Belediye Binasında düzenlenen basın toplantısında patlayan su boruları ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendiren Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz bu sorunların kaynağını anlattı ve DSİ tarafından yeni bir proje ile boru sisteminin komple yenileceğinin ve bu tip patlamaların bir daha olmayacak şekilde kökünden hallolacağının müjdesini verdi.

Haber: Emrah ÖGET

Belediye binasında düzenlenen basın toplantısında Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından, Bolu'nun yapıldığı günden bu yana patlamalarla sürekli gündeme gelen Gölköy temiz su arıtma tesisi arasındaki ana isale hattıyla ilgili son durum kamuoyuna bildirildi.

“ACISINI HİSSEDEN BİRİSİ VARSA O DA BELEDİYE BAŞKANIDIR”

Patlayan boruların sebebinden bahseden Başkan Yılmaz, Bildiğiniz gibi Körfez iş birliğinden sağlanan hibe kredi ile Bolu'nun temiz su arıtma tesisi ve ana isale hattı ihalesi yapılacaktı. Ben Belediye Başkanı olmuştum ve o dönem içinde yaptığım etütler içerisinde çok ciddi bir ekonomik sıkıntımız vardı ve Bolu'nun yapılacak çok şeyi vardı. Sadece arıtma tesisi ve ana isale hattının yapılması bizim için yeterli değildi. Çünkü şebekemiz felçti. Yaptığımız etütler neticesinde çelik boru olan ana isale hattının ctb boru olmasını arzu ettik ve bunu da resmi bir yazıyla İller Bankası'na ilettik. İller Bankası ilk projesini çelik boru için yapmıştı. Biz niçin ctb boru olarak değiştirdik bunu defalarca anlatmış olmamıza rağmen bir daha anlatayım. Ctb boru çok daha uzun ömürlü bir boru, kohezyon olmadığı için ctb boru çok daha sağlıklı suyu veren bir boru, artı %40'a yakın daha ekonomik bir boru. Bir Belediye Başkanı olarak hem daha uzun ömürlü, hem daha sağlıklı su veren üstelik %40 gibi daha ekonomik bir boruyu tercih etmek gibi bir kararı vermek durumundaydık. Herhalde aklı başında herkes de bu kararı verir. Tabi ihaleyi yapan İller Bankası, niçin İller Bankası yaptı, çünkü bu büyüklükte bir iş deneyimimiz olmadığı için İller Bankası'na bıraktık. Bu konuda en ciddi deneyimi olan Türkiye'deki kurum İller Bankasıdır. Kontrol , mühendislik ücretini de ödememiz şartıyla İller Bankası'na vermiştik, böyle bir devasa sistemi kontrol edebilecek altyapımız da Bolu olarak yoktu. Yani İller Bankası bizim adımıza ihale yaptı, bizim adımıza proje değiştirdi, bizim adımıza kontrollük yaptı ve bize yapılan işi sağ salim teslim etmesi gerekiyordu. İş bitiminde geçici kabul yapıldı ve hemen tutanağı imzaladık çünkü şehre hemen arıtılmış su vermekti bizim amacımız ve bunu sağladık. Ama ondan sonra sürekli patlamalar oldu, şuan sanırım 70. patlamayı bundan bir hafta önce yaşadık. Dolayısıyla her patlama bir derttir. Biri patlamayı görür, biri yazar, diğeri şov yapar ama işin içinde acısını hisseden birisi varsa o da Belediye Başkanıdır” dedi

“İLLER BANKASI'NI MAHKEMEYE VERDİK”

İller Bankası tarafından yapılan su isalesinin sadece geçici kabulün yapıldığını ve kesin kabulün Belediye tarafından yapılmadığını ifade eden Başkan Yılmaz proje ile ilgili olarak, Bolu Belediyesi olarak teslim aldığımız bir proje değildir ama tabi her patlamadan sonra bu siyasi bir şova dönüşerek Bolu'da bir tepki oluşturmak için müthiş bir gayret sarf edilmiştir. Ben her seferinde konuyu bu şekilde anlatmış olmama rağmen suçlu pozisyona düşürülmüş birisiyim. Hele Belediye seçimleri öncesinde İller Bankası'na sunduğumuz soru önergesi sonucu CHP Milletvekiline İller Bankasının verdiği bir cevap vardır ki, yani bir resmi kurumun vereceği cevaptan ziyade siyasi bir rakibin siyasi bir rakibine karşı verilmiş bir koz gibidir. Bizde onun üzerine mahkemeye gittik yani İller Bankası'nı mahkemeye verdik. Tabi aradan zaman geçti, güçlü ve kuvvetli olarak mahkemenin neticesini beklerken Bakanlar devreye girerek, müsteşarlar devreye girerek böyle bir mahkemenin kurumlar arasında olmayacağını ifade ettiler. Onun üzerine bizler de oturduk İller Bankasının üst yönetimi ile çok ciddi toplantılar yaparak anlaşmaya vardık. Anlaşma şu, Karadere sularını çok uygun vadeli kredi vererek yapımını sağlayacaklar biz de mahkemeden feragat edecektik. Evet biz mahkemeden feragat ettik, öbür taraftan Karadere sularının yapımı ile ilgili çalışmalar sürüyor” şeklinde konuştu.

