Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Moğolistan'da TİKA'nın yürüttüğü projelere hayran kaldı. Kosova ve Makedonya'dan sonra Moğolistan'da da TİKA'nın güçlü varlığına şahit olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türkiye son dönemlerde hepimizi derinden etkileyen bazı sıkıntılar yaşıyor olabilir. Ancak Moğolistan'dan baktığımda ülkemin büyüklüğünü, gücünü derinden hissettim. TİKA ile ulaştığımız yerlerde sıradan işler yapmadığımıza şahit oldum.Ülkemle gurur duydum” diye konuştu.

Başkan Yılmaz, Ata topraklarında Bolu'nun kardeş belediyesi Karakurum Belediyesi'ni de ziyaret etti. Bolu Belediye Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Yönetim Kurulu üyesi Alaaddin Yılmaz, ülkelerarası kardeşliğin gelişmesi ve TDBB üyeleri arasında ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Moğolistan ziyareti izlenimlerini paylaştı. TDBB'nin Moğolistan'daki partneri Moğolistan Belediyeler Birliği ve TDBB üyesi Sainshand Belediyesi'nin resmi daveti üzerine gerçekleşen ziyarette Türkiye'den giden heyet Ulan Batur, Sainshand, Nalaikh, Darkhan, Karakurum ve Kazak Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Shariin-Gol şehrine kentlerini gezdi, belediye başkanları ve valilerle görüştü, çadırda kalıp göçebe hayatı deneyimledi. Türkiye'nin Belediye Başkanları Moğol halkının büyük ilgisi ve sevgisiyle karşılandı.

“TÜRKLÜKLE İLGİLİ TARİHE TİKA SAHİP ÇIKIYOR”

Ata topraklarına ayak basmaktan duyduğu memnuniyeti ve gururu ifade eden Başkan Yılmaz, adında Türk ismi geçen ilk devlet Göktürkler'in kurulduğu bu coğrafyada yüzlerce yıl önce Batı medeniyetinden de daha ileri bir gelişmişlik düzeyinin yakalandığını anlattı. Türklerin bilinen ilk alfabesinin günümüze ulaşan abidelerine TİKA tarafından sahip çıkıldığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti: Tonyukuk anıtı, Orhun abideleri (Bilge Kağan ve Kül Tigin Yazıtları)Türklerin ilk bilinen alfabesi olan Orhun alfabesi yazılan, o günkü yöneticilerin düşüncelerinin yansıdığı dikilitaşlar çok etkileyici. Tarihte ilk defa resmi olarak, Türkçe Türk” kelimesi bu taşlara yazılmış. Türklükle ilgili tarihi tek kalıntılar olan bu anıtları TİKA eliyle Türkiye sahipleniyor. Allah razı olsun Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan. Ben Kosova ve Makedonya ziyaretimin ardından Moğolistan'da da TİKA eliyle Türkiye'nin yaptığı çok güzel çalışmalara tanıklık ettim. TİKA, Tonyukuk anıtının etrafını çevirmiş, arkeolojik kazı çalışmaları yapıyor, bulunan heykeller sit alanda koruma altına alınıyor, bozulmaları engelleniyor. Üstelik abidelere giden Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Moğolistan'daki gurur verici eserlerinden biri olan Bilge Kağan Karayolu'nu da TİKA yapmış. Korumaya alınan eserler arasında 4 tane taştaki yazılar net belli, başkalarında belli değil. Sıcaklık yaz aylarında 50 derecelere kadar çıkıyor, kış aylarında 35 derecelerde. Hava şartları nedeniyle bazı taşlar bozulmuş. TİKA koruma altına almış bunları ve hala araştırmalar, kazılar sürüyor. TİKA, buralarda camiler, kültür merkezleri yapmış. TİKA bugün büyükelçiler kadar emniyet arz eden bir yapı, tebrik ediyorum bu çalışmalarından dolayı.”

“MOĞOLİSTAN'DAN GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE GÖRDÜM”

Kosova, Makedonya, ardından Moğolistan'a yaptığı ziyaretlerde, TİKA'nın yurtdışında ne kadar güçlü olduğunu görme fırsatı yakaladığını, ilk kez TİKA'yla yurtdışı gezilerinde bu kadar yakın temasta bulunduğunu anlatan Yılmaz, TİKA her ülkede çok özel, yerleşik ve uzun yıllardır çalışıyor. Buralarda Türkiye'nin eli, ayağı, her şeyi. Bu yapıyı merhum Turgut Özal kurmuş. Ama Tayyip Bey bu kadar güçlendirdi ve maddi-manevi desteği esirgemedi. Birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhuyla büyük işler başaran ataların torunları olarak, onların tarih sahnesine çıkıp dünyaya nam salmaya başladıkları diyarlarda TİKA'nın gücünü gördüğümde, Moğolistan ziyaretim benim için daha anlamlı oldu. Türkiye son dönemlerde hepimizi derinden etkileyen bazı sıkıntılar yaşıyor olabilir. Ancak Moğolistan'dan baktığımda ülkemin büyüklüğünü, gücünü derinden hissettim. TİKA ile ulaştığımız yerlerde sıradan işler yapmadığımıza şahit oldum. Ülkemle gurur duydum” şeklinde konuştu.

