Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Akıllı Ev projesi, Yaşlılar Köyü Projesi” ve gündeme ilişkin soruları yanıtlamak üzere bir basın toplantısı düzenledi.
“Şehrimiz ülke ekonomisine katkıda bulunacak”
Gölcük'de basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Yılmaz ilk olarak bu gün temeli atılan Enerji Verimliliği Eğitim Merkezi projesi ve projenin ülke ekonomisine getirileri hakkında gazetecileri bilgilendirerek konuşmasına şöyle devam etti;
Bolu'da heyecan duyduğumuz günlerden bir tanesini yaşıyoruz. Akıllı ev dediğimiz Avrupa'da ise pasif ev olarak adlandırılan daha doğrusu kendi enerjisini kendi üreten evlerle ilgili daha önce Bolu Belediyesi olarak yurt dışına üç ekip gönderdik ve bu kapsamda Almanya'da incelemeler yaptırdık. Bu teknik ekip içerisinde mimarlar ve mühendisler vardı. Bu konuda uzman mimar Tinteman'ı ve beraberindeki uzmanları da ilimize davet ederek iki defa bilgilendirme toplantısı düzenledik. Ama ne yazık ki Bolu'da ki inşaatçılar, mühendisler ve mimarlar bu konuya çok sıcak bakmadılar. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı enerji. Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlıyız. Takriben ülkemiz yılda 70 milyar dolar enerjiye para harcıyor. Bu da yatırım bütçesinin neredeyse üç misli. Eğer enerjimizin yarısını kendimiz üretebilmiş olsaydık ülkemizin her yıl yatırım açısından katlanarak daha da büyüyecekti. Bu kadar ehemmiyetli bir konuda üstelikte kışları çok soğuk geçen ilimizde böyle bir çalışmayı benimsetememiştik. Üniversitede bir arkadaşımız Avrupa Birliği projeleri kapsamında bir çalışma yürüttü. Bu çalışmalar neticesinde ise proje kabul edildi. Bu gün ise böyle bir projenin Türkiye'de ilk defa Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin eğitimine katkı vermek, Türkiye üniversitelerine örnek olmak ve Bolu'da ki inşaat sektörüne öncülük etmek amacıyla temel atma töreni gerçekleştirdik” dedi.
“En kapsamlı Yaşlılar Köyü'nü Bolu'da kuracağız”
Başkan Yılmaz konuşmasının devamında Yaşlılar Köyü Projesi'nde de kendi enerjisini kendisi üretebilen akıllı evleri kullanacaklarını vurgulayarak, Bolu Belediyesi, Neuss Belediyesi, Türk Kızılayı ve Alman Kızılhaç'ı ile birlikte Avrupa Birliği nezdinde yapacağımız proje gereği Türkiye'de ve dünyada ilk defa çok kapsamlı Yaşlılar Köyü'nü Bolu'da kuracağız. İki buçuk yıl önce başlayan bu projemiz şu anda adım adım devam ediyor. Projeyi Avrupa Birliği'ne sunma aşamasına getiriyoruz. Bu projemizde de akıllı evleri kullanacağız. Bolu marka kent olacaksa, Türkiye'nin öncü kentlerinden bir tanesi olacaksa, en yaşanabilir bir kent olacaksa bu projelerin öncülerini biz Bolu'da oluşturmak durumundayız. Bu projeyi işin sahibi olan meslek odaları ve meslek sahipleri ile yapamamıştık ama sağ olsunlar üniversitemiz ile beraber bu işi gerçekleştirmiş olduk. Şu anda ise bu konuda bir çok firma elini taşın altına koymuş durumda. O firmalarımıza da teşekkür ediyoruz. Bolu Belediyesi olarak da bu işin içindeyiz, başındayız, bu projede emeği geçenlerin her zaman yanındayız” diye konuştu.
“Tenkit edilerek bu işler çözülmez”
Bolu gelecekte üniversite ve turizm kenti olacak diyerek sözlerine devam eden Yılmaz, Bolu turizmin deniz hariç her şeyine hazır. Yürüyüş yolu olarak şu anda 1065 kilometre yol hazırlandı ve bu yıl sonu itibarıyla 2 bin kilometreye çıkacağız ki Türkiye'de böyle bir olmamış olacak. Yine basketbolla ilgili de İtalya'da ki bir şehrin üstlendiği görevi Bolu'nun da üstlenmesi için bir gayret sarf ediyoruz. Karaçayır'ı ise olimpik spor alanı ilan ettik. Ama şehir olarak halen daha bunları içselleştiremedik. Bir kişinin gayretleri ile bunlar olmaz, niye olmuyor diye tenkit edilerek de bu işler çözülm