarımız bize doğrudan uçuş, vize kolaylığı serbest ticaret yatırım koruması çifte vergilerden kaçınma ve bilimsel işbirliği konularında destek olabilir. Bu konuda Türk Hükümetini biraz daha ikna edici olmaya çalışabilir” dedi.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da yaptığı konuşmasında Bolu ile ilgili bilgiler vererek, Bolu'yu biz Turizm ve Üniversite kenti olarak kabul ediyoruz. Bolu konum itibariyle Ankara ile İstanbul tam ortasında. Doğal kaynaklar açısında son derece zengin ve arazisinin yüzde 62'sine yakını ormanlarla çevrili olan yeşil bir alana sahip. 140'ın üzerinde göle ve göleti olan bir kentimiz” dedi.
Şu anda şehrin çehresini değiştirmeye çalıştıklarını belirten Başkan Yılmaz gelecek dönem içerisinde Bolu'nun hem ulaşım açısından hem şehir içi trafiği açısından ve de yaşanabilir bir kent açısından Türkiye'nin ve dünyanın örnek kentlerinden bir tanesi olacağını söyledi.
Yılmaz konuşmasına, Hem Türk hem de yabancı yatırımcıları bekliyoruz. Dünyamız yaşlanıyor. Yaşlandıkça bazı sağlık problemleri çekiyor. Sağlık problemlerinde de sıcak su kaynaklarının önemi var. Biz Bolu'da, yaşlanan Dünya nüfusunu sıcak su kaynaklarımızla sağlıklı olarak hayatlarına devam etmeleri için bir alt yapı merkezi oluşturmak istiyoruz. Yine yaşlılarımıza yönelik olarak Türk Kızılayı, Kızıl Haç Bolu Belediyesi ve Almanya'daki Neuss Belediyesi ile beraber Bolu'da yaşlılar köyü projesini belirli bir aşamaya getirdik. Bu projeyi gerçekleştirebilirsek ilk etap da 1000 kişilik yaşlılar köyünü oluşturacağız. Bu hem Türk hem yabancılara hizmet edecek bir merkez olacak. Çevresi ormanla kaplı olan Bolumuzda yürüme yolları konusunda da, Yürüme yollarının projelendirme çalışmasının 1. etabını bitirdik. Yıl sonu itibariyle Türkiye'de yürüme yolu olarak en uzun sahip olan bir il haline dönüşmüş olacağız. Bu çalışmaları merkez ve ilçelerimizle birlikte yürütüyoruz. Türkiye'de en fazla yaylası olan illerden bir tanesiyiz ama yaylacılık konusunda bu turizmden en az istifade şehir Bolu. Bu konundan turizme katkı sağlaması için uğraşıyoruz. Tayvan ile Bolu arasında ki geliş gidiş açısından baktığımızda şu an bir yoğunluk yok. Tayvan'dan Bolu'ya gelen kayıtlı sayısı 2 bin civarındadır. Bu yeterli değildir. İnşallah bu buluşmaların oluşturacağı köprü sayesinde bu sayıyı arttıracaktır” dedi.
Seminer sonunda Büyükelçinin eşi Bayan CHAN'in Tayvan resmi olarak tanınan bir ülke olmadığı için resmi görüşmelerde sıkıntı yaşaya bilinmektedir. Bu sıkıntılarda bize yardımcı olabilir misiniz ?” sorusuna Başkan Yılmaz, Hükümet ile Tayvan arasındaki bağı kurmaya hazır olduklarını belirterek, Bilişim üzerine yapılacak yatırımlarının Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ile birlikte Sanayi ve Ticaret bakanı ile büyükelçiyi görüştürmek ve aralarındaki bağı kurmak bizim görevimiz. Turizm konusunda yatırımlarınızı bekliyoruz. Eğer inşaat konusunda çalışmalarınız varsa merkezimizde yapılacak olan otel inşaatı ile ilgili ortaklaşa ça