“ATALARIMIZ DOĞUDA BÜYÜK MEDENİYETLER KURMUŞ”

Moğolistan'da Orhun Anıtlarının yanı sıra Göktürkler 'den kalan heykellerin de bulunduğunu, ancak bunların çoğunun Uygurlar tarafından başlarının koparılmış olduğunu anlatan Yılmaz, Bu başsız heykeller konusunda da çeşitli yorumlar var. Kimi Uygurlar hınçlarını heykellerden aldı diyor, kimi Müslüman oldukları için heykelleri yıktıklarını anlatıyor. Ama bu heykeller, yazıtlar 550'li yıllarda atalarımızın heykel yapabildiklerini, yazı yazabildiklerini ve çok büyük bir medeniyet oluşturduklarını göstermeleri açısından çok önemli. Göktürkler taşlar üzerine çok ciddi oymalar yaparak yazmışlar düşüncelerini. O günün şartlarında çok büyük işlere imza atmış yapmış Türkler. Hep Batı medeniyetleri övülür, en gelişmiş denilir. Sadece Batıda değil, Doğuda da ciddi medeniyetler oluştuğunu bir kez daha görmüş olduk.” dedi. Yılmaz, Moğolistan'da dikkatini çeken bir diğer şeyin ise, dinazor kalıntılarının en çok bu ülkede bulunduğu, kazılarda sürekli dinazor kalıntılarına rastlandığı olduğunu anlattı.

KARDEŞ KENT KARAKURUM BELEDİYESİNİ ZİYARET ETTİ

Moğolistan'da Türk belediyeleriyle kardeş birçok şehir olduğunu, Ulan Batur'da Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Ankara Caddesinin şehrin ortasında bulunduğunu anlatan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu'nun kardeş belediyesi Karakurum'u da Ata topraklarında ziyaret ettiğini söyledi. Yılmaz, Bolu'nun kardeş kenti Karakurum, Orhun Anıtlarına yakın,Türklerin yaşadığı en eski şehir. Bizim ortak bir tarihle bütünleştiğimiz kardeş kentimiz Karakurum Belediye Başkanı Lamzav Enkhbat'la da bu vesileyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadım. Sayın Enkhbat ile şehirlerimiz arasındaki olasi işbirliği alanları hakkında fikir alışverişinde bulunduk” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE'DEN YATIRIM BEKLİYORLAR”

“Moğolistan'da birçok kentin belediye başkanı ve valileriyle görüştük. Türkiye'ye hayranlıkla baktıklarını, Türkiye'den yatırım beklediklerini söylediler, Türk ticaret adamlarının devreye girmesini istediler. Biz de bu taleplerini aktarmak üzere bazı çalışmaları gelecek dönemde yapacağız” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak Moğolistan belediyeleriyle kendi aramızda istişarenin sürmesi, Türk Moğol dostluğu açısından dayanışmaya ihtiyacımız olduğu konusunda görüş birliğine vardık. Türk belediyeleri olarak yapacağımız desteği bu bölgede çok güçlü olan TİKA aracılığıyla daha kolay yapabileceğimizi gördük. Bu konu üzerinde çalışacağız. TİKA Ulan Batur'da bir yer alıyor. Burada Cami, Külliye ve Yurt yapacaklar. TDBB olarak bir yurt da biz yapabilir miyiz diye bir görüş, düşünce oluştu. Moğolistan İmar ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Erden Buren'i ziyaretimizde bir örnek köy yapmak istediklerini belirterek Türkiye'den örnek köye katkı ve destek talep ettiler. Bu talebe de olumlu yaklaşıldı. Bütün bunları Yönetim Kurulunda değerlendireceğiz.”

“TÜRKLÜK VE MÜSLÜMANLIK DAYANIŞMASINI GÖRMEK MUTLU ETTİ”

İmar ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarını ziyaretinde yaşadığı şaşkınlığı da anlatan Yılmaz, Çok olağanüstü bir durumdu. Kendisiyle Türkçe görüşme yaptık. Kendisi tam bir Türkiye hayranı. Moğolistan'dan Türkiye'ye eğitim için gelen 2. öğrenci grubu içindeymiş. Türkiye'de okumuş, sonra ülkesine dönmüş. Milletvekili seçilmiş ve ardından bu makama kadar gelmiş. Bugün Türkiye'de Moğolistan'dan 3 bin öğrenci okuyor. Türkiye'de okuyan öğrencilerin Moğolistan'da dernekleştiklerini, hatta İslami bir dayanışmaya gittiklerini görmek bizi çok mutlu etti. Türkiye'de okuduğu için Müslümanlığı seçenleri gördük, gurur duyduk” dedi. Tonyukuk abideleri üzerinde çalışan TİKA heyetinin çay daveti üzerine, yaptıkları kazı çalışmalarında buldukları eserleri koyabilmek için inşa ettikleri hangarda bir süre sohbet ettiklerini belirten Yılmaz, Burada bize çay ikram eden bayan, ‘Başkanım hoş geldin' diye karşıladı. ‘Hanımınız nasıl?' diye sordu. Şaşırdım. Anlattı hikayesini, ‘Ben dini bilgi öğrenmek, Kuran'ı öğrenmek için Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Türkiye'ye gelmiştim. Bolu'da kaldım. Siz de o dönemde eşinizle bizi ziyaret etmiştiniz' dedi. Olağanüstü bir karşılaşmaydı. Hiç ummadığınız bir coğrafyada böyle bir rastlantı beni hem çok mutlu etti hem çok gururlandırdı” diye anlattı. Haber Merkezi