Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ilk defa koalisyon ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Bolu Belediyesi Başkanlık Makamında koalisyon ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Yılmaz, MHP ve CHP ile ilgili düşüncelerine yer verdi.

HABER: ELİF ERDOĞAN

“AK PARTİ İLE İKTİDAR ORTAĞI OLABİLECEK İKİ PARTİ GÖZÜKÜYOR”
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AKP tarafından başlatılan koalisyon görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. İlk olarak CHP hakkındaki görüşlerini belirten Başkan Yılmaz, Şuan siyasi partiler birbirlerine karşı peşrev çekiyorlar. Bu peşrev neticesinde bir hükümet çıkartmaya çalışacaklar. Ancak bakıldığında Ak Parti ile iktidar ortağı olabilecek iki parti gözüküyor. Bunlardan bir tanesi MHP, bir tanesi CHP. Burada Ak Parti herkese eşit mesafede duran ve zikzak yapmayan tek parti görünümünde. Milliyetçi Hareket Partisi'ne baktığımızda ilk seçim akşamından bu yana bazen kararlı bazen de yumuşak farklı yorumlar yapılabilecek şekilde zikzaklar çiziyor. Aynı şekilde CHP'ye baktığımızda da çok zikzaklar çiziyor. Bunlar belki koalisyon görüşmelerinde kendilerini biraz daha avantajlı hale getirmek için rol olabilir. Veya sağlıklı, kararlı yapıların tam oluşmadığını gösterebilir. Burada en kararlı en sağlıklı ve yapıcı olarak görünen tek siyasi parti varsa bu da Ak Parti. Belki uzun yıllar tek başına iktidar olmuş olmanın verdiği özgüven ve sorumluluk duygusu içerisinde tek bakan parti olarak mütalaa edile bilinir. Çünkü Başbakan diyor ki; ‘ben CHP'ye ne kadar yakınsam, MHP'ye o kadar yakınım' diyor. Ve ilk görüşmesinde işte bildiğiniz gibi CHP ile yaptı, bu görüşmede bir nezaket ziyaretiydi ama iki tarafında müspet bakmış olmalarını görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

“CHP İLE GÜÇLÜ BİR İKTİDAR OLUR”
“CHP ile bir iktidar olunabilir mi, olunabilir. Güçlü bir iktidar olur. Farklı iki siyasi partinin iktidarı pek alışılmış değilse bile geçmişte bunun örnekleri vardır. Bunu batı istiyor. Bunu Amerika istiyor. Neden? Bu farklı iki siyasi parti eğer asgari müşterekte birleşebilir de sağlıklı bir hükümet oluşturabilirlerse Türkiye'deki problem olan çözüm sürecinden bir çok konuya kadar, hatta anayasanın değişmesine kadar problem olan sorunları ortadan kaldırabilirler. Burada tabi tabanlar çok farklı olduğu için belki taban sıkıntısı çekebilirler ama siyasi partiler eğer sağlıklı bir şekilde işi yürütebilirler ise, ülkenin umutları yeşerebilirse problem olacağını sanmıyorum.”

“MHP İLE OLACAK BİR İKTİDARI BATI KESİMLERİ ÇOK ARZULUYOR”
“Milliyetçi Hareket Partisi'ne biz daha yakınız. Neden çünkü düşüncelerimiz farklı değil. Aynı partinin farklı kolları gibi algılayabilirsiniz. Ancak tabi MHP biraz böyle askeri disiplinin çok yüksek olduğu bir parti. Bir de kalıp partisi gibi. Daha geniş hareket alanı şuan ki idari yapısı itibariyle zor gibi gözüküyor. Ancak şunu da unutmamak lazım ki Türkiye'nin en sıkıntılı olduğu anlarda MHP'nin çok sağlıklı kararlar vererek ülkenin önünü açtığını da görmek durumundayız. Her hâlükârda MHP ile olacak bir iktidarı batı kesimleri çok arzuluyor. Türkiye'nin batı kesimleri bunu arzuluyor. Doğu kesimleri ise MHP'nin ortağı olacağı bir iktidarı kesinlikle arzu etmiyor. Bu iç bünyede yaptığımız çalışmalarında bana öğrettiği bir netice. Ama benim için önemli olan ülkemizin geleceğidir.

“İNŞALLAH ÜLKEMİZİN KAYBETMEYECEĞİ BİR KOALİSYONU ÜLKEMİZ ÇIKARTIR”
“Şuan koalisyonların çok uzun ömürlü olmadığını geçmiş tecrübelerimiz gösteriyor. Eğer sağlı bir yapıyla şuan ki gerçek problem olan konuları aşabilecek bir pozisyon oluşur, biraz da uzun ömürlü olursa, yani bu uzun ömürlüden kastımız bir dört yılı mümkün değil hiçbir koalisyonun 4 yılı sürdürebilmesi şansını görmüyorum. En azından iki yıl benim için uzun bir süredir. Eğer iki yıl bir süre içerisinde kan durur, çözüm süreci ile ilgili, artı anayasayı değiştirebilirsek, en azından şuan hukuk en güvenilebilir olması gerekirken en zayıf durumda bunun yükseltilmesi sağlanılabilir. Ekonomide uzun yıllardır durağanlık var, evet geri gidiş yok ama ileriye gitme konusunda da ciddi bir aşama kaydedemedi. Bir hareket sağlanabilir, ekonomide bir rahatlama olursa bu ülkemiz açısından önemli. Ancak benim korktuğum şey de şudur; her siyasi parti kendisinin güçlü olabileceğini hissettiği anda koalisyonu bozmaya kalkarsa, ülkenin geleceğinden ziyade partinin biraz daha avantajlı olmasını düşünürse, ülkemiz kaybeder diye düşünüyorum. İnşallah ülkemizin kaybetmeyeceği bir koalisyonu ülkemiz çıkartır diye temennim.”