“BİR DAHA PATLAMA OLMAYACAK ŞEKİLDE PROBLEM ÇÖZÜLMÜŞ OLACAK”

Diğer yandan DSİ'ye müracaat ettiklerini ve projelerin tamamlandığı müjdesini veren Başkan Yılmaz, Devlet Su İşleri'ne müracaat ederek çelik boru ile isale yapılmasına yönelik olarak projeleri tamamlattık. İhaleye hazır hale getirdik ve bu yıl içerisinde de ihaleye çıkmasını bekliyorduk. Ancak Kalkınma Bakanı ile hem ben hem de milletvekillerimiz görüşmüş olmamıza ve evet cevabı almış olmamıza rağmen yatırım programına alınmadığını gördük. Tabi biz yatırım programına aldırmak için uğraşırken bir patlama daha oldu hem de hep seçim öncesi patlıyor. Her patlamadan sonra oradaki bazı insanlarımız da mağdur oluyor, tedirgin oluyor ki haklılar. Burada hukuki hiçbir sorumluluğu olmayan biri olarak ama Belediye Başkanı olarak kendimi tamamen sorumlu hissettiğim bir konumda zor durumda kalan, sıkıntıya düşen bütün vatandaşlarımızdan özür diliyorum. Onların mağduriyetlerinin tamamını gidermek bizim boynumuzun borcudur. Son patlamadan sonra da hem milletvekillerimize hem kalkınma bakanı ve bakan yardımcılarımızla hem de müsteşarlarımızla müthiş bir diyaloğa girdik. En son milletvekilimiz açıklama yaptı artık yapılacaktır diye. Tabi bürokraside bir Bakanla görüşerek bu işin yapılamayacağını bilen birisiydim çünkü 11 yıllık Belediye Başkanıyım. Evet evvelki gün Kalkınma Bakanı ile yaptığım görüşmede müsteşar başkanlığında bir toplantı yapılacağını İller Bankası Genel Müdürü ve Ekibi, Devlet Su İşleri Genel Müdürü ve Ekibi, Bolu Belediyesi Başkan ve Ekibiyle bir toplantı tertip edileceğini söyledi. Hemen rica ettik bir an önce, evvelki gün bu toplantıyı gerçekleştirdik. Bu toplantıda işin özünü de öğrenmiş olduk. Yaşadığımız mağduriyeti ve İller Bankasının CHP'ye yazdığı yazıyı da orada platforma koyarak, burada hem yapansınız hem projelendirensiniz, hem doğru yapmayansınız hem patlamanın sebebisiniz hem teslim almadığımız halde sorumlu olarak bizi tutacak bir davranış içerisindesiniz. Bizim bunları kabul etmemiz mümkün değildir dedik, bunu İller Bankasına söylemedik, İller Bankası zaten konuyu biliyor, asıl Kalkınma Bakanlığı müsteşarı ve yetkililerine aynı zamanda Devlet Su İşleri Genel Müdürü ve yetkililerine anlattık. Uzun müzakerelerden sonra şu kanaate ulaştık. İkinci bir hat yapılmak zorunda, zaten şehir su içme sularında DSİ planlamalarında iki hat bulunurmuş. Ola ki patlama veya başka bir durumda şehir susuz kalmasın diye ikinci hat devreye girermiş. Bunu da yeni öğrenmiş olduk. Şuan DSİ Genel Müdürlüğü ve projesinin hazır olduğunu, talimat geldiği anda hemen ihale edeceğini, ihaleden sonra da 3 ay içinde teslim edeceğini burada beyan etti. Bu yıl içerisinde inşallah ana sistem olarak boru sistemimiz yenilenecek ve bundan sonra artık bir daha patlama olmayacak şekilde problem çözülmüş olacak” dedi.